علی پوراحمد روز دوشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا اظهار داشت: استان ایلام با کاهش بیش از ۵۰ درصدی بارش ها در سال آبی جاری رتبه اول کاهش دریافت نزولات جوی کشور را داراست.
وی افزود: آورد متوسط بلندمدت رودخانه های منتهی به سد ایلام به طور میانگین ۱۰۰ میلیون متر مکعب در سال است اما تاکنون تنها ۱۰ میلیون متر مکعب آب معادل ۱۰ درصد وارد دریاچه این سد شده در حالی که مصرف سالانه مصرف آب از دریاچه سد ایلام با احتساب تبخیر قریب به ۳۲ میلیون متر مکعب در سال است.
مدیرعامل شرکت امور آب منطقه ای ایلام یادآور شد: میانگین حجم آب ذخیره شده سدهای استان هم اکنون ۴۸ درصد است که در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته نشان از کاهش ۳۰ درصدی ذخایر آبی دارد.
پوراحمد با بیان اینکه تاثیرات خشکسالی کنونی بیشتر از یک خشکسالی عادی است، توضیح داد: کشور و به تبع آن استان ایلام طی ۲ سال پی در پی درگیر خشکسالی بی سابقه شده است، به طوریکه سال گذشته کشور خشک ترین سال نسبت به ۵۰ سال گذشته را تجربه کرد و امسال نسبت به سال گذشته ۴۲ درصد کاهش بارندگی داریم.
وی ادامه داد: این ۲ سال خشکسالی متوالی تاثیر منفی جدی بر روی منابع آبی استان اعم از سطحی و زیرزمینی گذاشت هرچند تاثیر کاهش بارش ها بر سفره های زیرزمینی برخلاف آبهای سطحی در کوتاه مدت خود را نشان نمی دهد بلکه در طی چندین سال تاثیر خشکسالی بر آب های زیرزمینی بروز می کند ، لیکن افت منابع آبی زیرزمینی هم اکنون در حال نمایان شدن است.
به گفته مدیرعامل شرکت آب منطقه ای ایلام بیشتر چشمه ها یا کم آب و یا خشک و عمده رودخانه های دائمی به شدت کم آب شده اند و میزان ورود آب به دریاچه پشت سدها به شدت کاهش یافته و این بحران خشکسالی بر محیط زیست، آب شرب خانگی، کشاورزی و صنعت تاثیر بی سابقه گذاشته است.
کاشت محصولات کشاورزی با نیاز آبی بالا موجب تنش می شود
پوراحمد اضافه کرد: باید اقدامات موثری توسط دستگاه های متولی و مرتبط با موضوع آب انجام شود از جمله با توجه به اینکه بیش از ۹۰ درصد مصرف آب در بخش کشاورزی است، باید مسوولان سازمان جهاد کشاورزی بر اساس ماده ۲۱ قانون توزیع عادلانه آب نسبت به مدیریت مصرف آب و تغییر و معرفی الگوی کشت کم آب بر جایگزین با تولیدات با نیاز آبی بالا در سطح استان اقدام کنند.
وی یادآور شد: طبق مصوبه کارگروه سازگاری با کم آبی استان، دستگاه های متولی باید از کشت محصولات تابستانه با نیاز آبی بالا نظیر برنج، یونجه و هندوانه ممانعت کنند چرا که اختصاص آب به این محصولات باعث ایجاد تنش های اجتماعی و لطمه به محیط زیست، تنش آب شرب، ایجاد مشکلات برای دامداران و ....خواهد شد.
مدیرعامل شرکت امور آب منطقه ای ایلام تاکید کرد: تابستان سال گذشته با هدف مدیریت مصرف، آب کشاورزی تابستانه به مناطق پایین دست برخی از سدها اختصاص پیدا نکرد و امسال نیز باتوجه به کاهش میزان ذخیره پشت سدها، این رویه ادامه خواهد داشت.
پوراحمد اظهار داشت: در وضعیت فعلی تامین آب شرب مردم و همچنین رعایت حق آبه محیط زیست در اولویت برنامه های کارگروه استانی سازگاری با کم آبی است.
وی ادامه داد: انتظار می رود دستگاه های قضایی استان و نیروی انتظامی همانند گذشته در راستای برخورد با متخلفان بخش آب و مدیریت موضوع در کنار شرکت آب منطقه ای باشند.
مدیرعامل شرکت آب منطقه ای ایلام با بیان اینکه اشخاصی که نسبت به اجرای قوانین و مصوبات کارگروه تمکین نمی کنند به مراجع قضایی معرفی خواهند شد، گفت: سعی شده است آگاه سازی و اقناع سازی مشترکان و ذینفعان توسط شرکت آب منطقه ای و سازمان جهاد کشاورزی از طرق مختلف بویژه نصب بنر در سطح شهرها و روستاها صورت بگیرد.
شهرداری از آبیاری فضای سبز با آب شرب خودداری کند
پوراحمد با اشاره به اینکه فقط شهر ایلام از آب شرب سطحی استفاده می کند و سایر مناطق از آب های زیرزمینی تامین می شود، افزود: کاهش عدیده نزولات جوی باعث کاهش آبدهی و بعضا خشکیدگی چشمه ها و افت منابع آبی و سفره های آب زیرزمینی شده که مقرر شد قبل از بروز تنش آبی باید شرکت آبفا با هماهنگی این شرکت نسبت به حفر چاه جدید و یا کف شکنی چاه قبلی اقدام کند.
وی از دیگر اقدامات اضطراری را ایجاد آمادگی و اتصال چاه های فضای سبز به تصفیه خانه آب ایلام جهت استفاده به وقت ضرورت یاد کرد و افزود: ما باید برای هر شرایطی آمادگی لازم را داشته باشیم و با عنایت به اینکه ادامه روند خشکسالی در پاییز و زمستان امسال محتمل خواهد بود، لذا می بایست از هر منبع آبی موجود استفاده کنیم تا مردم با کم آبی مواجه نشوند.
پوراحمد در ادامه گفت: مصوب شده شهرداری آب مورد نیاز فضای سبز را از آب شرب جدا کند و از منابع دیگر مثل پساب تصفیه خانه فاضلاب و قنوات سطح شهر برای آبیاری فضای سبز استفاده کند.
وی در مورد تامین آب حوزه صنعت هم توضیح داد: هرچند آب مورد نیاز صنایع تامین شده اما برای جلوگیری از بروز مشکل در تامین آب صنایع مهمی چون پتروشیمی برنامه های جایگزینی در دست اقدام است.