به گزارش خبرنگار ایرنا مردمان روستای الگن که در ۴۲ کیلومتری منطقه حفاظت شده خائیز در کهگیلویه و بویراحمد قرار دارند سه سال است که به ابتکار یک جوان خوش ذوق به نام سعید انصاریان صاحب یک بنیاد مردمی زیست محیطی شده اند به گونه ای که برخورد مناسب چند روز اخیر اهالی الگن با خرس قهوه ای که یکی از جوانان روستا را مصدوم کرده بود نمونه ای از رفتار مسئولانه آنان با حیات وحش است.
مردمان روستای الگن در جنوب کهگیلویه و بویراحمد به این باور رسیده اند که همه موجودات از حیات وحش گرفته تا انسان سهم یکسانی از حق زندگی دارند به همین دلیل نه تنها حاضر نیستند به محیط طبیعی اطراف خود آسیب برسانند بلکه برای احیای آن دست بکار شده اند.
در شرایطی که خطراتی از جمله آتش سوزی، شکار بی رویه، بوته کنی،قطع درختان جنگلی گونه های گیاهی و جانوری بسیاری از نقاط کهگیلویه و بویراحمد و برخی نقاط کشورمان را تهدید می کند جوانان روستای گردشگری و تاریخی الگن در فاصله ۷۰ کیلومتری مرکز شهرستان کهگیلویه و از توابع بخش چاروسا با تشکیل یک تشکل مردمی گام های بلندی به سوی احیای عرصه های طبیعی این منطقه برداشته اند.
رفتار مسئولانه با خرس قهوه ای
این حادثه از آنجا آغاز می شود که قرقبان افتخاری بنیاد الگن که پس از فعالیت یک روز سخت در مراقبت از جنگل های احیا شده منطقه شکار ممنوع نزدیک روستا برای دقایقی کنار یک چشمه در حال استراحت است که ناگهان متوجه حضور یک قلاده خرس قهوه ای می شود.
رویارویی خرس و محیط بان به دلیل غیرمنتظره بودن باعث ترس هر دو و درگیری مختصری می شود اما محیط بان پس از زخمی شدن با ضربه های خرس از معرکه می گریزد و خرس هم با مشاهده اهالی به درون حفره ای در کوه ه سیاه پنهان می شود.
در این زمان اهالی روستای الگن پس از رساندن محیط بان به بیمارستان با مشاهده خون بر گردن خرس قهوه ای نگران از بین رفتن او در حفره هستند با اطلاع رسانی به محیط زیست و دامپزشکی برای نجات او تلاش می کنند.
در آن شب شماری از اهالی روستای الگن به همراه محیط بانان و نیروهای دامپزشکی تا نزدیکی های صبح با روشن کردن آتش وضعیت خرس را رصد می کنند تا اینکه خرس بدون هیچ زخمی به زیستگاه خود برمی گردد.
بررسی های کارشناسان دامپزشکی اعزامی به منطقه الگن که برای درمان جراحت های خرس قهوه ای به منطقه آمده بودند نشان داد که خون در گردن او مربوط به زخم های محیط بان بوده است.
با توجه به اینکه در گوشه و کنار کشورمان گاه و بی گاه تصاویری از شکار یا آزار و اذیت حیات وحش مشاهده می شود و طبیعت دوستان به حیات وحش واکنش های زیادی را از خود نشان می دهند این برخورد مسئولانه اهالی الگن مورد توجه و ستایش بسیاری از هموطنان قرار گرفت.
مهربانی با خرس قهوه ای نتیجه آموزش
رییس بنیاد الگن معتقد است که رفتار مسئولانه مردم روستای الگن با خرس قهوه ای در حادثه چند روز اخیر که با وجود زخمی شدن یکی از اهالی به حیوان هیچ آسیبی وارد نکردند نشانه هایی از احترام مردم این خطه به گونه های حیات وحش است.
سعید انصاریان ابراز داشت:مراقبت از گونههای جانوری، جلوگیری از شکار گونه های حیات وحش و کمک به احیا و زادآوری ایمن که به گواه اهالی روستا باعث بازگشت گونه های جانوری و احساس امنیت آنان شده بخش مهمی از تلاش های بنیاد الگن در سال های اخیر بوده است که اثرات آن در حادثه درگیری خرس با محیط بان افتخاری خود را نشان داد .
