شهرری-ایرنا-در پی کاهش بارندگی ها و افزایش غیرقانونی حفر چاه‌های غیرمجازدر سطح استان تهران ، این امر علاوه بر وارد آوردن خسارات جبران ناپذیر به منابع آبی و تشدید افت سفره های زیرزمینی، منجر به فرونشست زمین در برخی از مناطق شده است .

به گزارش ایرنا، وجود بی شمار چاه‌های غیرمجاز در استان تهران در کنار کاهش  ۲۵ درصدی  میزان بارندگی ها در مقایسه با سال آبی  گذشته ؛وضعیت بحرانی و قرمز تابستان پیش رو را هشدار می دهند.

تداوم استفاده از چاه‌های غیرمجاز می‌تواند وضعیت را بیش از گذشته سخت تر کند و ضروری است که دستگاه‌های اجرایی اقدام اساسی در این زمینه صورت دهند.

 در این شرایط مدیران امور منابع آب شهرستان های استان تهران به عنوان متولیان صنعت آب با همه توان، در حفاظت از منابع آبی و برخورد با هرگونه تخلف در این حوزه برخورد می‌کنند.

در سال گذشته نیز بیش از یکهزار و ۲۰۰ حلقه چاه غیرمجاز در راستای اجرای طرح احیا و تعادل بخشی منابع آب زیرزمینی مسدود و از برداشت غیرمجاز ۱۰ میلیون و  ۷۰۰ هزار  مترمکعب آب در سال از در سطح استان تهران جلوگیری شده است.

از این رو در راستای احیاء و تعادل‌بخشی آب‌های زیرزمینی و حفاظت از منابع ارزشمند آب، طی هفته گذشته شناسایی و انسداد  تعدادی  از چاه های غیر مجاز آب در سطح استان تهران انجام شد و این برخورد ها در زمینه آب های ‏سطحی و زیر زمینی ادامه دارد.

انسداد۸ حلقه چاه آب غیر مجاز در دماوند

مدیر امور منابع آب دماوند از انسداد ۸ حلقه چاه غیرمجاز و جلوگیری از خروج سالانه ۹ هزار مترمکعب آب از سفره های زیرزمینی خبر داد و گفت:طی هفته گذشته با همکاری گروه گشت و بازرسی و اخذ دستور قضایی در جهت صیانت از منابع آبی، ۸ حلقه چاه غیر مجاز به عمق ۱۶۲ متر و آبدهی ۱ لیتر در ثانیه پر و مسدود شد.

 مصطفی عباسی با بیان اینکه این تعداد چاه‌ها در جهت اجرای طرح احیاء و تعادل بخشی آب‌های زیرزمینی و صیانت از منابع آبی مسدود شده است، افزود :با تلاش گروه گشت و بازرسی و اخذ دستور قضایی ۶ حلقه چاه غیر مجاز در محدوده عملکرد این امور شناسایی و به زودی مسدود خواهند شد.

وی گفت: دو مورد ادوات حفاری غیر مجاز شامل چکش برقی و بالابر نیز توسط ماموران گشت وبازرسی توقیف و به پارکینگ تحت نظر این امور منتقل شد.

انسداد ۵ حلقه چاه غیرمجاز در اسلامشهر

مدیر امور منابع آب شهرستان اسلامشهر از انسداد پنج حلقه چاه غیر مجاز طی یک هفته و جلوگیری از برداشت سالانه بیش از ۲۶ هزار متر مکعب آب از سفره های زیر زمینی این امور خبر دادو گفت: این چاه های غیر مجاز با عمق کلی ۲۷۴ متر و با دبی ۸.۱ لیتر برثانیه پر و مسدود گردید.

عبدالکریم خلجی افزود:برداشت بی رویه از منابع آب های زیر زمینی عواقب جبران ناپذیر کاهش آب های سطحی از جمله ایجاد فروچاله، فرونشست زمین، شورشدن و کاهش کیفیت آب را در پی دارد که با توجه به اهمیتن این موضوع، امور منابع آب اسلامشهر  با جدیت تمام در راستای صیانت از منابع آبی و برخورد با متخلفین تلاش می کند.

انسداد ۲ حلقه چاه غیرمجاز در شهریار

مدیر امور منابع آب شهریار از انسداد ۲ حلقه چاه غیرمجاز و جلوگیری از تخلیه سالانه بیش از ۱۳ هزار۸۶۰ و متر ‏مکعب آب از سفره های زیرزمینی این امور خبر داد و گفت:با ‏همکاری گروه گشت و بازرسی و اخذ دستور قضایی در جهت صیانت از منابع آبی، ۲ حلقه چاه غیر مجاز به ‏عمق ۱۲۵ متر و میزان آبدهی ۱ لیتر در ثانیه پر و مسدود شد.‏

محمدرضا گیتی پژوه با اشاره به همکاری تنگاتنگ دستگاه قضایی با این امور در راستای برخرود با تخلفات انجام شده در حوزه آب های سطحی و زیرزمینی، در پایان خاطر نشان کرد: امور منابع آب شهریار بر اساس قانون با هرگونه تخلف در زمینه آب های ‏سطحی و زیر زمینی با اهتمام جدی برخورد قانونی می شود.

 برداشت بی رویه و بی حساب و کتاب از سفره های آب زیرزمینی باعث فرونشست زمین در استان تهران است، این پدیده خطرناک اگرچه می تواند در اثر سایر پدیده های طبیعی زمین شناسی مانند زمین لرزه، انحلال سنگ های گچی، نمکی یا آهکی، آب شدن یخ ها و حرکت های آرام پوسته و خروج گدازه از پوسته جامد زمین یا فعالیت های انسانی مانند معدنکاری، برداشت سیالات زیرزمینی مانند آب های زیرزمینی، نفت یا گاز ایجاد شود، اما به گفته کارشناسان، کاهش شدید سطح آب های زیرزمینی، مهمترین دلیل فرونشست زمین بویژه در ایران به شمار می رود.  

کاهش بارش، مدیریت نکردن مصرف آب در بخش کشاورزی، رعایت نکردن سهمیه برداشت آب توسط برخی کشاورزان و استفاده از روش های سنتی آبیاری، افزایش مصرف آب توسط صنایع و مردم موجب شده تا بخش قابل توجهی از منابع آبی در سراسر کشور خشک شود و سطح سفره های زیرزمینی بشدت پایین بیاید و این مساله باعث فرو ریختن حفره های تهی از منابع آبی بر اثر وارد آمدن فشار طبقات فوقانی زمین و ایجاد پدیده فرونشست در بسیاری از مناطق  به ویژه استان تهران شده است.  

بررسی ها نشان می دهد امروزه بیش از ۱۵۰ کشور جهان از جمله ایران با این پدیده زمین روبرو هستند.