به گزارش ایرنا، نهضت ملی مسکن یا طرح اقدام ملی مسکن، بعد از مسکن مهر، دومین طرح مهم کشوری در حوزه تامین مسکن شهروندان در سال های اخیر محسوب می شود که به عقیده کارشناسان در صورت اجرای دقیق و درست می تواند بخش مهمی از مشکلات رایج در حوزه مسکن را برطرف کند.
کارشناسان با اشاره به تجربه «مسکن مهر» می گویند که نهادهای مسوول و مجری «نهضت ملی مسکن» باید با هم افزایی، بهاد دادن به نظریات کارشناسی و پرهیز از افتادن در دام شعارها و اظهارنظرهای سطحی و تبلیغاتی، به گونه ای عمل کنند که ابتکار دولت سیزدهم برای رفع مشکل سرپناه مردم، به ویژه اقشار کم درآمد و نیازمند، موفق و در نزد افکار عمومی ماندگار شود.
از دید آنان، مهم ترین نکته در تحقق نهضت ملی مسکن، دقت در تامین اراضی مورد نیاز این طرح در محدوده های قابل دسترس به اجتماعات شهری و اهتمام برای تامین زیرساخت های مورد نیاز آن اعم از جاده، برق، آب و گاز و فاضلاب و در نهایت ساخت بناهای مستحکم و استاندارد است تا نواقص طرح «مسکن مهر» تکرار نشود.
در این میان آذربایجان شرقی با بیش از چهار میلیون نفر جمعیت از جمله استان های مهم کشور در اجرای طرح نهضت ملی مسکن محسوب می شود که هر چند تقاضای شهروندان برای برخورداری از آن در ابتدای امر کند بود، اما آمارها و اظهارنظرهای مدیران نهادهای متولی بیانگر استقبال خوب مردم از این طرح راهبردی مسکن در ماه های گذشته در این خطه است.
به بیان دیگر در شرایطی که بنا بر اعلام اداره کل راه و شهرسازی آذربایجان شرقی، سهمیه این استان از نهضت ملی مسکن حدود ۵۰ هزار واحد مسکونی است، تعداد متقاضیان آن تا امروز به حدود ۲۷۰ هزار نفر رسیده است.
در همین حال ناظران محلی با اشاره به وضعیت اقتصادی نامناسب مشمولان طرح نهضت ملی مسکن در آذربایجان شرقی و تعلق آنان به طبقه کم درآمد می گویند که کیفیت همراهی بانک های مستقر در استان در اعطای تسهیلات به اجرای این طرح، در میزان پیشرفت آن بسیار موثر است.
تاکید استاندار آذربایجان شرقی بر لزوم تامین زیرساختهای لازم همزمان با اجرای پروژههای نهضت ملی مسکن
استاندار آذربایجان شرقی چندی قبل با اشاره به اجرای پروژههای طرح نهضت ملی در استان، گفت: ضروری است تامین زیرساختهای لازم برای این پروژهها از جمله آب، برق و گاز همزمان با اجرای آنها مورد توجه جدی مسئولان مربوطه قرار گیرد.
عابدین خرّم اظهار داشت: در شهر جدید سهند بیش از ۱۴ هزار واحد مسکن در حال ساخت است، اما حدود پنج هزار پرونده به بانک معرفی و بیش از سه هزار واحد مشمول دریافت تسهیلات مسکن شدهاند.
وی افزود: ضروری است در یکماه آینده بیش از ۶ هزار پرونده دیگر تعیین تکلیف و به جهت دریافت تسهیلات به بانک معرفی شوند.
خرّم با اشاره به اینکه در هر پروژهای که مردم مشارکت داشتهاند آن طرح موفق بوده است، گفت: اقدامات اقناعی لازم برای تشویق مردم به حضور در طرح نهضت ملی مسکن و واریز آوردههای اولیه انجام شود.
وی همچنین بر تامین زمین برای احداث ۱۲ هزار واحد مسکن ملی در شهر جدید شهریار تاکید کرد و افزود: باید سعی کنیم مشکلات موجود را رفع کنیم و موضوع تامین آب این واحدها در شهرهای جدید شهریار و سهند نیز باید از اکنون پیگیری و اجرا شود.
استاندار آذربایجان شرقی با اشاره به مشکلات کمبود آب در سالهای گذشته، ادامه داد: بیش از ۴۰ درصد موضوعاتی که از طریق دستگاههای ملی پیگیری کردهام مربوط به مساله آب بوده است.
