به گزارش ایرنا، بالغ بر دو ماه از اقدام نظامی روسیه در اوکراین میگذرد و هنوز دورنمای روشنی از پایان جنگ مشاهده نمیشود. تب رجزخوانی کشورهای غربی و روسیه هر روز بالاتر میرود و ناظران معتقدند که درگیریها ممکن است چندین سال طول بکشد.
اروپا از ابتدای جنگ اوکراین تحریمهای اقتصادی سنگینی را علیه روسیه وضع کرده و در تلاش است تا وابستگی خود به نفتوگاز این کشور را تا پایان سال جاری میلادی به صفر برساند. بر همین اساس قیمت هر لیتر بنزین و گازوئیل در اغلب کشورهای اروپایی به نسبت دو ماه قبل سی درصد افزایش یافته است.
البته انرژی تنها بخشی نیست که تحت تأثیر قرار گرفته و مسلم است که پیامدهای جنگ فراتر از هزینه فوری آن تاثیری طولانی خواهد داشت که در سالهای آینده بروز و ظهور پیدا خواهد کرد.
تحولات اوکراین در دو ماه گذشته شکنندگی سیستم های غذایی جهانی را برجسته کرده است. اوکراین و روسیه هر دو صادرکنندگان عمده محصولات غلات هستند و روی هم رفته بیش از یک چهارم عرضه جهانی گندم را تشکیل می دهند.در واقع مناطق اطراف دریای سیاه به "سبد نان جهان" مشهور است و دست کم ۲۹ درصد از صادرات جهانی گندم از روسیه و اوکراین صورت می گیرد
الکساندر کاراوایتسف، اقتصاددان ارشد در شورای بینالمللی غلات میگوید که تجارت در دریای سیاه متوقف شده است، و به دلیل تحریمهای مالی و افزایش بیمهها، کسی تمایل به ارسال کشتی و تجارت در این منطقه ندارد.
سایر اقلام اساسی مانند ذرت، جو و روغن آفتابگردان نیز به این دلیل که روسیه صادرات غلات را محدود کرده تحت تأثیر قرار گرفته و ادامه جنگ میتواند بر کاشت و برداشت محصولات کشاورزی در این منطقه، تأثیر منفی بگذارد.
در دو ماه گذشته قیمت غلات و روغنهای خوارکی به دلیل اثرات کوتاهمدت جنگ افزایش شدیدی را تجربه کرده است. در کشورهایی مانند بریتانیا - با تولید داخلی نسبتاً بالای غلات و دانههای روغنی - تأثیر محدود بوده اما قیمت ها بشدت بالارفته و قفسه روغن بسیاری از فروشگاهها خالی است. این درحالیست که بسیاری از کشورهای آفریقایی مانند مصر که تقریباً به طور کامل به واردات وابسته است در برابر کمبود مواد غذایی بسیار آسیبپذیرتر هستند.
«عبیر عطفا» سخنگوی ارشد برنامه جهانی غذای سازمان ملل می گوید که تأثیر جنگ در اوکراین فراتر از مرزهای این کشور احساس می شود. وی هشدار داد «هر گونه اختلال جدی در تولید و صادرات از این منطقه، امنیت غذایی میلیونها نفر در سراسر جهان را از بین میبرد.» این درحالیست که سازمان خواربار و کشاورزی ملل متحد (فائو) اعلام کرد که شاخص جهانی قیمت مواد غذایی در ماه مارس به بالاترین میزان خود از زمان تاسیس فائو رسید.
علاوه بر تأثیری که عرضه محدود مواد غذایی بر افزایش قیمتها خواهد گذاشت، اختلال در عرضه کود نیتروژن نیز بر تولید مواد غذایی تأثیر خواهد گذاشت. کود نیتروژن یکی از اصلیترین کودهای مورد نیاز کشاورزی است که تامین آن به منظور افزایش بازدهی زمینهای کشاورزی ضروری است.
اروپا در واکنش به تحولات جاری، به فکر افزایش تولد مواد غذایی از طریق تاخیر اجرای مقررات سختگیرانه زیست محیطی افتاده است. البته ناظران معتقدند که این یک رویکرد کوته بینانه است و در درازمدت نتیجه معکوس دارد. «فرانس تیمرمنز» معاون کمیسیون اروپا، در ماه مارس گذشته نسبت به چنین اقداماتی هشدار داد: «لطفاً این توهم را باور نکنید که […] با پشت کردن به راهبردهای کشاورزی به تولید غذا کمک خواهید کرد.»
