بهرام دارایی در گفت و گو با خبرنگار سلامت ایرنا افزود: شیرخشکهای رژیمی، متابولیک و غذاهای ویژه مشمول دریافت ارز دولتی هستند که بخشی از آنها بصورت یارانهای و بخشی غیر یارانه ای هستند. آن دسته از شیرخشکهایی که با یارانه دولتی تامین میشوند در سامانه تی تک ثبت و با نظارت دقیق سازمان غذا و دارو به صورت پستی درب منزل بیمار ارسال میشوند و یا در داروخانه های دولتی به مصرف کنندگان تحویل میشود.
وی افزود: دسته دوم شیرخشکهای رژیمی هستند که هر چند ارز دولتی دریافت میکنند اما مشمول دریافت یارانه نمیشوند، این فرآورده ها از ابتدای زنجیره تا داروخانه قابلیت رصد دارد و نکته مهم این است که در زمان تحویل به خانواده ها اطلاعات ان ها توسط همکاران داروخانه در سامانه ثبت شوند که در صورت عدم انجام این فرایند، علاوه بر احتمال خروج این فرآورده ها از چرخه مصرف و قاچاق معکوس، باعث کاهش دسترسی مصرف کننده واقعی میشود.
دارایی اظهارداشت: سازمان طی جلساتی با شرکت های تامین کننده (وارد کننده و تولید کننده) شیرخشک های رژیمی به منظور تولید و واردات هرچه سریع تر این فرآورده ها در ماههای آتی، برنامه دقیقی به ایشان داده است و بزودی شاهد تزریق میزان بیشتری از این فرآورده های به داروخانه ها خواهیم بود تا مصرف کنندگان این فرآورده ها مشکلی نداشته باشند.
وی خاطرنشان کرد: از اسفند ماه گذشته تا کنون حدود ٣٥٠ هزار قوطی شیر رژیمی برای کودکان آلرژیک توزیع شده و یک میلیون قوطی نیز وارد شده و در هفته جاری پس از شناسه گذاری وارد داروخانهها میشود.
رئیس سازمان غذا و دارو گفت: بیش از یک میلیون قوطی محموله جدید شیر خشک مخصوص نوزادان مبتلا به آلرژی به گمرگ رسیده که پس از انجام فرایند شناسه گذاری در اسرع وقت در همین هفته در دسترس عموم قرار می گیرد. همچنین به منظور جلوگیری از قاچاق معکوس این فراورده ها، فرایند ثبت آنها در سامانه تی تک به منظور رهگیری مصرف صحیح نیز انجام می شود.
وی تاکید کرد: نکته مهم در مورد این دسته از فرآورده ها این است که حتما باید با نظر متخصصین اطفال تجویز شوند و مصرف سرخود آن توسط خانواده ها و بدون نظر تخصصی و نیاز واقعی، ممکن است به مشکلاتی برای کودکان منجر شود.
رئیس سازمان غذا و دارو اظهار داشت: دلایل اصلی کمبود مقطعی برخی فرآوردههای سلامتمحور از جمله شیرهای رژیمی در کشور بهدلیل مشکلات ناشی از تحریم و به ویژه افزایش زمان در تخصیص و انتقال ارز مورد نیاز بوده است، در حال حاضر، ورود جدی سازمان غذا و دارو برای ساماندهی تامین ارز و افزایش سرعت بهرهوری در تخصیص آن در سال جاری باعث کاهش چالش های موجود خواهد شد.
دارایی ادامه داد: سازمان غذا و دارو مجدانه در سفارشگذاری و تامین شیرخشکهای متابولیک، رژیمی و همچنین تامین سریعتر مواداولیه برخی از آنها برای تولید داخل برنامه ریزی کرده و در حال حاضر از طریق حملونقل زمینی و دریایی با همکاری گمرک، بانک مرکزی و تمامی شرکتهای تامینکننده شیرخشکهای رژیمی و غذاهای ویژه با هدف جلوگیری از کمبود فرآوردههای فوق در سطح عرضه در حال انجام است.
وی همچنین درباره فرآورده های مختص بیماران متابولیک گفت : فرآورده های مختص بیماران متابولیک از جمله بیماران پی. کی. یو pku، نیز به روال سابق و مطابق نسخ الکترونیک ثبت شده در سامانه حامی به درب منزل بیماران ارسال می شود و برنامه تامین ۶ ماهه اول سال جاری به شرکت های تامین کننده اعلام شده و در ماه جاری اولین محموله های این فرآورده ها به کشور وارد خواهد شد.
به گزارش ایرنا، سخنگوی سازمان غذا و دارو اخیرا تخلف در توزیع شیرخشک های رژیمی را علت کمبود در داروخانه ها دانست و اظهار داشت: باید نظارتها بر سیستم توزیع شیرخشک در داروخانهها را بیشتر کنیم و در این زمینه وزارت بهداشت نظارت خوبی تا الان نداشته است.
وی افزود: به دلیل ارزان بودن قیمت شیرخشک نسبت به بیرون از کشور متاسفانه شاهد قاچاق معکوس شیرخشک به خارج از کشور هستیم.
در هفتههای گذشته برخی خبر از کمبود شیرخشک رژیمی در داروخانهها دادند که در این زمینه سخنگوی سازمان غذا و دارو درباره توزیع این میزان شیرخشک برای نوزادان مبتلا به آلرژی اطلاع رسانی کرد.
۱۳۵۲