تهران-ایرنا- نتایج نظرسنجی خبرگزاری جمهوری اسلامی (ایرنا) نشان داد که ۹۰.۳ درصد مشارکت‌کنندگان در این پژوهش تاکید کردند که در شرایط فعلی و با توجه به تداوم شیوع ویروس کرونا افزایش امکانات رفاهی برای برگزاری حضوری نمایشگاه کتاب اهمیت بسزایی دارد.

به گزارش گروه نظرسنجی ایرنا، در سال ۱۳۹۹ به دلیل اوج­‌گیری ویروس کرونا سی و سومین دوره نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران در موعد همیشگی آن یعنی اردیبهشت ماه برپا نشد و در ۲ سال درگیری همه‌گیری کرونا ۲ دوره نمایشگاه کتاب به صورت مجازی برگزار شد.

در حال حاضر با توجه به گسترش واکسیناسیون و ضعیف شدن سویه‌های جدید کرونا و به تبع آن فروکش کردن خطرات ناشی از کرونا، امکان برگزاری حضوری نمایشگاه با رعایت فاصله اجتماعی و استفاده از ماسک فراهم شده و قرار است سی‌وسومین نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران از بیست‌ویکم تا سی‌ویکم اردیبهشت‌ماه ۱۴۰۱ به صورت فیزیکی در مصلای امام خمینی (ره) و به صورت مجازی در سامانه ketab.ir برگزار شود.

این شیوه برگزاری نمایشگاه‌ به نسبت دوره های قبل از شیوع کرونا با محدودیت ها و الزاماتی روبرو است که در این راستا دفتر پژوهش و بررسی­‌های خبری سازمان خبرگزاری جمهوری اسلامی (ایرنا) به منظور ارزیابی دیدگاه اقشار مختلف مردم درباره ملزومات برگزاری حضوری نمایشگاه بین‌المللی کتاب ۱۴۰۱، اقدام به نظرسنجی سراسری از ناشران، دانشگاهیان، طلاب و شهروندان مراکز ۳۱ استان کشور کرده است.

از ۲۳۰۰ نمونه آماری این نظرسنجی ۶۵.۹ درصد را مردان و ۳۴.۱ درصد را زنان تشکیل داده‌­اند و بیش‌ترین شرکت‌کنندگان (۳۰.۲ درصد) در این نظرسنجی در گروه سنی «۳۶ تا ۴۵ سال» قرار داشته‌­اند.

افراد مشارکت­‌کننده به تفکیک نوع بهره‌­مندی از نمایشگاه کتاب به ۴ بخش تقسیم‌­بندی شده‌­اند که در این میان ۴۳.۸ درصد از جامعه آماری را «ناشران»، ۲۴.۸ درصد «دانشگاهیان»، ۷.۹ درصد «طلاب» و ۲۳.۴ درصد را «شهروندان عادی» تشکیل داده­‌اند.

نتایج این نظرسنجی نشان داد ۹۰.۳ درصد مشارکت‌کنندگان تاکید دارند که در شرایط فعلی و با توجه به تداوم شرایط کرونایی در کشور افزایش امکانات رفاهی، بهداشتی و خدماتی برای برگزاری حضوری نمایشگاه کتاب اهمیت بسزایی دارد. تنها ۶.۴ درصد پاسخ‌گویان امکانات رفاهی دوره‌های قبلی برگزاری نمایشگاه را کافی دانسته و بر افزایش امکانات در شرایط کنونی تاکید نکرده‌اند. ۳.۳ درصد افراد هم در این خصوص نظری نداشته‌اند.

این نتایج به تفکیک طیف‌های بهره‌مند از خدمات نمایشگاه کتاب بررسی شد و نتایج نشان داد ۹۱.۹ درصد ناشران، ۸۶.۳ درصد طلاب، ۹۱.۳ درصد دانشگاهیان و ۹۱.۷ درصد از شهروندان عادی مشارکت‌ کننده در نظرسنجی ایرنا معتقدند در شرایط فعلی و با توجه به شیوع ویروس کرونا، افزایش امکانات رفاهی برای برگزاری حضوری نمایشگاه کتاب اهمیت بسزایی دارد.

از سوی دیگر ۹۱.۹ درصد از ناشران، ۷۸.۶ درصد از طلاب، ۹۰.۳ درصد دانشگاهیان و ۹۲.۲ درصد شهروندان عادی که در این پیمایش شرکت داشته­‌اند، گفته‌اند در صورت برگزاری مجدد نمایشگاه کتاب به صورت حضوری، باید روند اطلاع‌رسانی آن نسبت به دوره‌های قبل بیش‌تر و گسترده‌­تر شود.

همچنین یافته ها نشان می دهد ۷۶.۲ درصد از ناشران، ۷۲ درصد از طلاب، ۶۹.۲ درصد از دانشگاهیان و ۶۸.۹ درصد از شهروندان عادی بر این باورند که تعداد ناشران داخلی و خارجی در برگزاری حضوری نمایشگاه کتاب، باید نسبت به سال‌های گذشته بیش‌تر شود.

 به نظر می ­رسد تنوع بخشی به محصولات و تولیدات ارائه شده در نمایشگاه‌­ها و فراهم نمودن فضای رقابتی با امکان حضور بیش­تر ناشران داخلی و خارجی علاوه بر این که به تحقق عدالت فرهنگی مدد می­‌رساند، موجب ترویج و نهادینه‌سازی فرهنگ کتابخوانی و به تبع آن رونق بخشیدن به نمایشگاه­‌های کتاب و چرخه اقتصاد نشر در کشور می­‌شود.