به گزارش ایرنا، بنظر میرسد تاریخ مجددا در حال تکرار خویش است چرا که «فردیناند بونگبونگ مارکوس جونیور»، پسر دیکتاتور سابق این کشور که سابقا در رقابت معاونت ریاست جمهوری فیلیپین در سال ۲۰۱۶ با اختلاف کمی از «لنی روبردو»، یک وکیل حقوق بشر و معاون ریاست جمهوری این کشور شکست خورده بود، مجددا رو در روی یکدیگر ایستادهاند اما اینبار برای کسب قدرت بیشتری با یکدیگر رقابت میکنند.
به گزارش روزنامه سنگاپوری «استریتس تایمز»، حدود ۶۷.۵ میلیون فیلیپینی واجد شرایط رای دادن در انتخابات هستند و آنها تصمیم میگیرند چه کسی باید جایگزین «رودریگو دوترته»، رئیس جمهوری پوپولیست این کشور شود که در حال حاضر به پایان دوره ۶ ساله خود رسیده است و طبق قانون اساسی از نامزدی مجدد منع شده است.
بر اساس این گزارش، انتخابات ریاست جمهوری ۲۰۲۲ در فیلپین یکی از بحث برانگیزترین انتخابات در تاریخ این کشور به شمار میآید.
نگاهی به نظرسنجیها در آستانه انتخابات ریاستجمهوری ۲۰۲۲ فیلیپین حاکی است مارکوس ۶۴ ساله، سناتور سابق فیلیپین و پسر فردیناند پدر در یک رقابت پیچیده در برابر معاون بسیار محبوب فعلی، یعنی روبردو ۵۷ ساله است.
این در حالی است که روبردو، معاون ریاست جمهوری فیلیپین نیز به عنوان رقیب دیگر این انتخابات از اقبال خوبی برای پیروزی برخوردار است.
کارشناسان بر این باورند کمتر پیش میآید که پیروز انتخابات بر اساس محاسبات منطقی و مطالعه سابقه عمومی نامزدها تعیین شود و احساسات لحظهای شرکت کنندگان نقشی مهم در این مساله دارد.
گفتنی است در این انتخابات فقط برای پست ریاست جمهوری نیست که تصمیم گیری میشود، بلکه انتخاب هزاران پست دیگر در سراسر این کشور از معاونت ریاست جمهوری و کرسی های سنا گرفته تا ۱۸ هزار پست محلی و شهرداران شهرها و فرمانداران استان ها به نتیجه این انتخابات بستگی دارد.
اکنون سوال اساسی که در این گزارش مطرح میشود این است که کدام یک از نامزدها میتواند پیروز انتخابات ریاست جمهوری ۲۰۲۲ در فیلیپین باشد؟
نگاهی به سوابق نامزدان پیشرو در انتخابات ریاست جمهوری فیلیپین
مارکوس ۶۴ ساله همنام و تنها پسر دیکتاتور فقید «فردیناند مارکوس» به شمار میآید. به باور شماری از کارشناسان نام و تاریخ خانواده او عمیقاً مناقشه و تفرقه انگیز است. این خانواده میلیاردها دلار از ثروت ملی فیلیپین را به یغما بردهاند.
همچنین تحمیل حکومت نظامی توسط مارکوس پدر در سال ۱۹۷۲ یکی از تاریکترین دوره های تاریخ فیلیپین به شمار میآید.
مارکوس ۲۸ ساله بود که پدرش در سال ۱۹۸۶ با انقلاب مردمی سرنگون شد. خانواده مجبور به فرار از کاخ «مالاکانانگ» شدند و به تبعید رفتند. ناظران میگویند که از آن زمان، مارکوس ها قصد بازگشت به بالاترین مقام کشور را داشتهاند.
در نهایت مارکوس پدر در تبعید درگذشت، اما در دهه ۱۹۹۰، زمانی که آنها شروع به بازسازی حضور خود در زندگی عمومی کردند، به خانواده اجازه داده شد به فیلیپین بازگردند.
سپس مارکوس پسر به عنوان فرماندار «ایلوکوس نورته»، نماینده کنگره و سناتور انتخاب شد.
به استناد گزارش های خبری، مارکوس پسر با کم اهمیت نشان دادن اقدامات پدرش کوشیده است حضور گسترده ای در رسانه های اجتماعی پیدا کند. همچنین حسابهایی در رسانههای اجتماعی از سوی حامیان این خانواده تشکیل شده است که اطلاعات نادرستی درباره رژیم مارکوس منتشر کردهاند و آن را بهعنوان دوران طلایی تاریخ این کشور معرفی کرده است.
