تهران- ایرنا- مناسبات پاکستان و روسیه طی سالیان اخیر علی رغم کارشکنی غرب و سنگ اندازی آمریکا رشد قابل توجهی داشته و این دو کشور به تحکیم همکاری های مشترک در شرایط مختلف از جمله تغییر دولت ها ادامه داده اند و ارتباط سران روسیه و پاکستان پس از تشکیل دولت جدید از مصادیق آن است.

به گزارش روز یکشنبه ایرنا، پاکستان و روسیه که از آنان به عنوان دشمنان قدیم و دوستان امروز یاد می‌شود طی سال‌های اخیر همزمان با تعمیق مناسبات سیاسی و اقتصادی گام‌های متعددی برای گسترش همکاری‌های نظامی-دفاعی برداشته اند.

هر ۲ کشور حامی مواضع منطقه‌ای و بین المللی یکدیگر هستند و در بسیاری از جبهه‌ها نیز اسلام‌آباد مخالف هرگونه فشار غرب علیه مسکو و یا پیوستن به هرگونه کارزار تحریمی علیه فدراسیون روسیه بوده است.

سفر نخست وزیر وقت پاکستان به روسیه به رغم مخالفت صریح ایالات متحده آمریکا، غیبت مستمر پاکستان از جلسات ضدروسی در مجامع بین المللی از جمله سازمان ملل و افزایش چشمگیر همکاری‌های دوجانبه دفاعی و نظامی نمونه‌ای از تلاش ۲ کشور برای توسعه این مناسبات به شمار می‌رود.

براساس این گزارش، پس از جنجال سفر نخست وزیر وقت پاکستان به مسکو همزمان با آغاز عملیات ویژه روسیه علیه اوکراین، مخالفت صریح واشنگتن با سیاست خارجی اسلام‌آباد، افشاگری «عمران‌خان» نخست وزیر برکنار شده پاکستان درباره تهدید آمریکا در صورت توسعه روابط با مسکو باعث شده تا هر ۲ کشور به صورت چراغ خاموش در مسیر توسعه روابط حرکت کنند.

روزنامه پاکستانی «اکسپرس تریبیون» در این خصوص نوشت: پس از انتخاب «شهباز شریف» به عنوان نخست وزیر جدید پاکستان و متعاقب آن پیام تبریک «ولادیمیر پوتین» رئیس جمهوری فدراسیون روسیه، اکنون ۲ کشور به دور از توجه عمومی و رسانه‌ها درتلاش برای گسترش روابط دوجانبه هستند.

منابع دیپلماتیک به این روزنامه گفتند: پوتین و شهباز شریف بی‌سروصدا نامه‌هایی مبادله و تمایل خود را برای تقویت همکاری‌های دو کشور ابراز کرده‌اند.

رد و بدل شدن نامه‌ها میان سران پاکستان و روسیه در حالی اتفاق افتاد که عمران‌خان مصرانه معتقد است: برکناری وی از قدرت از طریق طرح رای عدم اعتماد مورد حمایت ایالات متحده صورت گرفته است، زیرا آمریکایی‌ها از سیاست اسلام‌آباد برای توسعه روابط با روسیه و همچنین روابط راهبردی با چین خشمگین بودند.

با این حال پیام تبریک پوتین به نخست وزیر جدید پاکستان و ردوبدل نامه حاکی از آن است که روند تحکیم روابط با روسیه تحت نظام جدید سیاسی در پاکستان ادامه خواهد یافت.

منابع دیپلماتیک در پاکستان تاکید دارند که تقویت روابط با روسیه تصمیمی است که اسلام‌آباد مدت ها قبل با توجه به تغییر معادلات منطقه‌ای و بین المللی اتخاذ کرده است.

اصرار عمران‌خان بر مداخله واشنگتن در امور پاکستان و تهدید اسلام‌آباد درپی پیروی از سیاست مستقل خارجی از نگاه روس‌ها نیز پنهان نمانده و آنان مداخله آمریکایی‌ها در پاکستان را شرم‌آور عنوان کردند.

سخنگوی وزارت امور خارجه فدراسیون روسیه اواسط فروردین امسال اعلام کرد: تحولات سیاسی اخیر در پاکستان شکی باقی نمی‌گذارد که ایالات متحده قصد دارد عمران‌خان را به جرم پیروی از سیاست مستقل خارجی مجازات کند.

ماریا زاخارووا، آمریکا و همتایان غربی آن را به اعمال "فشار ناهنجار" بر پاکستان و تعیین اولتیماتوم برای دولت این کشور متهم کرده بود.

توسعه چشمگیر روابط میان اسلام‌آباد و مسکو به ویژه تحکیم همکاری‌ها میان نیروهای مسلح دو کشور طی سال‌های اخیر همواره موضوع مورد بحث در رسانه‌های داخلی و خارجی بوده و کارشناسان می گویند که سیاست‌های آمریکا در قبال پاکستان به ویژه رفتارهای دوگانه دولت جوبایدن باعث دلسردی پاکستانی ها شده و آنان در صدد جبران موقعیت از دست رفته خود با استفاده از تعمیق روابط با کشورهای منطقه از جمله چین و روسیه هستند.

رفت و آمدهای فراوان هیات های مختلف سیاسی، نظامی و دفاعی میان پاکستان و روسیه به کشورهای یکدیگر، حاکی از برنامه های بسیار گسترده دو طرف برای گسترش مناسبات است.

منابع دیپلماتیک در پاکستان اوایل بهمن ۱۴۰۰ اعلام کردند، اسلام‌آباد و مسکو در تکاپوی نهایی کردن اولین سفر رسمی ولادیمیر پوتین به پاکستان هستند؛ بازدیدی که از نظر کارشناسان نقطه اوجی در تلاش‌های دیرینه طرفین برای گشایش فصل جدید در تعاملات دوجانبه خواهد بود.