شیراز-ایرنا-استاندار فارس، شورای راهبردی آب را کانون فکر و اندیشه دانست و با اشاره به اجرای مصوبات این شورا توسط قرارگاه آب استان گفت: از جمله موارد قابل پیگیری در قرارگاه انتقال آب خلیج فارس به استان فارس است که باید طبق برنامه زمان بندی اجرا شود.

دکتر محمد هادی ایمانیه روز یکشنبه در جلسه شورای راهبردی آب استان با اشاره به اینکه سیاست گذاری و تعیین مطالب کلان باید در این شورا پیگیری شود، گفت: در قرارگاه آب باید مصوبات شورای راهبردی پیگیری شود و همچنین اختلافات بین ۹ دستگاه مرتبط با هماهنگی معاونت امور عمرانی را حل کند.

نماینده عالی دولت در فارس، شورای راهبردی آب را کانون فکر و اندیشه دانست و افزود: ارتباط بین صنعت و آب باید توسط قرارگاه پیگیری شود. 

توزیع مناسب آب در بخش های مختلف، بررسی مشکلات تامین آب مورد نیاز از خلیج فارس و  بخش کشاورزی از دیگر موضوعات مطرح شده در جلسه بود. 

شورای راهبردی انتقال آب نباید درگیر کارهای کوچک شود

نماینده شیراز و زرقان در مجلس شورای اسلامی نیز گفت: شورای راهبردی آب استان فارس نباید دستخوش کارهای کوچک و جزئی شود.

ابراهیم عزیزی در نشست شورای راهبردی آب استان فارس که با حضور مدیران آب منطقه ای و اعضای شورا برگزار شد، از درگیر شدن این شورا به کارهای خرد و جزئی انتقاد کرد و گفت: اساس تشکیل این شورا به نتیجه رساندن پروژه های کلانی چون پروژه انتقال آب دریا به فارس بوده اما امروز می بینیم که درگیر امور جزئی که وظایف سازمانی آبفاها می باشد، شده است.

او افزود: وقتی که اساس نامه شورای راهبردی انتقال آب تنظیم شد، مقرر گردید که شورای راهبردی انتقال آب به استان شکل گیرد نه اینکه این شورا درگیر کارهای روزمره و جزئی شود.

به اعتقاد نماینده شیراز و زرقان در مجلس شورای اسلامی، درگیر شدن با مسائل جزئی، شورای راهبردی انتقال آب را از اهداف کلان و راهبردی خود دور می کند.

نماینده شیراز و زرقان در مجلس شورای اسلامی ادامه داد: از ابتدای تشکیل شورا سه پروژه کلان انتقال آب خلیج فارس و تنگ سرخ بشار به فارس و سد پارسیان در دستور کار شورای راهبردی بوده که جزو سیاست گذاری های کلان استان فارس در این حوزه می باشد.

او خاطرنشان کرد: انتظار این است که شورای راهبردی این سه پروژه را دنبال کرده و نیروی خود را بر آن متمرکز کند.

رییس فراکسیون جنوب کشور مجلس شورای اسلامی در ادامه به اهمیت انتقال آب اشاره کرد و گفت: برای صنعتی شدن استان فارس چاره ای جز تامین آب وجود ندارد لذا پروژه خط انتقال هر چه زودتر باید به نتیجه برسد.

نایب‌رئیس اول کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی تاکید کرد: این موضوع را همه مدیران استان باید بدانند که تا زیرساخت های راه، ریل و آب ایجاد نشود، سرمایه گذار به استان نخواهد آمد و توسعه توهمی بیش نخواهد بود.

عزیزی در پایان نیز گفت: از مجموعه فراسان که مجری انتقال آب دریا به استان است نیز انتظار داریم که یک برنامه زمان بندی دقیق برای بهره برداری از این پروژه ارایه کند تا بتوان بر مبنای آن برنامه ریزی های دیگر را انجام داد.

در این نشست دکتر قادری دیگر نماینده شیراز و زرقان در مجلس شورای اسلامی، مهندس رضازاده و اردکانی رییس و دبیر شورای راهبردی و نماینده پیمانکار پروژه نیز نقطه نظرات خود را ارایه دادند .

