به گزارش ایرنا، دادههای گردآوریشده توسط موسسه بینالمللی تحقیقات سیاستگذاری غذا (IFPRI) نشان می دهد که قیمتهای کودهای NPK (شامل سه عنصر نیتروژن، فسفر، پتاسیم) در ماه ژانویه (دی- بهمن ۱۴۰۰) ۱۲۵ درصد نسبت به سال قبل افزایش یافته و از ابتدای سال جاری میلادی تا ماه مارس (اسفند ۱۴۰۰- فروردین ۱۴۰۱) ۱۷ درصد دیگر بالا رفته است.
به نوشته آکسیوس، اعمال ممنوعیت احتمالی از سوی اروپایی ها برای واردات گاز روسیه که مولفه حیاتی در تولید برخی کودها است، می تواند وضعیت را بدتر کند.
«سواین توره هولستر» مدیرعامل نروژی شرکت سازنده کودهای شیمیایی "یارا اینترنشنال" در سمیناری که هفته گذشته توسط IFPRI برگزار شد، گفت: "ما در حال حاضر در وضعیت وخیمی قرار داریم. "
شبکه خبری بلومبرگ در گزارشی نوشت: اگر کشاورزان کود کمتری مصرف کنند، نمیتوانند به همان اندازه محصول تولید نمایند و این باعث ایجاد نگرانی نسبت به "سوء تغذیه، ناآرامی سیاسی و در نهایت تلفات جانی انسانها" میشود.
قیمتهای این مواد خام در سال ۲۰۲۱ بر اثر عواملی چون طوفان آیدا در ایالات متحده، افزایش تقاضا پس از همهگیری کرونا، مشکلات زنجیره تامین و افزایش قیمت گاز طبیعی در حال افزایش بود.
پایگاه خبری آکسیوس دو عامل دیگر را در بدتر شدن اوضاع کود عنوان کرد: چین به عنوان تامین کننده ۲۴ درصد از فسفات، ۱۳ درصد از نیتروژن و ۲ درصد از پتاس جهان صادرات کود خود را در تابستان گذشته متوقف کرد. حمله روسیه به اوکراین در مسیر تجاری دریای سیاه اخلال ایجاد کرد و بطور کلی تامین غذای جهانی (برای مثال گندم) را به خطر انداخت.
روسیه و بلاروس سهم بسزایی را در تولید کود در جهان دارند. در سال ۲۰۲۰، روسیه ۱۴ درصد اوره (یک نوع کود نیتروژن) و بلاروس ۴۱ درصد پتاس (یک نوع کود پتاسیم) جهان را تامین کردند.
کود محصولی است که به فراوانی در جهان مبادله می شود، به این معنی که اکثر کشورها حتی آنهایی که مواد غذایی زیادی تولید می کنند، آن را وارد می کنند.
IFPR یادآور می شود که سه چهارم کشورهای جهان ۵۰ درصد یا بیشتر به کودهای وارداتی وابسته هستند. در کشورهای ثروتمندتر، ما همچنان شاهد افزایش قیمت مواد غذایی خواهیم بود و در کشورهای آسیب پذیرتر، اوضاع ممکن است ناامیدکننده شود.