به گزارش روز چهارشنبه ایرنا به نقل از خبرگزاری فرانسه، «آنتونی بلینکن» وزیر امور خارجه آمریکا دیروز سهشنبه در پاناما مذاکراتی را بر سر پیشنهاد دیپلماتیک جدید با هدف کنترل مهاجران از آمریکای لاتین آغاز کرد؛ موضوعی که در بحبوحه جنگ اوکراین دردسرهای سیاسی بسیاری برای واشنگتن در پی داشته است.
سفر دو روزه وزیر امور خارجه آمریکا به پاناما نخستین سفر وی به آمریکای لاتین در سالجاری بشمار می رود.
بلینکن در این سفر نخست به دیدار «لورنتینو کورتیزو» رئیس جمهوری این کشور رفت. ضمن آنکه وی امروز قرار است همراه با «آلخاندرو مایورکاس» وزیر امنیت میهنی آمریکا با همتایان خود از بیش از ۲۰ کشور در نیمکره غربی دیدار و در مورد همکاری ها در زمینه مهاجرت گفتوگو کنند.
«برایان نیکولز» دیپلمات ارشد آمریکا حاضر در این سفر گفت: ما باید روی همکاری نزدیک با دولتهای سراسر منطقه حساب کنیم تا در مدیریت مهاجرت غیرقانونی و رسیدگی به نیازهای حفاظتی افراد آسیب پذیر موفق عمل کنیم.
براساس آخرین آمار منتشر شده، مقامات آمریکایی تنها در ماه مارس (اسفند و فروردین) بیش از ۲۲۱ هزار نفر را در مرز مکزیک دستگیر کردند که این رقم بالاترین میزان در بیش از دو دهه اخیر در یک ماه گذشته است.
کارشناسان دلیل افزایش بی اندازه مهاجران به سوی مرزهای آمریکا را فقر شدید، خشونت افسارگسیخته و بلایای طبیعی ناشی از تغییرات آب و هوایی در آمریکای لاتین به ویژه در کشورهای السالوادور، گواتمالا، هائیتی و هندوراس ذکر کرده اند.
اما آمریکا تنها کشور هدف مهاجرت در سالهای اخیر نبوده و بحران اقتصادی و سیاسی در ونزوئلا باعث بحران مهاجرت بیش از ۶ میلیون ونزوئلایی به کلمبیا به عنوان همسایه این کشور شده است.
گفته می شود سفر وزیر امور خارجه آمریکا به پاناما زمینه را برای نشست سران آمریکای لاتین که «جو بایدن» در ماه ژوئن میزبان آن خواهد بود فراهم می کند.
براساس نتایج یک پژوهش از سوی اندیشکده بروکینگز، با توجه به اینکه آمریکای لاتین به ندرت به عنوان یک کانون امنیتی جهانی در نظر گرفته می شود، جامعه بین المللی بیش از ۱۰ برابر برای هر پناهجوی سوری در مقایسه با هر مهاجر ونزوئلایی هزینه می کند. هرچند در پی جنگ در اوکراین پناهندگان این کشور نیز در بسیاری از مناطق غربی با استقبال گرمتری نسبت به مهاجران مسلمان از سوریه و افغانستان روبرو شده اند.
بایدن هم وعده پذیرایی از ۱۰۰ هزار پناهجوی اوکراینی را داده که با اعتراض اندکی از سوی حزب جمهوری خواه که به طور کلی مخالف مهاجرت هستند.
«جیسون مارکزاک» کارشناس آمریکای لاتین در اندیشکده شورای آتلانتیک نیز ضمن تائید تمایل اندک جامعه بین المللی برای حمایت از مهاجران در آمریکای لاتین، افزود: دولت بایدن به دنبال طرحی منطقهای است تا هیچ کشوری تحت فشار تعداد بیشتری از مهاجران قرار نگیرد و کشورها بتوانند فرصتهایی را که مهاجران ارائه میدهند به حداکثر برسانند.
بایدن بارهای در کارزارهای انتخاباتی خود وعده رویکردی انسانی تر به موضوع مهاجرت را در مقایسه با دولت «دونالد ترامپ» داده بود. هرچند توسط دادگاهها مجبور شد سیاست ترامپ را حفظ کند که در آن مهاجران در مکزیک منتظر میمانند تا پروندههایشان بررسی شود.
اما دولت بایدن در ۲۳ می (۲ خرداد) به سیاست دیگری از ترامپ پایان خواهد داد که بر اساس آن آمریکا به دلیل بحران کووید-۱۹ می توانست مهاجران را بدون هیچ مصاحبه ای اخراج کند.