به گزارش ایرنا، روزنامه گاردین نوشت: بر اساس تجزیه و تحلیل تصاویر ماهواره ای از اوکراین، تولید گندم در این کشور ممکن است دستکم یک سوم کمتر از سال های عادی باشد.
اوکراین یکی از بزرگترین صادرکنندگان گندم در جهان است، اما جنگ به کشاورزی و منابع غذایی این کشور آسیب رسانده و نگرانی ها از کمبود یا افزایش قیمتها را در سراسر جهان برانگیخته است.
اوکراین سال گذشته حدود ۳۳ میلیون تُن گندم تولید کرد که حدود ۲۰ میلیون تن از آن را صادر کرد و به ششمین کشور بزرگ صادرکننده این محصول در جهان تبدیل شد.
بر اساس تحلیلی که شرکت تحلیل ماهواره ای کایروس روز جمعه منتشر کرد، امسال با وضعیت موجود، این کشور ظرفیت تولید فقط حدود ۲۱ میلیون تن گندم را دارد که حدود ۲۳ درصد کمتر از میانگین پنج سال گذشته است.
اما با توجه به احتمال بالای اختلال بیشتر ناشی از جنگ و متمرکز شدن جنگ در شرق اوکراین که جزو مناطق اصلی کشت گندم است، شرکت کایروس تخمین میزند که برداشت گندم امسال نسبت به سال ۲۰۲۱ حداقل ۳۵ درصد کاهش خواهد یافت.
اوکراین تاکنون در تلاش برای حفظ ذخایر غذایی خود، صادرات غلات و بسیاری از محصولات غذایی دیگر را ممنوع کرده است. دشواری در حمل و نقل نیز مزید بر علت شده است زیرا روسیه سواحل دریای سیاه این کشور را محاصره کرده است.
قیمت جهانی گندم در ماه مارس به دلیل تاثیر مستقیم جنگ بر تولید گندم و همچنین افزایش قیمت انرژی و کود در سراسر جهان، ۲۰ درصد افزایش یافت. این هزینهها پیش از حمله روسیه نیز افزایش یافته بود، اما به دلیل اینکه کشورها واردات نفت و گاز از روسیه را کاهش دادهاند افزایش بیشتری داشته است .
تحلیلگران موسسه رابوبانک (Rabobank ) پیش بینی می کنند تحریم های روسیه و آب و هوای خشک ممکن است قیمت گندم را دوباره افزایش یابد. شرایط گرم در سایر کشورهای تولید کننده گندم از جمله آمریکا و هند نیز در این زمینه بی تاثیر نیست.
روسیه و اوکراین همچنین جزو تولیدکنندگان بزرگ کود هستند که قیمت محصولات را برای کشاورزان افزایش داده است.
افزایش قیمت مواد غذایی در حال حاضر باعث نگرانی جدی در سراسر جهان شده است. افراد کم درآمد در کشورهای در حال توسعه از قبل با مشکلاتی مواجه بودند، زیرا همهگیری منابع آنها را تحلیل برده بود، در حالی که درگیری باعث شده است که کشورهایی مانند یمن و افغانستان در آستانه قحطی قرار بگیرند.
بحران آب و هوا نیز بی تاثیر نیست. در هفتههای اخیر، موج گرما در جنوب آسیا میلیونها نفر را با استرس ناشی از شدت گرما مواجه کرده است. گرما می تواند عملکرد محصول را کاهش می دهد و بر برداشت گندم هند تأثیر بگذارد.
سال گذشته، موج گرما در کانادا منجر به اختلال در رشد گندم شد و قیمت ماکارونی را افزایش داد. استرالیا، یکی دیگر از تولیدکنندگان عمده گندم، امسال سیل شدیدی را پشت سر گذاشته است.
بر اساس گزارش مدرسه اقتصاد لندن، خروج انگلیس از اتحادیه اروپا یا برگزیت در انگلیس حدود ۶ درصد قیمت مواد غذایی را افزایش داده است.
بخش عمده ای از گندم تولیدی در اوکراین به خاورمیانه ارسال می شود و کشورهای این منطقه را بیشتر به تامین غلات از سوی روسیه وابسته می کند. برای مثال مصر که نوامبر سال میزبان اجلاس آب و هوایی سازمان ملل آینده موسوم به Cop۲۷ خواهد بود برای تامین حدود ۸۰ درصد از گندم خود، به اوکراین و روسیه وابسته است.