همدان- ایرنا- فرماندار ویژه شهرستان ملایر گفت: نظام‌های میراث کشاورزی مهم جهانی(جیاس) انگور دره جوزان ملایر نیازمند یک برنامه عملیاتی و چشم‌انداز یک یا چهار ساله است و سهم هر دستگاهی در اجرا و تخصیص اعتبارات باید مشخص شود.

به گزارش ایرنا؛ «سلمان اسماعیلی» روز پنج‌شنبه در نشست سیاست‌گذاری برنامه عملیاتی پروپوزال جیاس انگور دره جوزان شهرستان ملایر، اظهار داشت: کشمش و انگور بخشی از هویت فرهنگی و تاریخی ملایر است.

وی با بیان اینکه انگور و کشمش به معیشت مردم ملایر گره خورده و این چرخه نباید دچار مشکل شود، افزود: در حال حاضر هزاران نفر از مردم این شهرستان در این صنعت مشغول به فعالیت هستند و هیچ راهکار دیگری برای جایگزین کردن این تعداد شغل وجود ندارد.

فرماندار ویژه ملایر ثبت جهانی نظام تولید انگور دره جوزان ملایر را اقدامی مهم و ماندگار خواند و گفت: پس از ثبت جهانی انگور تاکنون اقدامات به نحو شایسته‌ای پیش نرفته و در برنامه‌ریزی و جذب اعتبارات با مشکلاتی مواجه بوده است.

اسماعیلی با تاکید بر اینکه در حوزه انگور و کشمش نیازمند کار جدی و برنامه‌ریزی عملیاتی هستیم، ادامه داد: ستاد و دبیرخانه جیاس انگور ملایر در فرمانداری و حوزه معاونت برنامه‌ریزی و توسعه تشکیل شده و کمیته این ستاد باید به سرعت راه‌اندازی و ستاد احیا شود و این یک ماموریت ملی و جهانی است.

وی بر لزوم تشکیل کمیته‌های زیرمجموعه ستاد نیز تاکید کرد و افزود: چشم‌انداز یک و یا چهارساله و سهم هر دستگاهی در حوزه اجرا و تخصیص اعتبارات باید مشخص شود.

بازار اروپا؛ هدف اصلی انگور و کشمش ملایر

فرماندار ویژه ملایر به روزرسانی پروپوزال و برنامه‌های جیاس انگور ملایر را ضرورتی مهم برشمرد و گفت: درحوزه انگور و کشمش رقبای سرسختی در داخل و خارج از ایران داریم و نباید بازارهای این صنعت را از دست بدهیم.

به گفته وی، در حوزه مارکتینگ، برندینگ، صنایع تبدیلی و تکمیلی و بسته‌بندی انگور و کشمش باید ورود جدی داشته باشیم و سهم بخش خصوصی و دانش‌بنیان‌ها نیز در این عرصه مشخص شود.

اسماعیلی با بیان اینکه در تحقق شعار سال، انگور و کشمش یک بخش مهم و اثرگذار است، اظهار داشت: برنامه های مرتبط با این صنعت خیلی در حوزه ترویج، بازاریابی و تجاری‌سازی اجرایی نشده و نیازمند برنامه‌ عملیاتی است.

وی انگور و کشمش را صنعتی پول‌ساز و ارزآور دانست و گفت: این صنعت به شدت ارزآور است و نباید بازار اورپا را از دست بدهد.

فرماندار ویژه ملایر تاکید کرد: با انگیزه، اراده و وحدتی که در مجموعه استان و شهرستان وجود دارد، روزهای خوبی برای این صنعت راهبردی، پول‌ساز، ارزآور و اشتغال آفرین در پیش است.

نماینده مردم ملایر در مجلس شورای اسلامی نیز گفت: مدل سنتی که میزان تولید انگور ملایر را در هر هکتار به ۲۳ تُن رسانده، باید حفظ شود.

"هادی بیگی‌نژاد" حضور خانواده‌ها، زیست‌بوم، خاک کردن مودارهای انگور در فصل زمستان، آبیاری نوین و اجرای طرح فراز را از جمله ضرورت‌های نظام تولید انگور دانست و افزود: باید روی استانداردسازی، برندینگ و تازه‌خوری انگور و کشمش کارهای ویژه‌ای صورت گیرد.

وی با بیان اینکه در این حوزه نیازمند یک سند مشترک هستیم، ادامه داد: دانشگاه ملایر باید آزمایشگاهی برای استانداردسازی انگور که مورد پسند کشورهای هدف صادراتی باشد، اختصاص دهد.

اصلاح و کاشت هشت رقم تجاری انگور در ملایر

رییس سازمان جهاد کشاورزی استان همدان نیز با اشاره به اختصاص ۳۰ درصد اشتغال استان در بخش کشاورزی، اظهار داشت: انگور یک شاخص اصلی در حوزه اشتغال و تولید استان همدان به شمار می‌رود.

"غلامحسین تقوی" تازه‌خوری انگور را یکی از اولویت‌های مهم این صنعت عنوان کرد و افزود: در حال حاضر هشت رقم تجاری توسط دانشگاه تهران خریداری و در مرکز تحقیقات انگور ملایر اصلاح و در اختیار باغداران قراز داده شد.

وی ضمن تاکید بر اصلاح روند خشک کردن کشمش در کارخانه‌های فرآوری کشمش، اجرا و توسعه طرح فراز را از اقدامات مهم سازمان جهاد کشاورزی استان همدان عنوان کرد و گفت: انگور ملایر به عنوان یک اولویت باید به دنیا معرفی شود.

به گزارش ایرنا؛ نظام تولید انگور دره جوزان شهرستان ملایر به عنوان پنجاه و سومین میراث مهم کشاورزی جهان و دومین میراث کشاورزی مهم ایران پس از قنات کاشان، در دهم آذرماه سال ۱۳۹۷ در سازمان جهانی خواروبار و کشاورزی ملل متحد(فائو) به ثبت رسید.

در حال حاضر ۱۱ هزار هکتار از اراضی شهرستان ملایر زیر کشت انگور است و سالانه بیش از ۲۴۰ هزار تُن انگور و بیش از ۴۰ هزار تُن کشمش در این شهرستان تولید می‌شود.