به گزارش ایرنا، سالیانه بیش از ۱۱ میلیون تن شیرخام توسط دامداری های کشور تولید می شود که از این میزان هشت میلیون تن آن وارد صنایع میشود و بقیه به مصرف سنتی و خودمصرفی می رسد. بنابراین با توجه به فسادپذیری این فرآورده دامی، دامداران باید به فوریت آن را در اختیار کارخانجات و مصرف کنندگان قرار دهند.
سال گذشته بر اساس نرخ تورم و قیمت مصوب نهاده های دامی قیمت هرکیلوگرم شیرخام با ۳.۲ درصد چربی و بار میکروبی زیر ۱۰۰ هزار در تیر ماه سال گذشته ۶ هزار و ۴۰۰ تومان تعیین شده بود و هر ساله این تغییر قیمت در شیرخام انجام میشود تا صنعت دامی بتواند به حیات خود ادامه دهد.
براساس مصوبه سال گذشته قیمت هر کیلوگرم ذرت یک هزار و ۹۰۰ تومان، جو یک هزار و ۸۰۰ تومان ، کنجاله سویا سههزار و ۷۰۰ تومان و سبوس یکهزار و ۴۰۰ تومان بوده است.
با وجود اینکه دولت سیزدهم همه تلاش خود را برای حمایت از بخش کشاورزی و صنعت دامی به عمل آورد، اما اعمال سیاست ارز دولتی ۴۲۰۰ تومانی و ارز چند نرخی که با اهدافی مانند جلوگیری از افزایش هزینه خانوار ایرانی و بهبود اوضاع تولیدکنندگان بخش کشاورزی و تقویت تولید داخلی انجام شد، با ایجاد رانتهای متعدد ضربه هولناکی به صنعت دامی وارد کرد.
حال دولت با برنامه حذف ارز ترجیحی تلاش در جبران این خسارت ها دارد تا تولید با حمایت دولتی و دریافت یارانه بتواند به فعالیت خود ادامه دهد.
تغییر قیمت شیرخام با حذف ارز ترجیحی
در این زمینه، «سیداحمد مقدسی» رییس هیات مدیره انجمن صنفی گاوداران ایران روز دوشنبه در گفت وگو با خبرنگار اقتصادی ایرنا افزود: هر ساله با توجه به نرخ جهانی نهاده های دامی، نرخ تورم و هزینه های تمام شده تولید قیمت شیرخام به عنوان پایه مواد لبنی مورد آنالیز قیمتی قرار می گیرد و با افزایش نرخ اندکی برای حمایت از تولید انجام می شود.
وی اظهار داشت: طبق موارد مذکور قیمت تمام شده هر کیلوگرم شیرخام با ۳.۲ درصد چربی و بار میکروبی زیر ۱۰۰ هزار، ۹ هزار و ۴۰۰ تومان تعیین شده است.
رییس هیات مدیره انجمن صنفی گاوداران ایران تخصیص ارز ۴۲۰۰ تومانی را موجب ایجاد رانت برای برخی سودجویان دانست و تصریحکرد: در صورت حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی و افزایش نهاده های دامی قیمت هر کیلوگرم شیرخام به ۱۲ هزار و ۷۰۰ تومان می رسد که این رقم به وزارت جهاد کشاورزی پیشنهاد داده شده است.
وی گفت: با حذف ارز ترجیحی قیمت هر کیلوگرم نهاده دامی ذرت ۱۲ هزار تومان، جو ۱۲ هزار تومان، کنجاله سویا ۱۷ هزار تومان و سبوس ۶ هزار تومان میشود که رقم قابل توجهی است؛ بنابراین چاره ای جز افزایش قیمت شیرخام نیست.
وی اضافهکرد: تا اجرای حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی توسط دولت قیمت شیرخام طبق نرخ فعلی عرضه می شود و در حال حاضر افزایش قیمتی نخواهیم داشت.
مقدسی افزود: نهاده های مورد نیاز صنعت دامی کشور برای اردیبهشت ماه هنوز در سامانه بازارگاه بارگذاری نشده است که انتظار می رود دولت برای حمایت از تولید نهاده های مورد نیاز این بخش را به موقع بارگذاری و تحویل دهد.