تاریخ انتشار: ۸ اردیبهشت ۱۴۰۱ - ۰۸:۱۸

قزوین-ایرنا- قزوین با ظرفیت های بی بدیلی که در صنعت گردشگری دارد، متاسفانه به دلیل عدم توازن در سیستم مدیریت شهری و ضعف در تامین اقامتگاه و هتل های لوکس به شهر هتل های بی نشان و ستاره تبدیل شده است.

به گزارش ایرنا، سر آغاز صنعت هتلداری در ایران به زمان قاجار بر می گردد و شاید باور پذیر نباشد که قزوین جزو نخستین شهرهایی بوده که در آن هتل و اقامتگاه تعریف شده بود. در دیرباز، مهمان خانه بزرگ قزوین به عنوان یکی از هتل های برند کشور زبان زد عام و خاص بوده است و اگر تاریخ را کمی بیشتر مرور کنیم، می بینیم که تاریخچه اسکان مسافر به قزوین به ساخت و ساز کاروان سراها و اقامت گاه های بین راهی در زمان صفویه و قبل تر باز می گردد.

حال اگر بخواهیم قزوین دیروز را در صنعت گردشگری با قزوین امروز مقایسه کنیم بی شک پیشرفتی در این حوزه نخواهیم دید، شهری که زمانی صنعت هتلداری را در کشور رواج داده است حالا با نداشتن هتل مناسب دست و پنجه نرم می کند و بسیاری از فرصت های گردشگری را از دست می دهد. چرا که رابطه هتل و جذب گردشگر بر همه روشن است.

برای به رونق افتادن صنعت گردشگری باید دست به دامن هتل های مدرنی شویم که در بسیاری از شهر ها مانند اصفهان و مشهد با اهرم هتل های ستاره دار، تجربه موفقی را در صنعت گردشگری برای استان خود رقم زده اند.

نداشتن هتل  برای شهر دایعه داری چون قزوین مزید بر علت شد تا با مسوولین و کارشناسان مربوطه گفت و گو کرده و علت را جویا شویم.

سرمایه گذاران بی رغبت اند

 سید حمید ضیایی، یکی از سرمایه گذارانی بوده است که قصد داشته در استان قزوین در حوزه گردشگری و هتلداری سرمایه گذاری کند اما بنا به دلایلی از سرمایه گذاری در این حوزه پشیمان می شود. برای بررسی هرچه بیشتر این موضوع به سراغ وی رفتیم.

ضیایی با بیان اینکه، قزوین گذشته با امروز قابل قیاس نیست، می گوید: انتظار می رود، قزوین به عنوان یکی از پایتخت های ایران، از وضعیت مطلوبی در حوزه گردشگری برخوردار باشد اما متاسفانه مدیریت شهری به صنعت گردشگری این استان توجه کافی را ندارد و با این رویکرد ساخت هتل در این شهر توجیه اقتصادی ندارد و به همین علت سرمایه گذاری در این خصوص کمی مشکل است.

وی ادامه داد: با توجه به اینکه طرح های تشویقی در استان قزوین برای سرمایه گذاری به سمت ساخت هتل طی سالیان اخیر مطرح شده است اما چون زیر ساخت های گردشگری در شهر قزوین آنگونه که باید مهیا نیست، بنابراین سرمایه گذاران راغب بر مشارکت در این صنعت نیستند.

این سرمایه گزار قزوین اظهار داشت: باتوجه به اینکه پتانسیل های گردشگری و تاریخی شهر مینودری، بیش از سایر استان ها است با این حال به علت ضعف در سیستم اقامتگاهی، بسیاری از امتیاز های قزوین از دست رفته و بیشتر گردشگران مجبورند سفری یک روزه به قزوین داشته باشند.

این کارشناس اقتصادی همچنین گفت: در سال های گذشته قزوین پیمان خواهر خواندگی با سایر شهر ها و کشور ها بسته بود که این طرح در صورت مدیریت صحیح و ارائه ایده های خلاقانه و نو می توانست صنعت هتلداری این استان را تکان دهد اما با شیوع ویروس کرونا، تمام طرح های مدیریت های شهری ساکن ماند.

