لندن – ایرنا – نتایج تازه‌ترین تحقیقات صورت گرفته نشان می‌دهد که جنگ اوکراین باعث بالارفتن شدید قیمت مواد غذایی، کمبود برخی اقلام خوراکی و اجرای سیاست جیره‌بندی در فروشگاه‌های انگلیس شده است.

به گزارش ایرنا، طبق تحقیقات پژوهشکده "جی‌ اف‌ ک ه" انگلیس، حجم خرده‌فروشی در ماه مارس گذشته۱.۴ درصد نسبت به فوریه کاهش یافته که بدتر از پیش بینی اقتصاددانان است. اعتماد مصرف‌کنندگان هم به تعبیر این موسسه انگلیسی، به پایین‌ترین سطح خود طی ۵۰ سال گذشته رسیده است.

اکثرفروشگاه‌های زنجیره‌ای انگلیس این روزها با کمبود مواد غذایی و در صدرآن روغن‌های خوراکی مواجه هستند و به همین خاطر دست به جیره‌بندی آن زده‌اند. تسکو دومین فروشگاه بزرگ زنجیره‌ای انگلیس، مشتریان خود را محدود به خرید سه قلم روغن کرده، درحالی که دو فروشگاه زنجیره‌ای دیگر موسوم به موریسون و ویتروز افراد را به خرید دو مورد محدود کرده‌اند.

بیشتر روغن آفتابگردان انگلیس از اوکراین تامین می‌شود. اختلال در زنجیره صادرات این ماده خوراکی از اوکراین، منجر به کمبود شدید آن در انگلیس و افزایش تقاضا برای پیدا کردن منابع جایگزین شده است

کنسرسیوم خرده‌فروشان انگلیس ادعا کرده که محدودیت‌ها اقدامی موقتی «برای اطمینان از در دسترس بودن کالاهای خوراکی برای همه» است. اما گفته می‌شود که علاوه بر روغن آفتابگردان، روغن زیتون و گیاهی نیز با کمبود شدید در فروشگاه‌های زنجیره‌ای، سوپرمارکت‌ها و خرده فروشان مواجه است.خریداران آنلاین هم با محدودیت مشابهی روبرو هستند.

«گت فاتر» کارشناس مسائل خواربارفروشی می گوید:«ما به تنوع زیاد در محصولات خوارکی عادت کرده‌ایم، اما ممکن است شاهد باشیم که فروش آن‌ها در ماه‌های آینده محدود شود.» آژانس استانداردهای غذایی انگلیس در همین پیوند به مصرف کنندگان گفته است برخی از محصولات با برچسب حاوی روغن آفتابگردان ممکن است در واقع حاوی جایگزین هایی مانند روغن کلزا باشند.

بر اساس تحقیقات موسسه آسوسیا، بطری یک لیتری روغن آفتابگردان از ژانویه ۲۰۲۲ به طور متوسط ​​۱۲ پنس (۱۰ درصد) افزایش یافته و به ۱.۲۶ پوند رسیده است. روغن پنج لیتری هم با ۳۸ پنس افزایش، ۶ درصد رشد قیمت داشته است.

البته کمبود مواد غذایی تنها به روغن‌های خوراکی محدود نمی‌شود و طبق مشاهدات خبرنگار ایرنا درلندن، قفسه بسیاری از اقلام صیفی‌جات، غلات و تره‌بار عموما خالی است. مسئولان فروشگاه‌ها جنگ در اوکراین را یکی از عوامل کمبود مواد غذایی می‌دانند.

این درحالیست که طبق مطالعات انجام شده، اقتصاد انگلیس در ماه گذشته میلادی با فاصله قابل‌توجهی از حدی که انتظار می‌رفت، افت کرده و عملا رشدی را تجربه نکرده است.

ارزش پوند دیروز(جمعه) برای نخستین بار از نوامبر سال ۲۰۲۰ به زیر ۱.۲۹ دلار سقوط کرد وبیش از یک سنت کاهش یافت.«جیمز اسمیت» اقتصاددان موسسه آی‌ان‌جی، معتقد است که رکود اقتصادی در انگلیس یک گزینه محتمل بشمار می‌رود. وی احتمال داد که بانک مرکزی انگلیس تا پیش از تابستان امسال، نرخ بهره‌بین بانکی را در سایه افزایش تورم افزایش خواهد داد.

نرخ تورم در انگلیس بر اثر پیامدهای ناشی از خروج این کشور از اتحادیه اروپا، همه‌گیری کرونا و افزایش بهای سوخت در هفته‌های اخیر، از میانگین ۲ درصد در سال گذشته به ۷ درصد رسیده است.

کارشناسان هشدار داده‌اند که با ادامه جنگ اوکراین و افزایش قیمت کالاهای اساسی نرخ تورم افزایش بیشتری را تجربه کند.