«اگر دستهای کارگر، مغزهای کارگر، انسانهای کارآفرین، نیروی انسانی ماهر در یک جامعهای گرامی داشته شود، آن جامعه پیشرفت خواهد کرد.» رهبر معظم انقلاب.
در ادبیات قرآنی و اسلامی، عمل و کار مرتبه والایی دارد تا آن حد که کارِ توام با وجدان کاری، احساس مسئولیت و... در تراز عمل صالح و عمل صالح در عِدل ایمان قرار داده شده است؛ «إِلَّا الَّذِینَ آمَنُوا وَ عَمِلُوا الصَّالِحاتِ» (عصر؛۳) لذا کارگر مادامی که مشغول کار است در حال عبادت است.
مضاف بر ارزشمندی معنوی و الهی کار، «استقلال یک کشور نیز وابسته به کار است و عزت ملتی که دارای استقلال است، جز به وسیله کار به دست نخواهد آمد» (رهبر معظم انقلاب).
کشوری دارای اقتصاد پیشرفته، اقتصاد مستقل و رونق اقتصادی است که به کارگر اهمیت بدهد. لذا کلمه کارگر و کارِ او دارای قداست است؛ قداستی که بخشی از آن ماحصل مقابله آنها با قدرتهای استکباری از رهگذر تلاش و کوشش و کمک به استقلال و عزت کشور است.
علاوه بر این کار، انسانساز است؛ قرآن کریم در این باره میفرمایید: «وَ أَنْ لَیْسَ لِلْإِنْسانِ إِلَّا ما سَعی« (نجم؛۳۹). به عبارتی انسان هیچ چیز نیست؛ جز تلاش و کوششاش، در واقع انسان با کار، خودش را کشف میکند و میسازد.
شهید مطهری در این باره میفرماید: «کار سبب میشود انسان خودش را کشف کند و این مهمترین و بالاترین کشفهاست».
همچنین نباید از نقش تربیتی کار به سادگی گذشت. کار با متمرکز کردن قوه خیال و دور کردن گناه، یاری رساندن به جهت شناخت دقیق و پرورش استعدادها، منطقی ساختن ذهن و تشخص بخشی و هویت آفرینی بر انسان مؤثر و عاملی مهم در تربیت است.
کار، این همه است که پیامبر اسلام (ص) اگر میدیدند فردی جوان و قادر بر کار، بیکار نشسته و تنبلی میکند، میفرمودند: «سَقَطَ مِن عَینی»، یا آنجا که دست زمخت و پینه بسته یکی از صحابی را دیدند، فرمودند: «هذه یَد لا تَمُسُّه النار» و سپس بر آن بوسه زدند.
لذا با توجه به اهمیت کار از هر دو بعد مادی و معنوی، باید تقویت عوامل مؤثر بر آن و برداشتن موانع پیش روی آن، در اولویت اقدامات دولتها قرار گیرد. از همین رو رهبر معظم انقلاب در دیدار جمعی از نخبگان و استعدادهای برتر علمی کشور در آبان ۱۴۰۰ فرمودند: «مهمترین موانع تولید، بیش از موانع عملیاتی و مادی و مانند اینها، موانع فرهنگی است». ایشان در ادامه به برخی از این موانع مانند احساس ناامیدی، احساس ناتوانی، بیهمتی و... اشاره فرمودند.
باید عرصه کار، عرصه پیکار و کار جهاد به حساب آید، باید ارزشمندی نَفس کار، مهارتآموزی، داشتن روحیه تعاون و... به عنوان مؤلفههای فرهنگ کار در جامعه تبیین و ترویج شود تا بدین سبب گامی هرچند کوچک در راستای برداشتن موانع فرهنگی از سر راه تولید که ماحصل کار و تلاش است، فراهم آید.
معاونت فرهنگی اجتماعی وزارت مردم، با درک این مهم و در راستای جامه عمل پوشاندن به منویات رهبر معظم انقلاب، اقداماتی را برای ارتقای فرهنگ کار در جامعه با رویکرد ایرانی اسلامی آغاز کرده است و در گام نخست، دبیرخانه ستاد نهضت ملی ارتقای فرهنگ کار راه اندازی شده است.
همچنین باید مقام بلند کارگر ارج نهاده شود، شرایط احترام، تکریم و قدردانی از او فراهم آید. یکی از لوازم این کار، ترویج اهمیت کار است. به فرموده رهبر معظم انقلاب «کارگر وقتی میگوید "من کارگرم" باید احساس افتخار کند» بنابراین باید ارزشمندی کار و ضد ارزش بودن بیکاری در جامعه تبیین و ترویج شود.
این تکریم و احترام باید جامع و همه شمول باشد؛ بدان معنا که کار در معنای عام و گستره آن و به تبع آن کارگر هم به همان معنا مورد توجه و قدردانی قرار گیرد. کار مشتمل بر کار یدی و فکری است، به همین دلیل است که رهبر معظم انقلاب، شهید مطهری را هم کارگر؛ امّا از جنس فکری آن میدانند. بنابراین کار به معنای عام شامل کار معنوی، دنیوی، اخروی، اقتصادی، فکری، جسمی، بدنی و... است.
از آنجا که «مهمترین ظرفیت امیدبخش کشور، نیروی انسانی مستعد و کارآمد با زیربنای عمیق و اصیل ایمانی و دینی است» (رهبر معظم انقلاب در بیانیه گام دوم انقلاب) و جامعه شریف کار و تولید بخش مهمی از این ظرفیت به حساب میآیند.
همچنین در راستای تبیین اهمیت و نقش کار و تکریم مقام کارگر، در هفتهای با عنوان «هفته کارگر» (۵ تا ۱۱ اردیبهشت)، ذیل شورای سیاستگذاری و ستاد اجرایی بزرگداشت آن، برنامهها و مراسمهایی طراحی و اجرا میشود. برنامهها و مراسمهای امسال با مشارکت حداکثری بخشهای وزارت تعاون،کار و رفاه اجتماعی و همچنین همراهی و مشارکت قابل توجه تشکلهای کارگری و بسیج کارگران، در حال انجام است.
ستاد اجرایی بزرگداشت هفته کارگر امسال، دارای ۱۱ کمیته است که در سطح ملی و همچنین استانی آغاز به کار کرده است. برنامههای متعدد و متنوعی در ستادهای اجرایی استانها طراحی شده و در حال برگزاری است.
از مهمترین برنامههای ستاد در سطح ملی، تجدید میثاق جامعه کار و تولید با آرمانهای حضرت امام خمینی(ره) و شهدا، دیدار جمعی از آنها با رهبر معظم انقلاب و اختتامیه جشنواره امتنان از کارگران، گروههای کاری و واحدهای نمونه با حضور رییس جمهوری است .
تاریخ انتشار: ۶ اردیبهشت ۱۴۰۱ - ۱۱:۵۸
تهران- ایرنا- کشوری دارای اقتصاد پیشرفته، اقتصاد مستقل و رونق اقتصادی است که به کارگر اهمیت بدهد. لذا کلمه کارگر و کارِ او دارای قداست است؛ قداستی که بخشی از آن ماحصل مقابله آنها با قدرتهای استکباری از رهگذر تلاش و کوشش و کمک به استقلال و عزت کشور است.