وی اظهار داشت: به جد پیگیر موضوع انتقال آب ارس و سد کلقانچای برای تامین آب شرب شهر تبریز هستم تا در سالهای آینده با مشکل کمآبی مواجه نشویم.
خرّم از سازمان نظام مهندسی آذربایجان شرقی خواست در ساخت واحدهای نهضت ملی مسکن علاوه بر توجه جدی به موضوع مقاومسازی به زیباسازی مساکن نیز توجه کنند.
وی همچنین به موضوع جایگزینی خانههای در معرض خطر در بافت فرسوده و حاشیهنشین شهر تبریز اشاره کرد و گفت: سرمایهگذار آماده در این زمینه وجود دارد، اما اگر در اجرای این پروژهها تعلل ایجاد شود سرمایهگذار معطل نخواهد ماند.
تنها هشت درصد واجدین شرایط مسکن ملی در آذربایجان شرقی پول واریز کرده اند
معاون هماهنگی امور عمرانی استاندار آذربایجان شرقی نیز اعلام کرد که تنها هشت درصد از واجدین شرایط طرح نهضت ملی مسکن در استان آورده خود را واریز کردهاند.
جواد رحمتی افزود: اختیارات لازم برای اجرای طرح نهضت ملی مسکن به استانداران و شورای مسکن استان تفویض شده و نباید در اجرای این پروژهها تعلل و تردید کرد.
وی ادامه داد: با توجه به استقبال صورت گرفته از سوی مردم برای ثبتنام مسکن در شهر جدید شهریار تا سقف ۲۵ هزار واحد مسکن در این شهر احداث و مازاد تقاضا به شهر جدید سهند محول میشود.
ثبت نام حدود ۲۷۰ هزار متقاضی مسکن در آذربایجان شرقی
مدیرکل راه و شهرسازی استان آذربایجان شرقی گفت: با ابلاغ تکالیف و وظایف محوله طرح اقدام ملی در سال ۱۳۹۸ و نهضت ملی مسکن در سال گذشته ۲۶۹ هزار و ۹۷۰ متقاضی در سامانه های مربوطه ثبت نام کردند.
ابوالقاسم سلطانی در گفت و گو با ایرنا در خصوص اقدامات انجام شده در حوزه طرح اقدام ملی و نهضت ملی مسکن در استان اظهار داشت: از این تعداد ۱۶۷ هزار و ۵۸۰ ثبت نام کنندگان طرح مربوط به شهر تبریز، ۳۸ هزار و ۶ متقاضی از شهرهای بالای یکصد هزار نفر جمعیت و ۶۴ هزار و ۳۸۴ متقاضی از شهرهای زیر یکصد هزار نفر جمعیت استان هستند.
وی گفت: با پالایش ۸۹ هزار و ۴۵۲ متقاضی دارای شرایط اولیه مربوط به سابقه فرم (ج) و مالکیت خصوصی، جهت تأیید نهایی از نظر سابقه سکونت در شهر مورد تقاضا، طی پیامکی از متقاضیان درخواست مراجعه به ادارات پست و بارگذاری مدارک شد که تا کنون از بین متقاضیان مراجعه کننده، حدود ۲۴ هزار و ۶۳۳ متقاضی از بین متقاضیان تأیید نهایی شده، ۱۳ هزار و ۲۱۷ متقاضی نسبت به افتتاح حساب و ۸ هزار و ۶۸۹ متقاضی نسبت به واریز وجه ۴۰۰ میلیون ریالی اقدام کرده اند.
سلطانی اضافه کرد: اداره کل راه و شهرسازی با توجه به اراضی تأمین شده جهت اجرای این طرح در شهرهای بالای یکصد هزار نفر جمعیت، اقدام به تخصیص پروژه به متقاضیان در شهرهای تبریز، اهر، مراغه و مرند کرده که متولی این امر در شهر جدید سهند و شهر جدید شهریار، شرکت عمران شهر جدید سهند و متولی اجرای طرح در شهرهای زیر یکصد هزار نفر جمعیت، اداره کل بنیاد مسکن انقلاب اسلامی استان می باشد.
مدیرکل راه و شهرسازی استان آذربایجان شرقی با اعلام اینکه در راستای طرح نهضت ملی مسکن ۷ هزار و ۲۷۶ واحد در دهه فجر ۱۴۰۰ کلنگ زنی شد که ۲ هزار و ۲۷۱ واحد آن شروع به ساخت کرده اند، گفت: در شهر جدید سهند ۵ هزار و ۷۹ واحد طی ۲۱ قرارداد منعقده با شرکتهای مختلف در حال ساخت می باشد که کمترین پیشرفت حدود ۵ درصد و بیشترین پیشرفت حدود ۸۰ درصد است.