سرمایه گزاران بی اعتمادند

سونیا نوری کارشناس رشته هتلداری است که در خصوص صنعت هتل در قزوین به خبرنگار ایرنا گفت: هتل ها یکی از فضاهایی هستند که تاثیر مستقیمی بر جذب گردشگر و رونق گردشگری دارند.

وی با بیان اینکه، وجود هتل در شهر علاوه بر توجیه اقتصادی، نقش قابل توجهی در چرخه صنعت گردشگری دارد، افزود: شهر قزوین از پتانسیل های بالایی در جذب گردشگر برخوردار است و از جمله شهر هایی است که می تواند مانند سایر شهر های مطرح جهان الگوی گردشگری باشد.

وی ادامه داد: آثار تاریخی و برجای مانده این شهر سکوی پرتابی برای صنعت گردشگری و جذب توریست های خارجی است. با این حال چنین شهری فاقد هتل های امروزی و توریست پسند است.

وی تصریح کرد: در سیستم مدیریت شهری تا کنون توازن برقرار نبوده است و ضعف در تامین اقامتگاه و هتل های لوکس ریشه در کوتاهی مسولین در برابر صنعت گردشگری استان بوده ، چرا که در سال های اخیر که صنعت ساختمان سازی  رو به رشد بود توجه و تاکیدات مدیران شهری بر پایه رونق صنعت ساختمان سازی بوده است.

این کارشناس در ادامه خاطرنشان کرد: در حال حاضر که شرایط اقتصادی و صنعت ساختمان سازی استان رو به بحران است مدیریت شهری به صورت شتاب زده رو به صنعت گردشگری آورده است و ماحصل آن  از دست دادن اعتماد سرمایه گزاران در صنعت هتل سازی استان شده است.

نوری همچنین گفت: در شهر قزوین قریب بر چند سال است که احداث و بهره برداری 2 هتل بعد از اخذ مجوز به تعویق افتاده است، اگر مدیریت شهری قصد توسعه حوزه گردشگری در استان را دارد باید هرچه زودتر نسبت به رفع مشکل اقامتی گردشگران اقدام کند.

وی همچنین یادآورشد: در ادوار گذشته شورا، در فصل برنامه ریزی و بودجه به برنامه های شهرداری در بحث حل مشکلات اقامتی گردشگران اشاره شده بود. به عنوان مثال در شورای شهر چهارم بحث هتل اسکیمو یا بوتیک هتل در سرای سعدالسلطنه مطرح بود و بودجه هایی برای آن در نظر گرفته شد که با گذشت بیش از 8 سال همچنان جای خالی حتی این اقامتگاه های کوچک حس می شود و نه خبری از تکمیل پروژه های نیمه کاره اقامتی است و نه مدیریت استان برای جذب سرمایه گذار تلاش می کند.

برخلاف برخی منتقدان، ساخت هتل 5 ستاره در قزوین توجیه اقتصادی بالایی دارد

معاون اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی قزوین نیز با بیان اینکه، ساخت هتل 5 ستاره در استان قزوین نیازمند مشوق های سرمایه گذاری است، اظهار داشت: در این راستا لازم است که بانک ها و شهرداری های استان در راستای حمایت از صنعت هتل سازی در استان گام بردارند.

نادر محمدی ادامه داد:  قزوین حداقل به ۲ هتل پنج ستاره نیازمند است و برخلاف برخی منتقدان، ساخت هتل اقامتی 5 ستاره به دلیل ظرفیت های بالای گردشگری استان از توجیه اقتصادی بالایی برخوردار است.

وی همچنین افزود: برای پیشبرد صنعت هتل در استان اقداماتی از سوی دستگاه های اجرایی ذی ربط صورت گرفته است و حتی یک زمین از دستگاه های راه و شهرسازی و منابع طبیعی برای این موضوع تخصیص گرفته است.

معاون اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی قزوین اظهار داشت: توسعه فضاهای اقامتی روستایی در قالب بوم گردی نیز از سیاست های وزارت میراث فرهنگی،گردشگری و صنایع دستی به شمار می رود و در همین راستا آماده همکاری و تسهیل در صدور مجوزها برای سرمایه گذاران و متقاضیان هستیم.