وی اضافه کرد:آموزش اقشار مختلف به ویژه کودکان باعث شده که اهالی روستای الگن سهم یکسانی از حق زندگی برای یک خرس،سنجاب یا انسان قائل باشند به همین خاطر تعداد جانوران منطقه شکار ممنوع نزدیک روستا با خودداری از شکار و افزایش امنیت آن در سال های اخیر افزایش یافته است.
احیای جنگل های الگن
اما این همه هنر بنیاد الگن نیست و احیای یک هزار هکتار از جنگل های بلوط نزدیک روستای الگن از طریق قرق و حفاظت بخش دیگری از آموزش های این تشکل مردمی و رفتار مسئولانه اهالی است.
در سه سال اخیر به همت اهالی روستای الگن جنگل های بلوط این منطقه احیا شده و تلاش های به بار نشسته اهالی پای طبیعت دوستان زیادی را به این روستا باز کرده است.
اینجا از کودکان گرفته تا بزرگسالان و حتی سالخوردگان برای رویش جوانه بلوط، بادام، زالزالک و بنه احیای جنگل های این خطه از زاگرس در تکاپو هستند .
رییس بنیاد الگن تصریح کرد:امکان کاشت درخت به دست طبیعت دوستان یا از طریق قرقبانان و حفاظت آن وجود دارند و علاقه مندان می توانند به نام انتخابی خود از طریق بنیاد الگن برای درختان شناسنامه بگیرند یا با سفر به این منطقه درختان خود را مشاهده کنند.
انصاریان اظهار داشت: بخشی از جنگل های احیا شده به دست کودکان روستای الگن انجام شده تا نسل فردا ضمن یادگیری ارزش گونه های جنگلی پس از تبدیل بذرهای کاشته شده در دل خاک به نهال آنان انگیزه بیشتری برای صیانت درختان جنگلی داشته باشند.
سایر اقدام های تشکل مردمی الگن
رییس بنیاد الگن اظهار داشت:این تشکل مردمی با آموزش های غیرمستقیم برای احیای گونه های گیاهی ،مراقبت از گونه های جانوری،تلاش برای مدیریت پسماند و رونق گردشگری در این روستا اقدام کرده است.
انصاریان تاکید می کند: روش کار بنیاد الگن به این صورت است که با اعلام یک شماره حساب و فراخوان جذب کمک های مردمی هزینه های خود را تامین می کند.
وی بیان کرد:مخارج احیای طبیعت،حفاظت از جنگل های ایجاد شده و سایر فعالیت مردمی است و اعتقادی به کمک دولت نداریم.
انصاریان اظهار داشت: با برنامه های پیش بینی شده الگن در آینده نه چندان دور به دهکده سبز و عاری از پسماندهای پلاستیکی تبدیل خواهد شد که برای تحقق این مهم زیرساختهای آماده شده و اجازه ورود زباله به طبیعت داده نمیشود.
وی عنوان کرد: نصب سطل های زباله و پیش بینی مکانی برای دفن زباله ها بخشی از اقدام های پیش بینی شده به منظور مدیریت پسماند در این روستاست.
انصاریان تصریح کرد: احیای بافت قدیمی روستا با هدف رونق گردشگری به عنوان مشاغلی که آسیب کمتری به طبیعت می رساند از دیگر برنامه های تشکل مردمی الگن است.
ضرورت راه اندازی تشکل هایی مانند بنیاد الگن
با توجه به اینکه عواملی چون شکار بی رویه، آسیب دیدگی هنگام آتش سوزی ها، کشته شدن از سوی باغداران، قربانی شدن به دست شهروندان عادی به دلیل ترس، تهدید کننده زندگی گونه های حیات وحش کهگیلویه و بویراحمد از سوی کارشناسان مطرح می شود به نظر می رسد راه اندازی بنیادهایی چون الگن نیازی برای حفظ میراث طبیعی گیاهی و جانوری این استان است.
کهگیلویه و بویراحمد با ۳۱۲ هزار و ۵۰۰ هکتار منطقه حفاظت شده،پنج منطقه شکار ممنوع و موقعیت اکولوژیکی و توپوگرافی خاص خود دارای پوشش گیاهی، جانوری و منابع حیاتی متنوعی است به گونهای که افزون بر ۲۰ درصد پوشش جنگلی زاگرس و حدود ۴۰ درصد گونههای دارویی کشور را در خود جای داده است.