وی افزود: برای متقاضیان ثبت نامی طرح اقدام ملی تبریز، احداث ۵۶۸ واحد در ۱۳ هکتار از اراضی شهرک باغمیشه تبریز با کارگزاری ستاد اجرایی فرمان امام (ره) آغاز شده و دارای پیشرفت حدود ۱۴ درصدی می باشد.
وی همچنین خاطرنشان کرد: در اراضی انتهای طالقانی تبریز در یک هکتار برای احداث ۳۵۲ واحد به بنیاد مسکن انقلاب اسلامی استان تفویض شده که آماده سازی سایت انجام شده، محل قطعات مشخص و پیش پروانه پروژه اخذ شده است.
سلطانی با اشاره به اینکه در شهرهای اهر، مراغه و مرند حدود ۱۳۷ هکتار اراضی جهت الحاق به محدوده یا تغییر کاربری شناسایی و پیشنهاد شده است، اظهار داشت: برای متقاضیان ثبت نامی طرح اقدام ملی، احداث ۴۰۰ واحد در ۷.۴ هکتار از اراضی شهرک پهرآباد مراغه متعلق به ستاد اجرایی فرمان امام (ره) آغاز شده است و دارای پیشرفت حدود ۲۵ درصدی می باشد.
وی ادامه داد: همچنین در شهرک گلشهر مراغه برای احداث ۵۰۰ واحد ۲.۳ هکتار اراضی به شرکت تعاونی توسعه و عمران مراغه به صورت اجاره داری ۹۹ ساله ارائه شده که در حال آماده سازی سایت و اخذ پروانه ساخت می باشد، همچنین تفاهم نامه ساخت ۷ هزار و ۵۰۰ واحد در ۷.۵ هکتار از اراضی سنگرداغی مراغه با بسیج سازندگی منعقد شده است.
مدیرکل راه و شهرسازی استان آذربایجان شرقی گفت: حدود ۴ هکتار اراضی در شهرک میلاد مرند برای احداث ۴۰۰ واحد با کارگزاری ستاد اجرایی فرمان امام (ره) آغاز شده و دارای پیشرفت حدود ۱۳ درصدی می باشد، همچنین برای حدود ۲.۸ هکتار در دو قطعه از اراضی ملی با بسیج سازندگی استان تفاهمنامه مبادله شده و در مرحله تحویل و برنامه ریزی برای شروع عملیات اجرایی توسط بسیج سازندگی است.
وی اضافه کرد: حدود ۹ هزار مترمربع اراضی در شهرک شیخ شهاب الدین اهر به شرکت تعاونی مسکن شیخ شهاب الدین اهر به صورت اجاره داری ۹۹ ساله ارائه شده که ۵۰۰ واحد از آن برای متقاضیان طرح اقدام ملی در مرحله اجرای فونداسیون می باشد و ۵۰۰ واحد متقاضی در حال اخذ پروانه ساخت است.
سلطانی با اشاره به اینکه متولی اجرای طرح در شهرهای زیر یکصد هزار نفر جمعیت، بنیاد مسکن انقلاب اسلامی استان می باشد، افزود: حدود ۱۴.۵ هکتار اراضی در سالهای قبل برای متقاضیان طرح اقدام ملی تأمین و طی صورتجلسه به بنیاد مسکن انقلاب اسلامی استان واگذار شده تا مطابق برنامه و آیین نامه اجرایی ابلاغی نسبت به واگذاری به صورت گروهی به متقاضیان واجد شرایط اقدام کند که تا کنون از ۴۳۶ متقاضی واریز وجه کرده، حدود ۴۲۱ متقاضی گروه بندی و تخصیص پروژه شده اند، حدود ۳۶۰ هکتار اراضی جهت الحاق به محدوده یا تغییر کاربری شناسایی و پیشنهاد شده و حدود ۳۵ هکتار از اراضی شبستر برای احداث ۳ هزار و ۵۰۰ واحد به بنیاد مسکن واگذار شده است.
وی ادامه داد: در راستای اجرای ماده ۱۰ قانون جهش تولید مسکن، حدود ۱۳۰ هکتار از اراضی منابع طبیعی در شهرهای اسکو، ایلخچی، تیکمه داش، دوزودوزان، شبستر و میانه و حدود ۶ هکتار از اراضی شرکت آب و فاضلاب در شهر آذرشهر احصاء شده که مکاتبات لازم جهت تغییر نمایندگی انجام شده است.
