دکتر سعید زاهد زاهدانی پنجشنبه در گفتوگو با ایرنا اظهار کرد: علت اینکه ارجگذاشتن به مقام سعدی و حافظ یا دیگر شخصیتهای تأثیرگذار با برنامههایی که برای بزرگداشت این بزرگان تدارک دیده میشود همخوانی و هماهنگی ندارد تفاوت شخصیت این بزرگان از بُعد فرهنگی با فرهنگ تجلیلها و بزرگداشتهای ما است.
سعدی از شخصیتهای شاخص اسلامی
این استاد دانشگاه با بیان اینکه حافظ و سعدی از شخصیتهای شاخص فرهنگ اسلامی هستند،گفت: سعدی یکی از سرداران بزرگ فرهنگ اسلامی است که از ابتدا تا انتهای اشعار و سخنانش ما را به سبک زندگی و فرهنگ اسلامی دعوت میکند.
وی ادامه داد: سعدی سخنان خود را در قرن هفتم که آغاز تبدیل شدن شهر شیراز به دارالعلم و مرکز علوم جهان است، بیان کرده و میتوان گفت این شاعر بزرگ یکی از پایهگذاران اصلی مکتب شیراز به شمار میرود. ناگفته نماند که مکتب شیراز یکی از مکتبهای مهم در دوران شکوه تمدن اسلامی در گذشته محسوب میشود.
لزوم فاصله گرفتن از فرهنگ تمدن مُدرن برای برگزاری بزرگداشت اندیشمندان
زاهدزاهدانی اضافه کرد: متأسفانه امروز رسم و رسوماتی که برای بزرگداشت اندیشمندان در جامعه برگزار میکنیم، رسم و رسوماتی است که از فرهنگ تمدن مُدرن گرفتهایم. این در حالیست که تمدن مُدرن یک فرهنگ سکولار است که با هدف نادیدهگرفتن واقعیات غیب پایهگذاری شده است.
مدیر سابق بنیاد فارس شناسی افزود: تمدن مُدرن بر اساس جدایی دین از حکومت و جامعه و کنار گذاشتن واقعیت غیب شکل گرفته است و تمام روبناها و نمادهای فرهنگی آن هم این اصل را در خودش دارد که اصالت با واقعیتهای مشهود است.
وی عنوان کرد: در حقیقت هر چه غیرقابل مشاهده با حواس پنج گانه ما باشد جزو اخراجیهای این تمدن محسوب میشود و جایی در این فرهنگ و تمدن ندارد.
زاهدزاهدانی افزود: زمانی که ما قصد داریم با یک آداب تجلیلی سکولار از اندیشمندی که بُعد اصلی آثارش توجه به واقعیت غیب است و واقعیت مشهود را درخدمت واقعیت غیب قرار میدهد تجلیل و قدردانی کنیم طبیعی است که شاهد عدم تناسب این بزرگداشتها با فلسفه، حکمت و شاکله وجودی مشاهیر خواهیم بود.
ضرورت تجلیل از سعدی با مذاق اسلامی
وی یادآوری کرد: ما معمولا وقتی از سعدی در قالب برنامههایی برآمده از فرهنگ مُدرن تجلیل میکنیم از شخصیت او یک نماد سکولار میسازیم که این رویکرد با وجود حقیقی سعدی متفاوت است. لذا برنامهها و مراسمی که در یادروز این شاعر بزرگ برگزار میشود نمیتواند آینه تمام نمای وجود ارزشمند و پایگاه فرهنگی اصیل سعدی باشد.
زاهدزاهدانی بر اهمیت رسیدن به سبک زندگی اسلامی در قالب تمدن نوین اسلامی تأکید کرد و گفت: باید به سعدی به عنوان یکی از سرداران فرهنگ اسلامی نگاه کنیم و آداب تجلیلی از شخصیتهای فرهنگی را باید بر مبنای فرهنگ اسلامی تجربه کنیم.
وی اظهار کرد: نگاه به سعدی به عنوان سردار فرهنگ اسلامی میتواند از نظر ذوقی الهام بخش باشد تا این شرایط فراهم شود که تجلیلها را با مذاق اسلامی پیش ببریم.
اول اردیبهشت در تقویم ایران به نام یادروز سعدی، خالق بوستان و گلستان است. مرکز سعدیشناسی ایران از سال ۱۳۸۱ روز اول اردیبهشت ماه را روز سعدی اعلام کرد و در اول اردیبهشت ۱۳۸۹ و در اجلاس شاعران جهان در شیراز، نخستین روز اردیبهشت ماه از سوی نهادهای فرهنگی داخلی و خارجی به عنوان روز سعدی نامگذاری شد.