به گزارش روز شنبه ایرنا از سازمان بورس و اوراق بهادار، «رضا عاشوریزاده» درباره آمادگی شرکتهای دانش بنیان در حوزه نفت برای حضور در بازار سهام، اظهار کرد: با توجه به سخنان رهبر معظم انقلاب مبنی بر کاهش خام فروشی نفت و همچنین تاکید ایشان بر دانش بنیان شدن صنعت نفت، موضوع باز تولید ثروت از نفت با محوریت دانش و بهرهگیری از فناوریهای جدید با اهمیت بیشتر دنبال میشود.
وی بیان کرد: بهره گیری از منافع حاصل از خام فروشی نفت برای اجرای پروژههای زودبازده را میتوان یکی از چالشهای اصلی در مغفول ماندن توسعه زیرساخت صنعت نفت به عنوان صنعت اصلی و منبع درآمدی کشور عنوان کرد.
معاون سیاستگذاری و برنامهریزی امور پژوهش وزارت نفت تصریح کرد: امید میرود وزارت نفت در دولت سیزدهم، بتواند با برنامهریزی صحیح در راستای کاهش خام فروشی نفت گام موثری بردارد.
عاشوریزاده افزود: البته اجرای مسئله مذکور نیازمند آماده شدن زیرساختهای لازم از جمله حمایت قانونگذار، بلوغ فکری و افزایش سطح آگاهی شرکتهای اصلی، فرعی و تابعه وزارت نفت به عنوان متقاضیان اصلی حوزه فناوری برای دانش بنیان کردن فرآیندهای عملیاتی است.
معاون سیاستگذاری و برنامهریزی امور پژوهش وزارت نفت گفت: خوشبختانه از زمان روی کار آمدن دولت سیزدهم، میزان توجه و سطح اعتماد به شرکتهای دانش بنیان به طور چشمگیری افزایش یافته، به طوری که اکنون در وزارت نفت قراردادهای کلان پژوهشی با موافقت وزیر نفت از میدان محور به فناوری محور تغییر رویه داده است.
عاشوریزاده تاکیدکرد: در صورت تداوم این رویه در سالهای آتی، شرکتهای دانش بنیان و فناورمحور با افزایش متخصصان مواجه خواهند شد، در صورت مدیریت درست این مسئله میتوان علاوه بر تامین نیازهای فناورانه صنعت نفت، گام موثری در راستای صادرات خدمات فناورانه خود به سایر کشورها نیز برداشت.
وی گفت: زیست بوم نوآوری صنعت نفت در دولت دوازدهم به عنوان یک اکوسیستم پویا و فعال برای توسعه اقتصاد دانش بنیان آغاز بکار کرد اما به خاطر نگاه سیاسی از مسیر اصلی خود خارج شد.
عاشوریزاده بیان کرد: با پند از مشکلات و کاستیهای گذشته، اکنون توسعه زیست بوم نوآوری صنعت نفت باید در دستور کار دولت سیزدهم قرار گیرد زیرا نفت متعلق به همه نسلهاست و با برنامهریزی صحیح میتوان از درآمدهای حاصله برای بومیسازی فناورهای مورد نیاز در بخش بالادستی به منظور صدور خدمات فنی و مهندسی به کشورهای همسایه و در بخش پایین دستی در راستای ایجاد پتروپالایشگاهها و شهرکهای شیمیایی دانش پایه به منظور ایجاد ارزش افزوده و باز تولید ثروت از نفت خام بهره برد.
معاونت سیاستگذاری و برنامهریزی امور پژوهش وزارت نفت گفت: البته تردیدی نیست که دستیابی به فناورهای برتر و پیچیده نیازمند صرف هزینه بسیار و پذیرش مخاطرات است.
وی بیان کرد: عمده فناوریهای مورد استفاده در صنعت نفت در گروه فناوریهای برتر و با سطح پیچیدگی بالا قرار میگیرند، با توجه به اینکه بهرهگیری از خدمات و محصولات فناورانه و بومی سازی شده نیز به صورت انحصاری توسط شرکتهای اصلی و تابعه وزارت نفت و یا پیمانکاران مرتبط با این صنعت اجرا میشود لازم است که قوانین و مقررات به نحوی پیاده سازی شوند.
عاشوریزاده تاکید کرد: شناسایی الگوهای تأمین و ثبات در تأمین منابع مالی مورد نیاز و همچنین ترسیم روشهای هدفمند به منظور جذب سرمایه برای توسعه اقتصاد دانش بنیان و توسعه زیست بوم نوآوری بسیار مهم و ضروری است.
معاونت سیاستگذاری و برنامهریزی امور پژوهش وزارت نفت گفت: هدف اصلی تبیین الگوهای تامین و ایجاد ثبات در تامین منابع مالی موردنیاز شرکتهای دانشبنیان، تاکید بر کاهش وابستگی حوزه پژوهش و فناوری به سرمایهگذاری دولتی و افزایش اثربخشی و توسعه توانمندیهای بازیگران و ذینفعان فناوری صنعت نفت با رویکرد بهرهگیری بهینه و هدفمند از ظرفیتهای سرمایهگذاری بخش غیر دولتی است.
وی تصریح کرد: موضوع نحوه تامین و ثبات در تامین مالی شرکتهای نوپا و صاحب ایده مسئله بسیار مهمی است که اگر با الگویی صحیح مدیریت شود میتواند منجر به رونق و توسعه فعالیتهای سرمایهگذاری ریسک پذیر به عنوان موتور محرکه و محور اصلی رشد محصولات جدید و نوآوری در عرصه فناوری شود.
عاشوریزاده درخصوص دایره خدمات مورد نیاز شرکتهای نوپا و دانش بنیان در حوزه مالی اظهار کرد: خدمات مورد نیاز در این شرکتها شامل تامین سرمایه و منابع مالی در مراحل مختلف به منظور تبدیل ایده به فناوری، دریافت تسهیلات برای اجرای میدانی طرح های فناورانه، دریافت ضمانتنامههای مورد نیاز، بهرهگیری از خدمات سرمایهگذار یا متقاضی مشارکت در ایجاد، توسعه و بهبود فعالیتهای فناورانه میشود.
معاونت سیاستگذاری و برنامهریزی امور پژوهش وزارت نفت در رابطه با موضوع نحوه تامین و ثبات در تامین منابع مالی حوزه پژوهش و فناوری گفت: صندوق نوآوری و شکوفایی، صندوق غیر دولتی پژوهش و فناوری، شرکتهای سرمایه گذاری خطرپذیر، نهادهای سرمایهگذاری نیک اندیش، تامین مالی جمعی، استفاده از ظرفیتهای قانونی مانند ماده ۱۷۲ قانون مالیاتهای مستقیم و ظرفیت های اسلامی مانند وقف علمی و خیرین حوزه پژوهش و فناوری منابعی هستند که در بخش پژوهش و فناوری به منظور تامین مالی از آنها بهره میگیریم.
وی در پایان گفت: قانونگذار میتواند سازوکار نحوه و چگونگی بهرهگیری از بازارسرمایه در مسیر تامین منابع مالی شرکتهای دانش بنیان فعال در حوزه صنعت نفت را در دستور کار قرار دهد. به نحوی که سرمایههای سرگردان از بازار غیر مولد به مولد هدایت شوند.