بر اساس بیانیه کاخ سفید، "مناسه سوگاواره " نخست وزیر جزایر سلیمان به هیات بازدیدکننده به رهبری "کورت کمپبل" نماینده امور منطقه هند و اقیانوسیه در کاخ سفید گفته است که بر اساس توافقنامه امنیتی امضا شده با چین، هیچ پایگاه نظامی، حضور بلندمدت و هیچ قدرت نمایی وجود نخواهد داشت.
کاخ سفید اشاره ای به چگونگی واکنش آمریکا به ایجاد پایگاه نظامی چین در جزایر سلیمان نکرد، اما لحن بیانیه آن نشان دهنده سطح نگرانی واشنگتن از حضور احتمالی نظامی چین در این کشور جزیره ای است که منجر به اعزام کورت کمپبل به این کشورشده است.
در این بیانیه همچنین آمده است: اگر گامهایی برای ایجاد حضور دائمی نظامی، استقرار نیرو یا ایجاد تأسیسات نظامی برداشته شود، نگرانی های مهمی در آمریکا ایجاد خواهد شد و بر این اساس پاسخ خواهد داد.
آمریکا تاکید کرد که تحولات را از نزدیک با مشورت با شرکای منطقه ای دنبال خواهد کرد.
مقامات آمریکا، استرالیا، ژاپن و نیوزلند روز سه شنبه (به وقت محلی) در مورد چارچوب امنیتی پیشنهادی بین جزایر سلیمان و چین و آنچه "خطرات جدی این توافق نامه برای اقیانوس هند و آرام آزاد و باز" خواندند، ابراز نگرانی کردند.
چین و جزایر سلیمان یک توافقنامه مبتنی بر چارچوبی برای همکاری های امنیتی امضا کردند که باعث نگرانی آمریکا و متحدانش در خصوص ایجاد یک پایگاه دریایی چین در این کشور شده است.
وانگ ونبین سخنگوی وزارت امور خارجه چین گفت که دو کشور به طور رسمی یک قرارداد چارچوب همکاری امنیتی را امضا کرده اند.
استرالیا اعلام کرده است چین قصد دارد یک پایگاه دریایی در جزایر سلیمان بسازد تا تنش در این منطقه را افزایش دهد.
مقامات آمریکایی هفته گذشته نسبت به پیمان امنیتی چین و جزایر سلیمان ابراز نگرانی کردند و ادعا کردند این توافق درها را برای استقرار نیروهای نظامی چین در اقیانوس آرام باز خواهد کرد.
جان کربی سخنگوی پنتاگون گفت: ما معتقدیم که امضای چنین توافقی در واقع میتواند بیثباتی در جزایر سلیمان را افزایش دهد و شرایط نگرانکنندهای برای منطقه وسیع اقیانوس آرام ایجاد کند.