پروین صدقیان در گفت وگو با خبرنگار فرهنگی ایرنا اظهار داشت: صنعت نشر همواره با مسائل مختلفی در زمینه تولید، پخش و فروش و انتخاب مطلب مواجه است که هر کدام از این بخش ها چالش ها و دغدغه های مرتبطی دارد که پیش روی ناشر قرار می گیرد، کرونا هم البته طی چند سال گذشته مشکلات نشر را چندبرابر کرد و باعث شد فعالان این صنعت بیش از پیش متضرر شوند.
وی افزود: علاوه بر مشکلات عمومی و همیشگی بازار نشر امروزه ناشران با عمده ترین مشکل در زمینه تامین کاغذ و مقوا روبرو هستند و این در شرایطی است که فروش کتاب نیز در این دوره بسیار سخت است.
هزینه چاپ کتاب نسیه اما خرید کاغذ نقدی است
رئیس هیات مدیره انجمن زنان ناشر ادامه داد: ناشران در این بازار اقتصادی ناچارند در قبال چاپ کتاب چک های طولانی مدت ۹ تا ۱۰ ماهه دریافت کنند در حالیکه در آن سوی بازار برای خرید کاغذ با چنین شرایطی مواجه نیستند و تنها در ازای پرداخت وجه نقد کاغذ دریافت می کنند و همه اینها در هزینه های تولید تاثیر می گذارند چون کاغذ ماده اولیه تولید ماست که روزبروز گرانتر می شود.
وقتی تولید کتاب کم می شود فرهنگ تنزل می یابد چون از سبد خانوار حذف می شود
صدقیان ادامه داد: در حال حاضر سوبسیدهای کاغذ برداشته شده و کاغذ با قیمت آزاد عرضه می شود و این در حالی است که کلیه هزینه های چاپ هم افزایش یافته و همه اینها موجب کاهش تولید می شود و وقتی تولید کتاب کم می شود فرهنگ تنزل می یابد چون از سبد خانوار حذف می شود، الان مردم بیشتر و عمدتا فقط کتاب های درسی می خرند چون خانواده ها مجبور به خرید آنها هستند، بنابراین فروش کتاب های عمومی کم می شود.
تیراژ ۲۰۰ جلدی عملا هزینه بر است
وی یکی از وظایف متولیان را تامین کاغذ با قیمت ارزان عنوان و تاکید کرد: سوبسید کاغذ یکی از واجباتی است که مسئولان باید توجه زیادی به آن بکنند. با این بازار کاغذ تجار قیمت ها را افزایش می دهند و ناشر باید کاغذ را گران بخرد به همین خاطر تعداد چاپ کم می شود و از آنجاییکه سود در تیراژ است امروزه با کم شدن تعداد چاپ عملا ناشران توان فعالیت ندارند چون تیراژ ۱۰۰ تا ۲۰۰ جلدی عملا هزینه بر است و سودی به همراه ندارد.
قیمت حتی اگر درصد کمی افزایش پیدا کند عملا فروش کاهش می یابد
صدقیان گفت: صنعت نشر خانواده بزرگی از کارگر چاپخانه تا نویسنده و ناشر و کتابفروش، ویراستار و صحاف و غیره را نان رسانی می کند و اگر دومینوی نشر بیفتد همه می افتند. کار فرهنگی دلالی نیست، به کتاب نمی شود نگاه دلالی داشت، قیمت حتی اگر درصد کمی افزایش پیدا کند عملا فروش کاهش می یابد.
این بانوی ناشر ادامه داد: مدتی است وام های تسهیلاتی نیز حذف شده و این در حالی است که کرونا هم خیلی ها را طی این دوساله در این صنعت حذف کرد.
خرید کتاب توسط متولیان فرهنگی یکی از راهکارهای حمایتی
این ناشر یکی از راهکارهای برون رفت از این مشکل را خرید کتاب توسط متولیان فرهنگی برای در اختیار قراردادن کتابخانه های عمومی عنوان کرد و افزود: با این کار هم کمک و حمایتی از ناشران صورت گرفته و هم کتابخانه های عمومی پربار می شوند.
وی همچنین با انتقاد از عدم اطلاع رسانی چندماه پیشتر برگزاری نمایشگاه بین المللی کتاب تهران گفت: متولیان امر زودتر باید در مورد نمایشگاه کتاب اطلاع رسانی می کردند تا آمادگی پیدا کنیم.
زنان ناشر دستشان در بسیاری امور بسته است
مدیر انتشارات «گل آذین» ادامه داد: بسیاری معتقدند زن و مرد در صنعت نشر فرقی ندارند اما واقعیت این است که زنان دستشان در موارد متعددی بسته است از جمله در تامین هزینه ها و فروش کتاب و عدم حضور مداوم در بازار کار، زنان ناشر به علت مسائل و مشکلات خانوادگی و مسوولیت های متعدد عملا از بازار کار عقب می افتند و این ضربه بزرگی به آنان میزند مردان ناشر اما دستشان در همه بخش ها بازتر است، برای فروش راحت تر لابی می کنند، در تامین هزینه های چاپ و تهیه کاغذ نیز راحت ترند اما خانم ها نمی توانند به این شدت و حدت کار کنند چون کار بسیار سختی است
زنان ناشر موضوعات را گزیده تر انتخاب می کنند و به مسائل و موضوعاتی چون بچه ها، خانواده و جوانان می پردازند به همین خاطر فروش کتابهایشان سخت تر است
صدقیان با بیان اینکه تعداد زنان ناشر زیاد است اما عملا خودشان بخاطر مشکلات مطرح شده کار نمی کنند، گفت: شرایط به طور کلی در همه زمینه های کاری و بخصوص نشر برای زنان سخت است و هر روز هم سخت تر می شود، به عنوان مثال زنان ناشر موضوعات را گزیده تر انتخاب می کنند و به مسائل و موضوعاتی چون بچه ها، خانواده و جوانان می پردازند به همین خاطر فروش کتابهایشان سخت تر است، و پخشی ها هم نگاه منفعلانه تری به این دست کتاب ها دارند.
وی در مورد دوام آوردن و ادامه فعالیت در چنین شرایطی گفت: فقط کار ما شده یک گام به پیش و صد گام به پس به هر جهت جلو می رویم به امید اینکه وضعیت بهتر شود.