تهران-ایرنا- جهاددانشگاهی و سازمان انرژی‌های تجدیدپذیر و بهره‌وری انرژی برق با هدف استفاده از ظرفیت‌های علمی، فنی و اجرایی دو طرف برای توسعه همکاری‌های آموزشی-تحقیقاتی و فناوری تفاهم‌نامه همکاری امضا کردند.

به گزارش گروه علم و آموزش ایرنا، این تفاهم‌نامه همکاری بین محمود کمانی معاون وزیر نیرو و رییس سازمان انرژی‌های تجدید پذیر و بهره‌وری انرژی برق (ساتبا) حمیدرضا طیبی رییس جهاددانشگاهی منعقد شد.

دو طرف با در نظر داشتن اهداف مشترک، در راستای توسعه همکاری‌های علمی و فناورانه دوجانبه و به‌منظور ارتباط سازمان ‌یافته و بهره‌مندی از دستاوردهای علمی، فن‌آوری و امکانات بالقوه و بالفعل یکدیگر در جهت توسعه فناوری و کاربرد انرژی‌های تجدید پذیر و بهره‌وری انرژی برق در کشور، قصد دارند تا از طریق انعقاد تفاهم‌نامه زمینه همکاری‌های مشترک را فراهم کنند.

هدف این تفاهم‌نامه استفاده از ظرفیت‌های علمی، فنی و اجرایی طرفین برای توسعه همکاری‌های آموزشی-تحقیقاتی و فناوری به‌منظور برطرف کردن نیازهای متقابل با توجه به اسناد بالادستی است.

بهره‌گیری از ظرفیت‌های علمی، اجرایی و امکانات دو طرف جهت توسعه پژوهش و فناوری‌های کاربردی مرتبط با انرژی‌های تجدید پذیر و بهره‌وری انرژی برق، طراحی، ساخت و تأمین تجهیزات مورد نیاز (دارای اولویت) نیروگاه‌های تجدید پذیر، به‌کارگیری شیوه‌های علمی و تحقیقاتی به‌منظور توسعه کاربرد انرژی‌های تجدید پذیر و بهبود مصرف انرژی برق در کشور، افزایش توانمندی سرمایه‌های انسانی و تعریف و اجرای فعالیت‌های آموزشی و پژوهشی مشترک مبتنی بر امکانات مستقر در جهاد دانشگاهی و سایت‌های ساتبا از محورهای این همکاری است.

طیبی رییس جهاددانشگاهی در این مراسم اظهار داشت: در جهاددانشگاهی توانمندی‌های بسیار خوبی در حوزه‌های الکترونیک قدرت، ماشین‌های الکتریکی و حوزه مکانیک وجود دارد.

وی با تاکید بر این که در حوزه الکترونیک قدرت روی ساخت انواع اینورترها و کانورترها صاحب حرف و تکنولوژی هستیم، یادآور شد: پروژه‌های بسیار بزرگی را برای صنایع کشور انجام داده‌ایم. آخرین کاری که در حال انجام هستیم ساخت سیستم رانش قطارهای مترو است که باز ترکیبی از کنترل الکترونیک قدرت و ماشین‌های الکتریکی و مکانیک است که به لحاظ فناوری کاری بسیار پیشرفته و به لحاظ ایمنی بحث مهمی است.

رییس جهاددانشگاهی افزود: از گذشته با توجه به این که جهاددانشگاهی علم و صنعت در حوزه الکترونیک قدرت و جهاددانشگاهی خواجه نصیر در زمینه ماشین‌های الکتریک کارهای ارزنده‌ای را انجام داده است فکر می‌کردیم در بحث انرژی‌های تجدید پذیر، نیروگاه‌های خورشیدی و نیروگاه‌های بادی زمینه‌های همکاری خوبی بین این نهاد با ساتبا وجود دارد.

وی از این که قرار است چهار هزارمگاوات نیروگاه خورشیدی راه اندازی شود ابراز خوشنودی کرد و اذعان داشت که در بحث اینورترهای مورد نیاز در این پروژه سهم جدی داشته باشیم و قول می‌دهیم  این ریسک معقول شما را با کار خوب پاسخ دهیم.

