تهران - ایرنا - در شرایطی که از یک سو روابط میان باماکو و پاریس رو به وخامت و تیرگی رفته و از سوی دیگر حکومت نظامی جدید در مالی به روسیه نزدیک‌ شده، رئیس جمهوری سنگال مدعی شده که "این ارتش فرانسه بود که مالی را نجات داد".

به گزارش امروز (شنبه) ایرنا، در کمتر از یک هفته پس از آن که دولت مالی، فرانسه را به نقش آشکار حاکمیت ملی در آن کشور متهم کرد، «مکی سال» رئیس جمهوری سنگال مدعی شده که «ارتش فرانسه، مالی را نجات داد و نباید این را فراموش کرد».
در عین حال «عبدالله مایگا» سخنگوی دولت مالی چند روز پیش در گفت وگو با شبکه تلویزیون رسمی کشورش نیروهای فرانسوی مستقر در مالی را به نقض آشکار حاکمیت ملی به ویژه موارد نقض حریم هوایی این کشور متهم کرد.
او تصریح کرد که دولت مالی تمامی توافقنامه دفاعی امضا شده با فرانسه و شرکای اروپایی‌اش از جمله موافقتنامه همکاری دفاعی امضا شده در سال ۲۰۱۴ با پاریس را لغو کرده است.



به گفته مایگا، دولت مالی مدت‌ها است که شاهد وخامت شدید در همکاری نظامی خود با فرانسه است. به عنوان مثال پاریس در ژوئن ۲۰۲۱ بدون هر گونه مشورت با مالی عملیات مشترک میان نیروهای دو کشور را به حال تعلیق درآورد.
مقامات مالی از چند هفته پیش به این سو از لغو تمامی توافقنامه‌ها میان این کشور و فرانسه سخن به میان آورده‌اند و تصمیم یکشنبه گذشته این کشور نشانه دیگری از شدت وخامت روابط میان مقامات مالی و فرانسه به شمار می‌رود.
تارنمای اخبار سنگال(سنه نیوز - SeneNews ) امروز (شنبه) نوشت: در چند وقت اخیر، روابط میان مالی و فرانسه تیره شده است؛ در حالی که ارتش فرانسه در میانه عملیات خروج خود از خاک کشور مالی است، حکومت نظامی جدید مستقر در باماکو به روسیه نزدیک شده است.
با وجود وخامت اوضاع میان باماکو و پاریس، اما رئیس جمهوری سنگال می‌گوید که فرانسه مبارزه علیه نیروهای باصطلاح جهادی در کشور مالی را با همکاری کشورهای آفریقایی از جمله سنگال رهبری کرده است.
در عین حال مالی بهمن سال گذشته سفیر فرانسه را به دلیل اظهارات «خصمانه و ظالمانه» این کشور علیه دولت انتقالی مالی اخراج کرد.
جمهوری مالی در غرب آفریقا چندین تلاش را برای کودتا تجربه کرده است. در سال ۲۰۱۲، ارتش «احمد تومانی توره» را سرنگون کرد و یک کمیته نظامی به رهبری «احمد سانوگو» انحلال دولت او را اعلام کرد. پس از چند سال در ادامه تنش‌های سیاسی در سال ۲۰۲۰، ارتش مالی «ابراهیم بوباکار کیتا» رئیس جمهوری این کشور را برکنار کرد، اما تحریم‌های بین المللی مانع از قدرت گرفتن ارتش در مالی شد.
مالی با تجربه دو کودتای پی در پی در سال‌های ۲۰۲۰ و ۲۰۲۱ وارد بحران امنیتی و سیاسی شده است. کودتای سال گذشته، سومین کودتا در ۱۰ سال گذشته (۲۰۱۲) و پنجمین کودتا در تاریخ این کشور پس از کودتای سال‌های ۱۹۶۸ و ۱۹۹۱ میلادی است.
به دنبال تنش‌های ایجاد شده میان پاریس و باماکو، هفته گذشته دولت مالی، فعالیت رادیو بین المللی فرانسه (RFI) و فرانس ۲۴ را در این کشور آفریقایی به حالت تعلیق دائمی درآورد.
از زمان حضور نیروهای حافظ صلح سازمان ملل متحد در مالی در سال ۲۰۱۳ تاکنون ۲۵۰ تن از آن‌ها در حملات و انفجارها کشته شدند.
۱۳ هزار و ۲۸۹ سرباز و ۱۹۲۰ افسر پلیس در قالب نیروهای حافظ صلح سازمان ملل متحد در مالی خدمت می‌کنند که در ۲۵ آوریل ۲۰۱۳ و پس از بحران امنیتی در این کشور ایجاد شده است.