رضا شکاریان روز دوشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا اظهار داشت: با کم شدن شکارچیان طبیعی مانند پلنگ در راس هرم اکولوژیک شمالشرق کشور جمعیت گرازها در حال افزایش است و آنچه را که در سال های اخیر در مناطق کوهستانی مشاهده می شود با سال های گذشته متفاوت است.
وی انسان را عامل اصلی تخریب طبیعت و زیست بوم دانست و گفت: افزایش بی رویه اراضی دیم در خراسان شمالی موجب شکار گراز به بهانه تخریب مزارع کشاورزی توسط روستاییان شده است و آنچه که در این دور اشتباه دیده می شود، جوانان روستایی به بهانه تخریب مزارع بوسیله گراز دست به شکار گراز می زنند.
شکاریان با بیان اینکه شکار گراز با هر عنوانی در شمال خراسان ممنوع است، اظهارداشت: کشاورزان این خطه با توسعه اراضی دیم وارد محدوده زندگی این حیوانات شده اند و زیستگاه آنها را تصرف و توازن اکولوژیکی منطقه را بر هم زده اند و حال به بهانه های واهی درصدد شکار این حیوانات هستند و توصیه می شود که کشاورزان با فنس کشی و بیمه از محصولات خود حفاظت کنند.
وی ادامه داد: بسیاری از مردم بدلیل ضعف اعتقادات مذهبی از گوشت شکار برای مصرف شخصی استفاده می کنند و به تناسب این افزایش شکار، تخلفاتی نیز مبنی بر فروش گوشت گراز به جای گوشت شکار در بازار بجنورد مشاهده شده است.
مدیرکل حفاظت محیط زیست خراسان شمالی عنوان کرد: گشت های سیار یگان حفاظت محیط زیست در تمامی شهرستان ها و مناطق حفاظت شده استان فعال هستند و متخلفان را شناسایی و به مراجع قضایی معرفی می کنند، ضمن اینکه کلاس های آموزشی برای حفاظت از زیستگاه گراز وحشی نیز با همکاری دهیاران و شوراهای روستایی در این مناطق برگزار می شود.
وی در مورد نحوه پروانه شکار گراز نیز گفت: مجوز شکار توسط سازمان محیط زیست به ارامنه و میرشکار داده می شود و میرشکار که فردی از اهالی روستاهای منطقه و دارای اصلحه مجوز دار است بر شکار منطقه نظارت می کند و در مورد گراز نیز تنها مجوز تیر هوایی برای ترساندن و فراری دادن گراز را دارد.
شکاریان در مورد تاثیر مثبت گراز در محیط زیست افزود: گرازها برای یافتن غذا شروع به کندن و حفر خاک میکنند و هر چند که ممکن است در این حفاریها به ریشه درختان آسیب بزنند اما در فصل زمستان با حفر زمین برای پیدا کردن غذا ابتدا باید برفها و یخهای روی زمین را از بین ببرند تا به سطح خاک برسند و در این روند فضایی برای حیوانات دیگر مانند قرقاولها و گوزنها ایجاد میشود تا غذای مورد نیاز خود را پیدا کنند.
وی خاطرنشان کرد: یکی دیگر از مزایای حفر خاک توسط گرازها زیر و رو کردن خاک است که در این اقدام لارو و حشرات مضر برای درختان از خاک خارج شده و توسط سایر پرندگان خورده میشود.
در خراسان شمالی ۶۵ گونه پستاندار از ۱۹۷ گونه موجود در کشور زیست دارند و ۱۴۱ گونه پرنده از ۵۳۲ گونه موجود، ۶۸ خزنده از ۲۲۸ گونه کشور، چهار گونه خزنده دوزیست از ۲۰ گونه موجود و هشت گونه ماهی و آبزی از ۱۶۰ گونه آبزی موجود در کشور زیست می کنند.
برخی از این گونه ها نظیر یوزپلنگ، بالابان، هوبره، کبک دری و کرکس مصری در طبقه بندی اتحادیه جهانی حفاظت از طبیعت در ردههای بحرانی و در حال انقراض قرار دارند.
اداره کل حفاظت محیط زیست خراسان شمالی مناطق حفاظت شده و پارک های ملی سالوک، ساریگل و ضامن آهو، مناطق حفاظت شده قرخود، گلول، سرانی و پناهگاه حیات وحش میاندشت جاجرم را مجموعا با گستره ۱۹۷ هزار هکتار مدیریت می کند.