آمنه مصیبی روز شنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا بیان کرد: افراد مبتلا به آسم بهتر است همیشه وزن متعادلی داشته باشند و مصرف نوشیدنی حاوی کافیین را به عنوان یکی از راههای موثر اما موقت در تسکین نشانههای آسم در نظر بگیرند.
وی به نقش میوه و سبزی برای بیماران آسم اشاره کرد و افزود: از آنجا که کاهش مصرف سبزی و میوه و افزایش غذاهای فرآوری شده در سالهای اخیر یکی از دلایل افزایش شیوع آسم در آمریکا عنوان شده مطالعات نشان میدهند، افرادی که ویتامین سی، بتا کاروتن(پیش ساز ویتامین آ)، منیزیوم و امگا سه بیشتری مصرف میکنند، کمتر در معرض آسم قرار دارند.
مصیبی ادامه داد: افرادی که میوه، و ویتامینهای سی و ای و به طور کلی آانتی اکسیدان به میزان کافی مصرف نمی کنند، بیشتر به مشکلات ریوی گرفتار خواهند شد.
این کارشناس گفت: به نظر میرسد رژیم غذایی غنی از آنتی اکسیدان ها و چربیهای تک غیراشباع (برای مثال دریافت بیشتر میوه، سبزی و روغن زیتون) اثر محافظتی بر آسم دوران کودکی داشته باشد.
وی اضافه کرد: بهتر است این مواد ارزشمند از طریق مواد غذایی تامین شود و به مصرف مکملها توصیه نمیشود مگر افرادی که مشکلاتی از نظر دریافت یا جذب مواد غذایی دارند.
مصیبی، مصرف ماهی و غذاهای دریایی را از منابع خوب امگا بیان کرد و گفت: سعی کنید از مصرف اسیدهای چرب ترانس خودداری شود.
کارشناس گروه بهبود تغذیه جامعه مرکز بهداشت خوزستان با اشاره به اینکه بیشتر افراد مبتلا به آسم، کمبود ویتامین دی دارند بیان کرد: شیر، تخم مرغ و ماهی منابع خوب این ویتامین محسوب میشوند اما تابش مستقیم نور خورشید به عنوان منبع اصلی این ویتامین و یا استفاده از مکمل ویتامین دی لازم است.
حساسیتهای تغذیهای
وی افزود: اگر میزان مصرف کالری، از میزان سوخت آن بیشتر باشد، اضافه وزن رخ خواهد داد و این حالت علاوه بر آسیب به سلامتی، علایم آسم را نیز تحریک میکند؛ افراد چاق، نشانههای شدیدتری از آسم دارند و داروهای بیشتری مصرف میکنند.
مصیبی ادامه داد: تحمل نداشتن نسبت به مصرف لاکتوز موجب تشدید علایم آسم میشود؛ برخی افراد نسبت به تخم مرغ، شیر و یا ماهی حساسیت دارند و حتی مصرف بسیار کمی از این مواد غذایی، منجر به بروز واکنشهای حساسیتی و تحریک آسم میشود.
کارشناس گروه بهبود تغذیه جامعه مرکز بهداشت خوزستان گفت: والدین باید مواد غذایی تشدید کننده تنگی نفس کودک را از برنامه غذایی وی حذف کنند که از جمله این مواد غذایی انواع فلفل ، زعفران ، کرفس ، انگور و خربزه را می توان نام برد.
وی بیان کرد: سولفیت اضافه شده به برخی از مواد غذایی به تازگی آنها کمک کرده و از رشد کپک جلوگیری میکند اما همین ماده میتواند منجر به تشدید علایم آسم در افراد مبتلا به آسم شود.
مصیبی ادامه داد: بیش از ۷۰ درصد افراد مبتلا به آسم، دچار اختلال ریفلکس اسید معده هستند که کنترل آسم را دچار مشکل میکند؛ کاهش وزن در این افراد، یکی از راههای رفع این اختلال و آسم است.
این کارشناس گفت: پرهیز از مصرف غذاهای تند، کافیین، غذاهای اسیدی، شکلات ، الکل و غذاهایی که موجب تشدید نشانههای ریفلاکس اسید معده میشود، از دیگر راهکارهای موثر است و محدود کردن مصرف غذاهای پرچرب و کاهش حجم وعده غذایی میتواند از ترشحات معده به عنوان عامل تشدید ریفلاکس جلوگیری کند.
وی اضافه کرد: بیماران مبتلا به آسم که از کورتون به صورت استنشاقی یا اشکال دیگر دارویی استفاده میکنند بیشتر در معرض پوکی استخوان قرار دارند و توصیه میشود لبنیات کم چرب را در برنامه غذایی خود داشته باشند؛ مصرف نمک و مواد غذایی غنی از نمک را محدود کنند و همچنین مقدار کلسترول و چربی دریافتی رژیم خود را کاهش دهند.
مصیبی افزود: پیش از ایجاد هرگونه تغییر در عادات غذایی، حتما با متخصص تغذیه مشاوره داشته باشید.