وی ادامه داد: در زمینه‌های دیگر مانند بحث پسماندها هم با توجه به اینکه خود ساتبا هم علاقه مند است ما نیزعلاقه مند بودیم و این حوزه از موضوعاتی بود که از سال ۱۳۸۰ به دنبال آن بودیم؛ یعنی یکی از زمینه‌های کاری جهاددانشگاهی کنترل آلاینده‌ها در زمینه ساخت الکتروفیلترها، بگ فیلترها و برج‌های خنک کننده است و تا کنون تجهیزات بیش از ۴۰ کارخانه را انجام داده ایم.

رییس جهاددانشگاهی به تجربیات این نهاد علمی در تمیزسازی گازهای ناشی از امحاء زباله  اشاره کرد که در شبیه سازی گازها برای کارخانجات سیمان، مس و فولاد و آلومینیوم نیز با موفقیت به کار گرفته است.

طیبی با ابراز تأسف از اینکه کشور نتواسته است تصمیم خوبی را در زمینه پسماند و به ویژه زباله سوزها اتخاذ کند، اظهار داشت: با توجه به اینکه جهاددانشگاهی هنوز در ابتدای این کار است و استان‌های شمالی و شهرهای بزرگ کشور نیاز به امحاء درست زباله دارند آماده همکاری با ساتبا هستیم که در تفاهم نامه نیز آمده است.

معاون وزیر نیرو و رییس ساتبا نیز گفت: مجموعه جهاد دانشگاهی دستاوردهای بزرگی در عرصه فناوری و برطرف کردن نیازهای صنعتی داشته است از جمله در حوزه الکترونیک قدرت.

کمانی یادآور شد: برنامه ۱۰ هزار مگاواتی که دولت یازدهم اعلام کرده بود خوشبختانه به نقطه شروع اجرا رسیده و مجوز چهار هزارمگاوات خورشیدی را از شورای اقتصادی گرفتیم و فراخوان آن منتشر شده و پیش‌بینی ما این است که در ۲ تا سه ماه دیگر نیاز بسیار زیادی در حوزه تجهیزات وارد می‌شود که باید صنعت داخل کشور به آن پاسخ دهد.

وی تاکید کرد: اما در زمینه اینورتر بسیار نگران هستیم، زیرا همه این نیاز و توسعه آن نباید از طریق خرید خارجی انجام شود که این موضوع یک کار جهادی نیاز دارد.

رییس سازمان انرژی‌های تجدید پذیر و بهره‌وری انرژی برق افزود: نگرانی تولید کننده که بازار است را ۱۰۰ درصد فراهم کرده ایم هم در بودجه آمده و هم مجوزهای آن صادر شده و هم پهنه‌ها و تفاهم نامه با استاندارها و شرکت‌های سرمایه‌گذار همه شناسایی شده‌اند. همه چیز آماده عقد قرار است و زمانی که قرارداد بسته شد مجموعه شرکت‌های سرمایه‌گذار به موازات این که مجوزهای احداث را می‌گیرند اقدام به خریدهای مورد نیاز خود کرده و سفارش‌ها آغاز می‌شود. 

وی ادامه داد: علاوه بر این چهار هزار مگاوات، سه هزار مگاوات بادی است و این آمادگی وجود دارد که با یکدیگر همکاری کنیم زیرا ظرفیت در زمینه بادی زیاد نیست برای سه هزار مگاوات بادی را در حال گرفتن مجوز هستیم.

کمانی اظهار داشت: ما بحثی را در نیروگاه‌ها برای حمایت از اقشار تحت پوشش نهادهای داریم که ۵۵۰ هزار واحد در طول چهار سال است، سال اول ۱۱۰ هزار مگاوات است که به صورت پنج کیلووات پشت بامی هستند و برای جاهایی که ممکن است مساحت کافی نباشد به صورت تجمیعی است که نیاز زیادی به اینورتر های کوچک دارد و با توجه به وجود ۳ سازنده کوچک در این حوزه این نگرانی وجود دارد که با وضعیت موجود پاسخگوی نیازها نباشند و تأمین کننده‌ها سراغ اینورترهای بی کیفیت بروند.

رییس سازمان انرژی‌های تجدید پذیر و بهره‌وری انرژی برق عنوان کرد که این سازمان در حوزه نیروگاه‌های حرارتی هم آماده همکاری با جهاددانشگاهی است.