ارومیه - ایرنا - مدیر جهاد کشاورزی پلدشت گفت: با هدف توسعه کشت محصولات کم آب بر در این شهرستان، ۳۰۰ هکتار اراضی کشاورزی به کشت کلزا اختصاص یافته است.

پرویز سلیم زاده روز دوشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا اظهار کرد: با توجه به خشکسالی‌های اخیر و کمبود منابع آبی و از سوی دیگر اینکه کشت محصولات پرمصرف از جمله سیب زمینی و هندوانه تنش‌های آبی را در شهرستان را تشدید کرده این امر مهم کشاورزان را بر آن داشت با کشت محصولات جایگزین از جمله کلزا علاوه بر حفظ تنوع محصولات، صرفه جویی قابل توجهی در مصرف آب داشته باشند.

وی با بیان اینکه تحقیقات نشان می‌دهد دانه‌های کلزا ۳۰ تا ۴۰ درصد روغن و کنجاله آن حدود ۴۰ تا ۵۰ درصد پروتئین دارد، افزود: این محصول نسبت به سایر محصولات کشاورزی در مصرف آب کم توقع تر است و در حاصلخیزی خاک و تناوب با غلات از اهمیت ویژه‌ای برخوردارست و نسبت به سایر محصولات نیاز به کود کمتری دارد.

سلیم زاده اضافه کرد: گیاه کلزا با هر نوع آب و هوایی سازگار است و پس از سویا و نخل روغنی بعنوان سومین گیاه روغنی جهان شناخته می‌شود و بدلیل اهمیت این محصول، کشاورزانی که اقدام به کشت کلزا کنند مورد حمایت‌های دولت قرار می‌گیرند.

به گفته مدیر جهاد کشاورزی پلدشت، کشت گونه‌های گیاهی مناسب با شرایط اقلیمی می‌تواند گامی موثر در مقابله با بحران خشکسالی باشد و آن هم در مناطقی همچون پلدشت که همواره با چالش کم آبی روبرو است.

کلزا (Brassica napus) از گیاهان دانه ‌روغنی مهم در مناطق معتدل بوده و دارای طیف به نسبت وسیعی از سازگاری اقلیمی است؛ دانه کلزا دارای ۲۵ تا ۵۵ درصد روغن، ۱۸ تا ۲۴ درصد پروتئین بوده و به خاطر اسیدهای چرب اشباع نشده و فاقد کلسترول از کیفیت تغذیه‌ای بالایی برخوردار است.
سالانه بیش از ۵۵ میلیون تن کلزا در کشورهای عضو اتحادیه اروپا، چین و کانادا به عنوان سه تولیدکننده اصلی این محصول به دست می‌آید؛ میزان تولید این محصول در ایران بسیار اندک و کمتر از ۳۰۰ هزار تن در سال برآورد می‌شود که این رقم نیز در سال‌های اخیر با توجه ویژه وزارت جهاد کشاورزی به دست آمده است.
تامین روغن مورد نیاز کشور و جلوگیری از خروج ارز، تامین علوفه مورد نیاز دام و طیور و تامین امنیت غذایی و سلامت جامعه از اهداف توسعه کشت دانه های روغنی است.
کشت دانه‌ روغنی کلزا در تناوب با گندم موجب تقویت خاک و پایداری تولید گندم در کشور می‌شود و ترویج آن طی سال‌های اخیر تدبیری از سوی مسوولان برای افزایش بهره‌وری در بخش کشاورزی آذربایجان‌غربی بوده است.
آذربایجان‌غربی دارای ۸۰۰ هزار هکتار اراضی زراعی و باغی است که سالانه افزون بر ۵۰ درصد این اراضی به کشت محصولات زراعی مانند گندم، جو و کلزا اختصاص می‌یابد.

میزان اراضی شهرستان پلدشت ۴۸ هزار هکتار است که در حال حاضر  از ۲۴ هزار آبی بهره برداری می شود و مابقی اراضی به سیستم‌های آبیاری تحت فشار مجهز شده و در آینده نزدیک بهره برداری می‌شود، در این‌ صورت حدود پنج هزار هکتار اراضی دیم خواهیم داشت.

توصیه کارشناسان اینکه کشاورزان با توجه به خشکسالی‌های پی‌درپی، کمبود آب و تغییر شرایط اقلیمی باید به سمت کشت‌های استراتژیک با آب‌بری کم حرکت کنند که یکی از این محصولات دانه‌های روغنی از جمله کلزا است.

۸۳۰ هزار هکتار زمین کشاورزی دیمی و آبی و ۱۷۰ هزار هکتار زمین دارای قابلیت کشت در آذربایجان‌غربی وجود دارد.