شهرالله اکبر، رمضان المبارک، این ضیافت بزرگ پروردگار آمد و روزهای دلدادگی و شبهای نورانی آن یک به یک و با سرعت گذشت.
به پایان این ماه مبارک، ماه بندگی و عاشقی، ماه رحمت و غفران رب العالمین، ماه رفتن و شدن و رسیدن، ماه نعمت های بیشمار، ماه توبه و اقبال و صعود و وصل به جانان رسیده ایم.
ماهی که بی شک از بزرگترین نفحات الهی و بار عام در بخشش و رحمت خداوند بود، ماهی که بهترین و برترین روزها و شبها را در خود داشت و ما قدرش را آنگونه که شایسته اش بود، نشناختیم و صد حیف و افسوس که سپری شد.
همانگونه که امام حسن مجتبی(ع)، در خصوص گرامیداشت این روز می فرماید؛ «امروز روزی است که بندگان خدا باید به وسیله اطاعت از دستورات او، به سوی جلب رضایتش از یکدیگر سبقت بگیرند. در این روز عده ای سبقت گرفته و پیروز می شوند و عده ای نیز شکست می خورند. تعجب می کنم از کسانی که در این روز که نیکوکاران پاداش می گیرند و باطل پیشگان زیان می بینند، به بازی و خنده می پردازند. به خدا سوگند اگر پرده ها فرو افتد، نیکوکار می اندیشد که چرا بیشتر عمل نیک انجام ندادم و بدکار می گوید چرا بد می کردم».
در پایان ماه مبارک رمضان و پس از یک ماه عبادت و روزه داری، دین مقدس اسلام روز اول ماه شوّال را عید قرار داده است؛ عیدسعید فطر، عید بندگی، جشن یکماه صبوری، تمرین و ممارست در ترک گناه است، فطر جشن پاکیزگی است و روزی است که فطرت انسان به دلیل سی روز اخلاص و تقوا، شکوفا می شود.
شب عید فطر لیلةالجوائز نامیده شده که ارزشی کمتر از شب قدر ندارد و شب نزول رحمت و بخشش الهی است و مومنان جزای معنویِ یک ماه روزهداری خود را از خداوند متعال دریافت میکنند .
در این روز که روزه داری در آن حرام است، پرداخت فطریه از واجبات است و بر انجام اموری همچون غسل، اقامه جمعی نماز روز عید وخواندن دعای ندبه تاکید شده است.
حال و هوای این روز نیز در بین کرمانشاهیان معنوی و دلنشین است، در غروب روز آخر ماه رمضان نیز مردم کُرد زبان به دنبال هلال ماه شوال می گردند و با مشاهده آن با صدای مؤذن خود را برای عید رمضان آماده می کنند.
«الله اکبر، الله اکبر، الله اکبر، لا اله الا الله، الله اکبر، الله اکبر و لله الحمد» لحن و نوای دلنشینی است که در میان مناطق سنی نشین استان صبح روز عید و قبل از طلوع آفتاب از گلدسته های مساجد شنیده میشود.
مردم این استان در روز عید، خود را پاکیزه و معطر می کنند و برای اقامه نماز عید صبح هنگام، به مساجد و مصلای محل زندگی خود می روند.
در گذشته نیز اکثر مردم کرمانشاه در حمام ها در روز عید فطر طهارت می کردند، روز نخست زمان دید و بازدید مردان و روز دوم به دید و بازدید بانوان اختصاص داشت که به صورت دسته جمعی انجام می شد که این عید مبارکی معمولا پس از نماز عید فطر و پس از بازدید از خانه بزرگان و علما به دیگر خانه ها اختصاص می یافت.
اکنون رفتن بر مزار درگذشتگان، مهمانی دادن و مهمانی رفتن و پخت غذاهای خوش طعم محلی از رسوم رایج این مردمان در روز عید است.
شب و روز عید فطر بر بندگانی که با امید به فضل و رحمت پروردگار مهربان خود ندای مستانه «الحمدلله کما هو اهله» سر داده و به شکرانه یک ماه بندگی در صبح زیبای عید فطر به نماز می ایستند و طلب خیر و سعادت و عافیت از رب جلیل دارند، مبارک باد.
از جمعیت ۲ میلیون نفری استان کرمانشاه بیش از ۶۷ درصد اهل تشیع و ۲۲ درصد اهل تسنن هستند.