وی که با شعار «با هم دوباره قیام خواهیم کرد» کمپین انتخاباتی خود در سراسر این کشور به راه انداخته است، وعده داده است در صورت پیروزی در انتخابات ریاست جمهوری کاهش هزینههای زندگی و ایجاد شغل را در اولویت خود قرار خواهد داد.
این در حالی است که کارشناسان میگویند وی تاکنون سخنی در باره میراث پدرش، ثروت خانوادهاش که بهطور غیرقانونی به دست آمده، و تخمین زده میشود حدود ۱۰ میلیارد دلار آمریکا باشد و فرار مالیاتی خانواده اش سخنی به میان نیاورده است.
اما روبردو، دختر یک قاضی و یک استاد زبان انگلیسی، قبلا برای سازمان های غیردولتی کار می کرد که به گروه های به حاشیه رانده شده کمک حقوقی می کردند.
او پس از مرگ همسرش «جسی روبردو» که وزیر کشور بود و در یک سانحه هوایی در سال ۲۰۱۲ کشته شد، وارد سیاست شد.
روبردو در سال ۲۰۱۶ به عنوان معاون رئیس جمهوری انتخاب شد و روابط سردی با دوترته داشت و از «جنگ او با مواد مخدر» انتقاد کرد و در مورد مسائل حقوق بشر صحبت کرد. او نسبت به خطرات رهبران پوپولیست هشدار داده است، اتهامات قانونی علیه «ماریا رسا»، روزنامهنگار برنده جایزه نوبل را محکوم کرده است.
در فیلیپین، معاون رئیس جمهوری و رئیس جمهوری به طور جداگانه انتخاب میشوند.
روبردو که قیام ۱۹۸۶ را بیداری سیاسی خود میداند، مصمم است که میتواند مارکوس را این بار در رقابت بر سر منصب ریاستجمهوری نیز شکست دهد. کارزار انتخاباتی او که با وعده یک دولت شفاف و صادق ایجاد شده است، ظاهرا در هفتههای اخیر جان تازهای گرفته و افراد زیادی را به گردهماییهای انتخاباتی اش کشانده است.
گفتنی است رئیسجمهوری فعلی فیلیپین از هیچ یک از نامزدها اعلام حمایت نکرده است، اما حزب سیاسی او از مارکوس حمایت کرده و دخترش (سارا دوترته-کاپریو) همپای مارکوس و برای معاونت ریاست جمهوری کاندیدا شده است.
دوترته-کاپریو در نظرسنجیهای رقابت برای معاونت ریاست جمهوری فیلیپین پیشتاز است و اگر بتواند طرفدارانش را به حمایت از مارکوس مجاب کند، میتواند نقشی کلیدی در پیروزی مارکوس داشته باشد.
معاونت ریاست جمهوری در فیلیپین به صورت مجزا و مستقیما توسط رایدهندگان انتخاب میشود.
موافقان و مخالفان دو نامزد پیشرو چه میگویند؟
به گزارش خبرگزاری رویترز، مخالفان مارکوس میگویند که این دوره انتخابات ریاستجمهوری آخرین بازی سالها تلاش برای تغییر روایتهای تاریخی از اقتدارگرایی و غارت در این کشور است که خانواده او را تحت فشار قرار داده است، خانوادهای که به رغم سقوط از قدرت، یکی از ثروتمندترین و با نفوذترین افراد در سیاست فیلیپین هستند.
همچنین مارکوس پسر به دلیل نداشتن برنامه مشخص، طفره رفتن از حضور در مناظرات سیاسی و رسانههای جمعی هموارد مورد انتقاد مخالفان خود قرار دارد.
به باور طرفداران روبردو، وی قادر است در انتخابات ریاست جمهوری فیلیپین پیروز شود.
طرفداران روبردو میگویند: «ما از شرایط فعلی در کشورمان خسته ایم اما باور داریم می توانیم این شرایط را تغییر دهیم.»
مردم فلیپین امید دارند پیروز انتخابات ریاست جمهوری کشورشان هر کسی که باشد بتواند مشکلات آنها را برطرف کند که به دلیل همهگیری ویروس کرونا اقتصادش با افت شدید روبرو شده و کیفیت زندگی شهروندان را کاهش داده است.