به هر روی کارشناسان معتقدند که بحران کنونی در سیستم غذایی فقط یک طعم کوچک از آنچه در آینده پیش خواهد آمد است. آنها میگویند هر گونه افزایش در تولید مواد غذایی که با گسترش زمینهای زراعی در اتحادیه اروپا حاصل میشود، به دلیل اینکه گرمایش زمین و تغییرات اقلیمی، منجر به تغییر جدی و بیثباتی الگوی آب و هوای مناطق کشاورزی در سراسر جهان خواهد شد، ناچیز خواهد بود.
تاثیر تغییرات اقلیمی بر امنیت غذایی
آخرین گزارش گروه بیندولتی تغییرات آب و هوایی (IPCC) تأثیر گرمایش دو درجهای بر سیستمهای غذایی را این طور خلاصه کرده است: «خطرات امنیت غذایی ناشی از تغییرات آبوهوایی شدیدتر [از گرمایش ۱.۵ درجهای] خواهد بود که در جنوب صحرای آفریقا، آسیای جنوبی، آمریکای مرکزی و جنوبی منجر به سوءتغذیه و کمبود مواد مغذی میشود. گرمایش زمین به تدریج سلامت خاک و اکوسیستم مانند گرده افشانی را تضعیف می کند، فشار ناشی از آفات و بیماری ها را افزایش می دهد و زیست توده جانوران دریایی را کاهش می دهد و بهره وری مواد غذایی را در بسیاری از مناطق روی خشکی و اقیانوس تضعیف می کند.»
از این رو بهنظر میرسد که با از بین رفتن مزارع و محصولات کشاورزی، نا امنیتی غذایی در دهههای آتی افزایش خواهد یافت، چراکه اکوسیستم مصرف بشر به طور فزایندهای به زمین و منابع بیشتری برای تأمین مواد غذایی نیاز خواهد داشت.
آیا رژیم غذایی انسان مقصر وضع موجود است؟
بر اساس مطالعات صورت گرفته، ضایعات و مصرف بیش از حد مواد غذایی بخش مهمی از مشکل نا امنی غذایی را تشکیل میدهد، اما بیشترین سهم مربوط به دامپروری است. «هنری دیمبلبی» تاجر و نویسنده انگلیسی میگوید: هشتاد و پنج درصد از زمینی که برای تغذیه ما استفاده می شود برای دامداری استفاده می شود، درحالی که گوشت و لبنیات فقط یک سوم کالری ما را تشکیل می دهند. این درحالیست که به گفته وی پروتئین های گیاهی به طور متوسط ۷۰ برابر کمتر از گوشت گاو گازهای گلخانه ای تولید می کنند و بیش از ۱۵۰ برابر زمین کمتری مصرف می کنند.
در اتحادیه اروپا، بیش از ۶۰ درصد از زمین های زراعی برای تولید خوراک دام به جای غذا برای مصرف انسان استفاده می شود. در واقع بیشتر کالری هایی که وارد زمین های زراعی برای تولید خوراک دام می شود توسط خود حیوان مصرف می شود و تنها بخش کوچکی به محصول نهایی راه پیدا می کند.
گزارش گروه IPCC تاکید میکند که رژیمهای غذایی سرشار از محصولات حیوانی سهم عمدهای در انتشار گازهای گلخانهای دارند. در آخرین گزارش این تشکیلات آمده است: «کاهش مصرف بیش از حد گوشت یکی از مؤثرترین اقدامات برای کاهش انتشار گازهای گلخانهای است». در همین پیوند کارشناسان معتقدند که نسل امروز بشر باید با تغییر فرهنگ غذایی از بروز ناامنی غذایی در قرن آینده جلوگیری کند.
دولت انگلیس قرار است شیوهنامهای را منتشر کند که شامل کاهش ۳۰ درصدی مصرف محصولات حیوانی تا سال ۲۰۵۰ و پیشنهادهایی برای تأمین مالی نوآوری برای حمایت از رشد پروتئینهای گیاهی است.
البته تغییرات جزئی زیادی را میتوان در سیاست غذایی اعمال کرد که به تسریع تغییرات در رفتار و فرهنگ غذایی کمک کند. اما نقطه مشترک قریب به اتفاق گزارشها و تحلیلهای ارائه شده توسط نهادهای بینالمللی ناظر بر این واقعیت است که تولید و عرضه غذا با یک چالش جدی روبروست و باید برای آیندهای عادلانهتر و مطمئنتر برنامهریزی عملی صورت گیرد.