پیشینه طرح انتقال آب دریا به فارس

کشورهای حاشیه جنوبی خلیج فارس روزانه ۲۵ میلیون متر مکعب و سالیانه حدود ۱۰ میلیارد متر مکعب یعنی یک سوم آب مصرفی ما از دریا آب برداشت می‌کنند،

استان فارس به دنبال جلب همکاری استان‌های همجوار برای انجام اقدامات مشترک جهت انتقال آب دریا به استان فارس است،  بر همین اساس جلساتی  با استاندار اصفهان و سایر مسئولان آن استان برگزار شده است تا در صورت امکان مسیر انتقال آب از دریا را به شکل مشترک اجرایی شود.

فارس در طول چند ماه گذشته موفق شده هم تخصیص خود از آب خلیج فارس را از ۲۹۰ میلیون متر مکعب به ۴۰۰ متر مکعب افزایش دهد و هم با تثبیت ۱۴۵ میلیون متر مکعب از این تخصیص عملیات انتقال آب به استان را تسریع کند، بگونه ای که بیش از ۱۰ کیلومتر از مسیر ۸۵ کیلومتری فاز اول این پروژه، اجرا شده است.

عملیات لوله‌گذاری طرح انتقال آب خلیج فارس به شهرستان لامرد در جنوب استان فارس ۲۶ تیرماه ۱۴۰۰ در آیینی با حضور مسئولان کشوری و استانی آغاز شد.

پیش از آن، عملیات اجرایی این طرح در افق بلند مدت با هدف تامین آب شرب، کشاورزی و صنعت استان فارس در اول اسفند ۹۷ با حضور وزیران صمت، نیرو و اطلاعات آغاز شده بود که تا تیرماه ۱۴۰۰،  حدود ۲.۲ میلیون مترمکعب خاکبرداری از ۷.۵ میلیون مترمکعب خاکبرداری پروژه انجام شده بود.

در آن مقطع زمانی اعلام شد که حدود ۳۰ کیلومتر (از سمت لامرد به پارسیان) از ۶۷ کیلومتر (کل مسیر) خط انتقال آب،  آماده اجرای کانال‌زنی برای لوله‌‎گذاری است. از شنبه ۲۶ تیرماه جاری عملیات لوله‌گذاری در حدود یک کیلومتر آغاز شد که ادامه یافت.

در فاز نخست بهره‌برداری، آب خلیج فارس پس از شیرین‌سازی به روش اسمز معکوس (RO) از آبگیر ساحل بندر پارسیان واقع در منطقه ویژه اقتصادی پارسیان (استان هرمزگان) توسط خط لوله (به طول ۶۷ کیلومتر) به منطقه ویژه اقتصادی لامرد منتقل می‌‏شود و با طراحی این خط نیز انتقال آب به دیگر مناطق استان فارس امکان‌پذیر است.

منطقه ویژه اقتصادی لامرد برای حمایت از سرمایه‌گذار بخش خصوصی، مبلغ سه هزار و ۵۰۰ میلیارد ریال را برای پیش خرید آب در طول مدت ساخت به سرمایه گذار پرداخت می‌کند.

بر اساس جزییات فنی و طراحی پروژه، قطر خط لوله هزار میلی متر و ظرفیت خط ۶۰ میلیون مترمکعب در سال است و حجم کل سرمایه‌گذاری پروژه از سوی سرمایه‌گذار،  ۱۷هزار میلیارد ریال (۷ هزار میلیارد ریال خط انتقال آب و ۱۰ هزار میلیارد ریال آب شیرین کن) اعلام شد.

بنا بر اعلام شرکت پیمانکار اجرایی، مدت زمان اجرای پروژه ۲ سال است که ۳۰۰ نفر در دوران ساخت و ۶۰ نفر در دوران بهره‌برداری مشغول به کار می‌شوند.

تاسیسات آب شیرین کن در مساحت تقریبی ۶.۳ هکتار در سایت منطقه ویژه اقتصادی پارسیان (استان هرمزگان) واقع است که ظرفیت شیرین‌سازی سالیانه ۱۵ میلیون مترمکعب در فاز نخست را دارد.