تهران-ایرنا- جمعی از محققین دانشگاه صنعتی شریف موفق به طراحی نرم افزاری با عنوان «اتوماسیون کلیه فرآیندهای مامورین برق (SEO) » شدند که این طرح منجر به صرفه‌جویی سالانه هزار و ۴۰۰ میلیارد ریال در بودجه کشور می‌شود.

به گزارش گروه علم و آموزش ایرنا از روابط عمومی دانشگاه صنعتی شریف، با طراحی این نرم افزار، بودجه‌ای معادل احداث یک نیروگاه خورشیدی ۱۰ مگاواتی که می‌تواند برق حدود ۷ هزار خانه را تامین و همچنین سالانه از قطع شدن بیش از ۲ هزار درخت برای تولید کاغذ جلوگیری کند.  

امین‌رضایی‌زاده مدیر دفتر فناوری سامانه‌های کنترل و پایش پیشرفته مستقر در مجتمع خدمات فناروی دانشگاه صنعتی شریف درباره این طرح گفت: پس از ۲ سال تلاش از طریق مهندسی سازمانی و با هدف بهینه سازی فرآیندهای اجرایی مامورین نصب و اصلاح انشعاب، قرائت کنتور، آزمایش و بازرسی، فروش و خدمات پس از فروش انشعاب، قطع و وصل توانستیم به محصول نرم افزاری جامع با نام SEO دست یابیم.

وی افزود: این طرح، فرآیندهای اجرایی مامورین خدمات مشترکین را یکپارچه سازی کرده و کلیه عملیات اجرایی و کنترلی آنان را در خارج از ساختمان‌های اداری، به صورت سیستمی پوشش می‌دهد. در واقع هدف نهایی این طرح مکانیزه کردن و هوشمند سازی سیتماتیک (قابل کنترل و رصد کردن مراحل اجرایی) تمامی فعالیت‌ها و فرآیندهای مامورین خدمات جامع مشترکین و نصب و اصلاح انشعابات است.

 استادیار دانشکده‌ مهندسی برق دانشگاه صنعتی شریف ادامه داد: این طرح، در وهله اول به مهندسی سازمانی حوزه مامورین خدمات مشترکین می‌پردازد و نسبت به چیدمان بهینه و کاهش هزینه‌های تجهیزات و خصوصا منابع انسانی راهکار بهینه می‌دهد. سپس این مهندسی سازمانی را در قالب یک سیستم اتوماسیون هوشمند پیاده سازی می‌کند و همزمان با ارایه راهکار اختصاصی جهت مهندسی سازمانی حوزه مامورین خدمات مشترکین، بهینه سازی فرآیندهای اجرایی و عملیاتی مامورین مذکور، انجام می‌شود. این بخش صرفا فعالیت‌های عملیاتی را شامل می‌شود و هیچ ارتباطی به سیستم‌های Billing و امثال آن ندارد.

رضایی‌زاده درباره مزایای این طرح هم گفت: سیستم و ساختار فعلی باعث هدررفت سالانه هزار و ۴۰۰ میلیارد ریال منابع نقدی شرکت‌های توزیع در سطح کشور می‌شود که هر سال حداقل ۱۰ درصد به آن افزوده می‌شود. این رقم جز هزینه‌های مستقیم و قابل محاسبه است و از محل اعتبارات و بودجه شرکت‌های توزیع هزینه می‌شود.
 

وی یادآور شد: همچنین صرفه جویی  ۵۰۰۰ هزار میلیاردی در هزینه‌های غیرمستقیم نیز از دیگر مزایای این طرح است و در مجموع عواید سیستم پیشنهادی معادل ۶ هزار و ۴۰۰ میلیارد ریال سالانه خواهد بود.

عضو هیات دانشکده مهندسی برق دانشگاه صنعتی شریف خاطرنشان کرد: این طرح اکنون در چند منطقه از تهران عملیاتی شده و در حال اجراست. در این طرح مامورین برق با وارد کردن اطلاعات در گوشی و گرفتن عکس از کنتور، اطلاعات را برای سرور ارسال می‌کنند و مدیر اجرایی یا بازرس می‌تواند به صورت آنلاین وضعیت پرونده‌ها و مسیر کارکرد مامورین را نظارت کند.

رضایی زاده حذف استفاده از کاغذ در این سیستم را سبب صرفه جویی ۱۹میلیون برگه کاغذ و جلوگیری از قطع شدن ۲ هزار درخت در سال عنوان کرد و اظهار داشت: علاوه بر آن باعث می‌شود هر پرونده در لحظه درسیستم ثبت شود (درمقایسه با وضعیت فعلی که ۳ روز تاخیر می‌تواند داشته باشد). از دیگر مزایای جانبی این سیستم، می‌توان به بروز رسانی داده‌های نقشه GIS شرکت توزیع به صورت آنلاین و فراهم شدن بستری برای تحلیل داده‌های مناطق و ارزیابی سیستماتیکی عملکرد مامورین برق اشاره کرد.

وی گفت: در ۲ سال با همکاری و همفکری کارکنان رسمی، مامورین و کارشناسان فنی و خبره روی این ایده کار کردیم و تمام زیر سیستم‌های فعالیت‌های مامورین برق را طراحی کردیم. هم اکنون یکی از زیرسیستم‌ها (زیر سیستم تست و بازرسی) پیاده سازی شده و در مناطقی از تهران در حال اجر است. ما به دنبال این هستیم که این سیستم به شرکت‌های توزیع و پیمانکاران مربوطه معرفی شود تا بتواند جایگزین روش فعلی باشد و از هدررفت منابع جلوگیری کند و با تولید داده‌های ارزشمند، نظارت و آنالیز بهتری برای مدیران فراهم کند.

مدیر دفتر فناوری سامانه‌های کنترل و پایش پیشرفته دانشگاه صنعتی شریف ادامه داد: کارتابل پرونده‌ها در اپلیکیشن موبایل مامورین برق قابل رویت است. مامور با اشاره روی هر پرونده وارد آن شده و اطلاعات را وارد می‌کند. این اطلاعات همراه با موقعیت جغرافیایی (GPS) مامور به سرور ارسال می‌شود.

رضایی زاده یادآور شد: مامور در نرم افزار دسکتاپ مدیر یا ناظر، وضعیت پرونده‌ها، تصاویر ارسالی مامورین، موقعیت جغرافیایی پرونده‌ها و مامورین را مشاهده می‌کند.