مدیرکل راه و شهرسازی استان آذربایجان شرقی گفت: براساس تصمیمات اتخاذ شده در شورای پول و اعتبار در سال گذشته در راستای اجرای موضوع جزء ۱۰ بند الف قانون بودجه سال ۱۴۰۰ کل کشور و قانون جهش تولید مسکن، سقف فردی تسهیلات برای کلانشهر تبریز ۴۰۰ میلیون تومان، سایر شهرهای استان ۳۰۰ میلیون تومان و روستاها تا ۲۵۰ میلیون تومان تعیین شده است.
وی ادامه داد: از محل اعتبارات تبصره ۱۸ قانون بودجه سال ۱۴۰۰ سهم این استان در اعطای تسهیلات بانکی ارزان قیمت به بافتهای فرسوده و ناکارآمد شهری ۲ هزار و ۳۰۰ واحد مسکونی بوده است که از تاریخ ابلاغ بخشنامه مربوطه تاکنون و در بازه زمانی کمتر از سه ماه بیش از ۵۰ درصد سهمیه فوق و بالغ بر یک هزار و ۳۰۰ واحد مسکونی به بانک عامل (مسکن) توسط این اداره کل معرفی شده است.
سلطانی یادآور شد: پس از ثبت نام اولیه متقاضیان و مقارن با پایان مهلت، پالایش اطلاعات انجام شده و افرادی که واجد شرایط دریافت مسکن شده اند، از طریق ارسال پیامک به آنها اطلاع رسانی می شود که سایر مراحل را طی می کنند.
بیش از ۶۰ هزار نفر در شهرهای زیر ۱۰۰ هزار نفر آذربایجانشرقی برای مسکن ملی ثبتنام کردند
مدیرکل بنیاد مسکن آذربایجانشرقی نیز با بیان اینکه ۶۱ شهر در استان وجود دارد، اما بنیاد متولی ساخت مسکن در ۵۷ شهر است، گفت: تاکنون ۶۱ هزار نفر در شهرهای زیر ۱۰۰ هزار نفر جمعیت برای دریافت مسکن ملی ثبت نام کردهاند.
حجت الله سروری در گفت و گو با ایرنا با اشاره به اینکه شهرهای تبریز، مراغه، اهر و مرند دارای جمعیت بالای ۱۰۰ هزار نفر هستند، افزود: در راستای اجرای شعار دولت مبنی بر ساخت چهار میلیون واحد مسکن در چهار سال، ساخت واحدهای مسکونی در شهرهای زیر ۱۰۰ هزار نفر به عهده بنیاد مسکن گذاشته شده است.
وی با بیان اینکه در زمان کنونی شرایط ثبت نام کنندگان در این طرح در حال بررسی و پالایش است، اظهار داشت: تاکنون از متقاضیان طرح اقدام ملی مسکن در این شهرها، ۹۷۰ نفر بیش از ۴۰ میلیون تومان واریز کرده اند.
مدیرکل بنیاد مسکن آذربایجان شرقی گفت: در تعدادی از شهرهای استان زمین مورد نیاز برای اجرای این طرح از اداره کل راه و شهرسازی دریافت و برای واگذاری گروهی به متقاضیان، تفکیک شده است.
سروری، با بیان اینکه مدل ساخت و ساز مسکن در شهرهای زیر ۱۰۰ هزار نفر جمعیت استان، مردمی است، ادامه داد: در این مدل، بنیاد مسکن زمین مورد نیاز را از راه و شهرسازی، دریافت و برای تسریع در اجرای این طرح، اقدام به تفکیک زمین کرده و پس از تایید از سوی راه و شهرسازی و قرعه کشی در بین متقاضیان برای اجرا در اختیار آنان قرار می گیرد.
وی همچنین با اشاره به روند اجرای طرح مسکن مهر در آذربایجان شرقی از سوی بنیاد مسکن یادآوری کرد: در سطح استان ۱۶ هزار و ۵۰۰ مسکن مهر از سوی این بنیاد اجرا و اکثر آن ها تحویل متقاضیان شده و فقط ۴۶۰ واحد از آن ها به علت نبود متقاضی و سایر مسایل در روند اجرا، نیمه تمام مانده است.
سروری، افزود: این واحدها نیز بر اساس مصوبه شورای مسکن استان به طرح نهضت ملی مسکن منتقل شده اند که پس از تکمیل در اختیار متقاضیان قرار می گیرند.