میثم جباری روز یکشنبه در گفتوگو با خبرنگار ایرنا اظهار داشت:این اداره از اواخر اسفندماه گذشته چهار پاسگاه در گلوگاههای مرزی مستقر کرده بود که هر پاسگاه با استقرار نیروهای یگان حفاظت از ورود عشایر جلوگیری میکرد.
رییس اداره منابع طبیعی سمیرم خاطر نشان کرد: متاسفانه مدیریت ضعیف استانهای عشایری جنوب کشور در موضوع کوچ بهاره و رعایت زمان قانونی ورود به ییلاق، باعث تمرکز هر ساله جمعیت پراکنده آنها در ییلاق می شود و سختی کار بر دوش استان اصفهان و شهرستان سمیرم میافتد.
جباری با اشاره به رویش تازه پوشش گیاهی و بذر دهی آنها در این مدت، تصریح کرد: وقوع بارشهای رگباری بهاره نیز ممکن است روی دهد و مشکلاتی برای عشایر و دام های آنها ایجاد کند.
وی با بیان اینکه عشایر باید به مرور و در یک دوره یک ماهه تا ۴۰ روزه در مسیر قشلاق به ییلاق به همان روش سنتی کوچ کنند، اظهار داشت: خوردویی شدن کوچ و انتقال دام از قشلاق به ییلاق و همچنین تخریب و تصرف ایل راه ها و خشکسالی های پی در پی باعث شده است تا عشایر همواره زودتر از موعد قانونی کوچ کنند.
به گفته رییس اداره منابع طبیعی سمیرم، زمان قانونی هر ساله کوچ بهاره ۲۵ اردیبهشت ماه است که در حدود یک دهه اخیر همواره این زمان شکسته شده و به نوعی کوچ بهاره، زودتر از این تاریخ رسمی روی داده است.
جباری تاکید کرد: در سوی دیگر و زمان کوچ به قشلاق و استانهای گرمسیری نیز شاهد بازگشت دیرتر از موعد عشایر به قشلاق هستیم که همین کوچ دیرهنگام پاییزه نیز غیرقانونی است.
وی ادامه داد: هر چند مشکلاتی مانند گرمای جنوب یا کمبود علوفه دام در کنار شمار زیاد دامهای مازاد بر ظرفیت مراتع را در این سالها شاهد هستیم اما این موضوع باید به شکل فوری و جدی در دستور کار مدیران مربوطه بویژه در استانهای گرمسیری قرار گیرد و برای آن چارهجویی شود.
رییس اداره منابع طبیعی و آبخیزداری سمیرم خاطر نشان کرد: مدیریت کنترل کوچ از سه دهه پیش تا امروز اجرا میشود و همه از آن مطلع هستند، بنابراین بهتر است عشایر خود در بهترین زمان کوچ کنند تا این اداره مجبور به برخورد یا اقدام خاصی به منظور جلوگیری از کوچ زودهنگام نباشد.
جباری اظهار داشت: اینکه عشایر در زمان قانونی تقویم کوچ وارد ییلاق شوند در ابتدا به نفع خود آنهاست چرا که پوشش گیاهی در فصل بهار باید به رشد کافی برسد تا قابل استفاده پایدار برای دام باشد و اگر زودتر از زمان بذر دهی و رشد چرای دام صورت گیرد، سال بعد دیگر رشد این پوشش را شاهد نیستیم.
به گزارش ایرنا در ۴۸ ساعت گذشته بر اثر بارندگی شدید و جاری شدن سیلاب در بخش پادنای سمیرم، عشایر گرفتاری که زودتر از موعد کوچ کرده اند، از هلال احمر این منطقه امدادخواهی کردند.
امدادگران به دامهای پنج خانوار عشایری که در معرض سیلاب بودند کمک کردند و یک بیمار عشایر را برای درمان به نزدیکترین منطقه درمانی منتقل کردند.
افزون بر چهار هزار و ۷۰۰ خانوار عشایری ایل قشقایی شامل طایفههای دره شوری، عمله، فارسیمدان و شش بلوکی، هر سال به ییلاق و سرحدات ییلاق سمیرم کوچ میکنند و افزون بر ۷۰۰ هزار راس دام را با خود به مراتع ییلاقی میآورند.
شهرستان سمیرم در ضلع شمالی دنا و زاگرس میانی با ۱۵۰ روستا و آبادی، ۶ شهر و چهار بخش و افزون بر ۹۰ هزار نفر جمعیت روستایی، شهری و عشایری، با ۴۵۵ هزار هکتار عرصه های ملی و طبیعی در ۱۶۰ کیلومتری جنوب اصفهان و ۱۶۴ کیلومتری شمال یاسوج واقع است.
تاریخ انتشار: ۱۸ اردیبهشت ۱۴۰۱ - ۱۰:۴۲
اصفهان- ایرنا- رییس اداره منابع طبیعی و آبخیزداری سمیرم گفت: امسال نیز همچون چند سال گذشته، شاهد کوچ زودهنگام عشایر و دام های پرشمار آنها به ییلاق بودیم در حالیکه این اقدام به طبیعت و مراتع بکر بهاره آسیب میرساند.