قشم - ایرنا - رییس اداره محیط زیست شهرستان قشم از زندگی امن ۳۰۰ راس جبیر در سایه فرهنگ زیست محیطی بالای مردم جزیره هنگام خبر داد.

صادق رستمی روز سه شنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا، اظهار داشت: جزیره زیبای هنگام که دارای جاذبه‌های گردشگری منحصر به فرد به لحاظ محیط طبیعی و محیط دریایی است و به آکواریوم طبیعی در جنوب کشور مشهور است در کنار دلفین ها، پرندگان آبزی، مرجان های دریایی، لاک پشت های منقار عقابی، خاردم های مصری و حضور یک گونه از حیات وحش به نام «جبیر» زیبایی و جذابیت بخش خشکی زی منطقه را دو چندان کرده است.

وی ادامه داد: جبیر از لحاظ فنوتیپ (در زیست‌شناسی شامل ویژگی‌ها و صفات قابل مشاهده در ظاهر ارگانیسم‌های مختلف است. هر فنوتیپ از بیان ژن یا نوع ژنوتیپ به همراه اثرات محیط زیستی که ارگانیسم در آن زندگی می‌کند، تشکیل می‌شود.) یا جثه شباهت زیادی به آهو دارد، اما جثه اش نسبت به آهو کوچک تر و ظریف تر و رنگ بدن تیره تری دارد و در جنس نر و ماده جبیر دارای شاخ های موازی و غیر موازی مشاهده می‌شود.

رییس اداره محیط زیست شهرستان قشم توضیح داد: معمولا این حیوان برای تامین امنیت جانی خود شب ها به چرا می رود و روزها در زیستگاه در حال استراحت است.

رستمی اضافه کرد:طول عمر این حیوان به حدود ۱۰ تا۱۲ سال می رسد و خوشبختانه در جزیره هنگام دشمن طبیعی از قبیل سگ روباه شغال و نظایر آن وجود ندارد به همین جهت در سرشماری سالانه یگان حفاظت محیط زیست جمعیت گله های جبیر روند رو به افزایشی دارد مگر در مواردی که به دلیل بیماری های انگلی یا تصادف حیوان با وسایل نقلیه تلفاتی را در منطقه داشته باشیم.

وی با تقدیر از عملکرد مردم جزیره هنگام در حفاظت از محیط زیست، تاکید کرد: در سال های اخیر کمترین آسیب های زیست محیطی به جانوران و گیاهان شهرستان قشم در این جزیره گزارش شده است که باید این فرهنگ در تمام نقاط شهرستان گسترش یابد.

رییس اداره محیط زیست شهرستان قشم با بیان اینکه بر اساس سرشماری سال گذشته ۳۰۰ راس جبیر در جزیره هنگام زندگی می کند، گفت: همچنین طبق آخرین اطلاعات جمع آوری شده سالی ۳۰ تا ۴۰ راس جبیر از طریق زایمان و تولید مثل به آمار این جبیرها اضافه می شود.

جزیره هنگام در ۵۳ کیلومتری شهرستان قشم قرار دارد و یکی از بخش‌های این جزیره محسوب می‌شود.

به گزارش ایرنا، جبیر یکی از انواع آهوی بومی شبه‌قاره هند و ایران است. در گذشته این حیوان یکی از از انواع غزال گرمسیری (Gazella dorcas) پنداشته می شد اما مطالعات ژنتیکی جدید جدایی این دو جانور را مشخص کرده است.

این حیوان در کشورهای هندوستان، پاکستان، افغانستان و ایران دیده شده و بیشتر در مناطق بیابانی و گرم زندگی می کند.

جبیر شباهت زیادی به آهو یا غزال گواتر دار ایرانی (Gazella subgutturosa) دارد. مهمترین تفاوت های آن با آهو این است که اندازه‌ای کوچکتر و بدن ظریف‌تر و لاغرتر دارد. هر دو جنس نر و ماده شاخ دارند در حالی که در آهو فقط جنس نر شاخ دارد.

حیوان پر طاقتی است و شرایط مناطق کویری را به خوبی تحمل می کند. به آب کمی نیاز دارد و آب مورد نیاز خود را از گیاهان تامین می کند. مثل آهو تشکیل گله های بزرگ نمی دهد. به شدت انسان گریز بوده و در مناطق خشکتر زندگی می کند و از نظر رنگ هم شبیه آهو است.

محل زندگی جبیر در ایران سیستان و بلوچستان، کویر مرکزی و لوت از منطقه حفاظت شده توران تا پارک ملی کویر، اصفهان، کرمان، لارستان، جزایر لاوان و هنگام و سایر نقاط جنوبی ایران است.

جبیر جزء حیوانان تیزرو محسوب می شود و با سرعت ۸۰ کیلومتر در ساعت می تواند بدود، البته دویدن جبیر بدون پرش صورت می گیرد. مهمترین دشمن طبیعی این حیوان با توجه به سرعت بسیار بالا و محل زندگی یوزپلنگ است.

جزیره قشم با وسعت یک هزار و ۵۰۰ کیلومتر مربع از تنگه هرمز به موازات ساحل جنوبی ایران به طول ۱۳۵ کیلومتر و عرض میانگین ۱۱ کیلومتر از توابع هرمزگان است و ۳۰۰ کیلومتر خط ساحلی دارد.

شهرستان قشم شامل جزیره‌های قشم، هنگام و لارک با حدود ۱۵۰ هزار نفر جمعیت از تنگه هرمز به موازات ساحل استان هرمزگان به طول ۱۵۰ و عرض میانگین ۱۱ کیلومتر در میان آب‌های خلیج فارس گسترده شده است.

با توجه به فرهنگ زیست محیطی بالا که در جزیره هنگام حاکم است موارد تخلف کمی در خصوص زندگی حیوان توسط افراد ناآگاه به یگان حفاظت محیط زیست اعلام شده است.

اهالی جزیره هنگام برای حفاظت از این گونه و دیگر زیستمندان دریایی از قبیل دلفین ها، مرجان های دریایی، ماهیان زینتی چندین سال است که به عنوان همیار افتخاری محیط زیست دوشادوش محیط زیست برای حفاظت از حفاظت از این گونه های ارزشمند در کنار محیط زیست همکاری دارند.