تهران - ایرنا - معاون آموزش مرکز امور بین الملل و مدارس خارج از کشور وزارت آموزش و پرورش گفت: ۵۲۷ هزار دانش‌آموز اتباع خارجی در ایران تحصیل می‌کنند که از میان این تعداد، بیشتر آنها افغانستانی و تعدادی هم از کشورهای بنگلادش، پاکستان، عراق و سایر کشورها هستند.

ابوالفضل کمالی در گفت و گو با خبرنگار گروه جامعه ایرنا درباره شرایط تحصیل دانش‌آموزان اتباع خارجی در ایران اظهار داشت: آموزش و پرورش سیاست‌های مناسبی برای این دانش آموزان درنظر گرفته است.

وی با بیان اینکه دانش آموزان اتباع خارجی می‌توانند در مدارس عادی ایران در کنار دانش‌آموزان ایرانی تحصیل کنند، افزود: ۲۲ مدرسه ویژه دانش‌آموزان اتباع هم راه اندازی شده است که دانش‌آموزان اتباع می‌توانند به صورت مجزا به آن مدارس وارد شوند.

معاون مرکز امور بین الملل و مدارس خارج از کشور وزارت آموزش و پرورش ادامه داد: تعداد دانش‌آموزان اتباع در شهرهای مهاجرپذیر بسیار است، بنابراین مدارس ویژه اتباع راه اندازی شد. یک سرمایه گذار ایرانی در بخش فرهنگی یک مدرسه ویژه دانش‌آموزان اتباع افغانستانی راه اندازی کرده است.

کمالی با اشاره به اینکه مدارس اتباع بیشتر در شهرهای تهران، قم، کاشان و مشهد ایجاد شدند که در حال گسترش است، گفت: از ساخت این مدارس استقبال می کنیم و به افراد علاقه‌مند مجوز برای ساخت داده می‌شود.

وی با بیان اینکه نزدیک به ۱۰ هزار دانش‌آموز اتباع در مدارس ویژه آنها تحصیل می‌کنند، گفت: آنها در این مدارس مطابق نظام آموزش و پرورش ایران آموزش می‌بینند.

معاون مرکز امور بین الملل و مدارس خارج از کشور وزارت آموزش و پرورش عنوان کرد: با ساخت مدارس ویژه اتباع در نظر داریم تا بخش عظیمی از این دانش‌آموزان آسان‌تر تحصیل کنند، چرا که سیاست آموزش و پرورش این است که حتی یک دانش‌آموز هم از تحصیل جا نماند.

محرومیت از تحصیل برای هیچ دانش‌آموزی وجود ندارد

کمالی در پاسخ به این پرسش که آیا مدارس ایرانی می توانند از ثبت‌نام دانش‌آموزان اتباع خودداری کنند، گفت: براساس دستورالعمل‌های صادرشده همه مدارس ما باید دانش‌آموزان اتباع را ثبت نام کنند، حتی برخی از دانش آموزان افغانستانی ممکن است که از راه غیرقانونی وارد کشور شده باشند که برای این افراد هم محرومیت از تحصیل در ایران وجود ندارد.

وی ادامه داد: بیشتر مهمانان ما به صورت قانونی در ایران حضور دارند و مشکلی در مدارس عادی ندارند اما تعدادی هم هستند که نه پاسپورت و نه مدارک دارند، این افراد هم با هماهنگی استانداری می توانند در مدارس ثبت نام کنند چرا که همه دانش آموازن می توانند در مدارس ایران تحصیل کنند.

به گزارش ایرنا، رهبر معظم انقلاب با صراحت برای جلوگیری از اعمال رفتار سلیقه‌ای در مدارس برای ثبت نام دانش آموزان اتباع خارجی اظهار کردند که هیچ کودک افغان، حتی مهاجرانی که به صورت غیرقانونی و بدون مدرک در ایران حضور دارند، نباید از تحصیل باز بمانند و امکان ثبت‌نام برای همه آنها باید در مدارس ایرانی میسر شود.

همه مدارس ما باید دانش‌آموزان اتباع را ثبت نام کنند، حتی برخی از دانش آموزان افغانستانی ممکن است که از راه غیرقانونی وارد کشور شده باشند که برای این افراد هم محرومیت از تحصیل در ایران وجود ندارد

پس از سخنان رهبری، در ابتدای سال ۹۴، برنامه‌هایی برای شناسایی، ساماندهی و ثبت نام این افراد در مدارس ایران اجرا شد و آموزش و پرورش هم برای برقراری عدالت و قائل شدن حق یکسان آموزشی، بخشنامه‌ای مبنی بر ممنوعیت جداسازی دانش آموزان اتباع خارجی و دانش آموزان ایرانی به مناطق و ادارات کل خود در سراسر کشور ابلاغ کرد.

وزارت آموزش‌وپرورش هر سال در راستای سیاست‌های نظام مقدس جمهوری اسلامی ایران درباره سامان‌دهی اتباع خارجی، شیوه‌نامه ثبت‌نام دانش آموزان اتباع خارجی مجاز در مدارس وزارت آموزش‌وپرورش برای سال تحصیلی جدید را به استان‌ها ارسال می‌کند.

مدارک معتبری که برای ثبت‌نام دانش‌آموزان اتباع در شیوه‌نامه امسال عنوان شده، عبارت است از گذرنامه دارای پروانه اقامت معتبر، کارت هویت ۱۳-۱۲ ویژه اتباع خارجی (صادره از اداره کل امور اتباع و مهاجرین خارجی وزارت کشور)، کارت‌های آمایش ۱۴- ۱۳، برگ تردد بین‌شهری (معادل کارت آمایش)، دفترچه پناهندگی معتبر صادره از ناجا، دفترچه اقامت معتبر صادره از ناجا و دارندگان مدرک اقامتی ویژه (صادره از اداره کل امور اتباع و مهاجرین خارجی وزارت کشور) است.

همچنین در این شیوه‌نامه تاکید شده است: ثبت‌نام از فرزندان لازم التعلیم حاصل از ازدواج بانوان ایرانی با مردان خارجی فاقد مدرک معتبر از طریق قانون تابعیت انجام می شود و ثبت‌نام دانش‌آموزانی که دارای مدارک هویتی و اقامتی تاریخ گذشته باشند، پس از تعیین تکلیف در کارگروه اتباع خارجی استان و از طریق صدور برگ تردد بین‌شهری انجام می‌شود.

بر اساس این شیوه‌نامه، ثبت‌نام از دانش آموزان دارای مدارک در خارج از محل صدور مدارک شناسایی نیز در صورت داشتن عذر موجه و پس از موافقت استان مقصد و اطلاع استان مبدأ از طریق صدور معرفی‌نامه توسط استان مقصد و ارائه مدرک شناسایی به مدرسه محل تحصیل بلامانع است.