به گزارش ایرنا، مجید ولدان روز سه شنبه در گردهمایی مدیران ستادی و استانی آب و خاک سراسر کشور که در معاونت آب و خاک وزارت جهاد کشاورزی واقع در کرج برگزار شد، افزود: اکنون ۸۰۱ شرکت دانش بنیان، هسته و واحد فناور کشاورزی در کشور فعال هستند که ۶۷ شرکت آن ها در حوزه آب و خاک کار می کنند.
وی اظهار داشت: نباید فراموش شود که فراوانی شرکت های فناور ابزاری برای رسیدن کشاورزی دانش بنیان و رشد وتوسعه اقتصادی کشور است .
سرپرست پارک علم و فناوری بخش کشاورزی سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی (تات) کشور در ادامه به موضوع تولید علم در کشور اشاره کرد و گفت: ایران در ۱۰ سال گذشته (بین سال های ۲۰۱۱ تا ۲۰۲۱) رتبه های بسیار خوبی در تولید علم داشته که نشان می دهد دانشگاه ها، موسسات و مراکز تحقیقاتی به خوبی کار کرده و علم تولید می کنند.
ولدان بیان داشت: بر اساس شاخص نوآوری که تبدیل به علم و محصول یا خدمت است، در سال ۲۰۱۳ رتبه ۱۱۳ دنیا را داشتیم که در سال ۲۰۱۴ رتبه ۱۲۰ را به خود اختصاص دادیم اما در سال های اخیر به رتبه ۶۰ دنیا رسیدیم که نشان از تلاش حوزه های فناوری در کشور است.
وی با بیان اینکه رتبه در نوآوری با رتبه در تولید علم تفاوت زیادی دارد، افزود: در کشورهای توسعه یافته یا در حال توسعه فاصله رتبه تولید علم با رتبه در نوآوری خیلی زیاد نیست ولی در کشور ما زیاد است.
علم تولید شده در کشور متناسب با نیازهای کشور نیست
سرپرست پارک علم و فناوری سازمان تات اتکای کشور ما به منابع پایه به ویژه نفت را از جمله دلایل این فاصله عنوان کرد و اظهار داشت: اشکال بعدی در این فاصله، در مسیر حرکت است که در مراکز علمی تحقیقاتی هدف را اشتباه گرفته ایم و علمی تولید کرده ایم که متناسب با نیازهای کشور نبوده است.
وی گفت: اگر این اولویت ها سرمشق اساتید و محققان ما شود علومی تولید می شود که خیلی مورد نیاز کشور نیست ضمن اینکه فقدان نظام نوآوری در کشور از دیگر مشکلات است که از جمله آن ها ارزش گذاری دانش فنی می باشد.
وی ادامه داد: در سطح کشور مرجع تعیین ارزش تکنولوژی و علم و دانش مشخص نیست و چون نظام نوآوری وجود ندارد اگر علم نافعه ای تولید شود نمی توانیم آن را به محصول تبدیل کنیم.
ولدان عدم آشنایی با فرآیند تجاری سازی تحقیقات و کمبود زیرساخت های توسعه فناوری را از دیگر مشکلات بر سر راه این بخش دانست و اضافه کرد: باید بررسی شود بخش کشاورزی به عنوان یکی از بخش های مهم کشور دانش بنیان هست یانه؟
ایران در ۲۰ محصول کشاورزی دارای رتبه تولید است
ولدان گفت: ایران یکی از پنج کشوری است که در تولید ۲۰ محصول کشاورزی دارای رتبه است و عهده دار ۳۰ درصد صادرات غیرنفتی و تامین کننده ۹۵ درصد مواد غذایی مورد نیاز کشور و تامین کننده ۹۰ درصد مواد اولیه مورد نیاز صنایع تبدیلی کشاورزی است.
سرپرست پارک علم و فناوری سازمان تات افزود: همچنین تولید کننده حدود ۱۲۵ میلیون تن انواع محصولات کشاورزی و عهده ۱۸ درصد تولید ناخالص ملی و ۲۳ درصد اشتغال کشور می باشد که ازافتخارات بخش کشاورزی است.
۳۶ درصد بهره برداران بخش کشاورزی بی سواد هستند
سرپرست پارک علم و فناوری بخش کشاورزی سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی (تات) کشور تصریح کرد: ۴.۲ میلیون بهره بردار کشاورزی داریم که ۳۶ درصد آن ها بی سواد هستند در شرایطی که ۲۶ درصد کل شاغلان بخش های اقتصادی کشور دارای تحصیلات عالی هستند و ۳.۶ درصد کل فارغ التحصیلان کل کشور تحصیلات در این بخش دارند ولی فقط ۰.۷۹ درصد بهره برداران کشاورزی دارای تحصیلات عالی مرتبط بوده و ۴.۵ درصد بهره برداران کشاورزی دارای تحصیلات غیرمرتبط هستند.
ولدان گفت: مقایسه تعداد بهره برداران با مجموع فارغ التحصیلان رشته های کشاورزی به وضوج نشان می دهد که فارغ التحصیلان مزبور نقش ناچیزی در بهره وری بخش کشاورزی دارند که باید با توجه به نقش اثبات شده این بخش از ظرفیت این دانش آموختگان استفاده شود.
وی به زیرساختهای علم و فناوری در بخش کشاورزی اشاره کرد، افزود: از۴۹ پارک علم و فناوری فعال در سراسر کشور فقط سهم بخش کشاورزی یک پارک است که هم اکنون به عنوان چهل و نهمین پارک علم و فناوری در حال احداث می باشد.
وی اظهار داشت: همچنین ۲۲۴ مرکز رشد فناوری، ۶ هزار و ۶۵۲ شرکت دانش بنیان تا فروردین سالجاری و ۱۰ هزار و ۷۰۰ هسته و واحد فناور به عنوان زیرساخت های توسعه فناوری کشور هست.
سرپرست پارک علم و فناوری کشاورزی سازمان تات به ارایه پیشنهاداتی در این حوزه پرداخت و افزود: آینده پژوهی نیازسنجی و فراخوان اولویت ها، استفاده از تولیدات و خدمات شرکت های دانش بنیان در طرح های آب و خاک کشور، مدیریت هوشمند بهره برداری از شبکه های آبیاری و زهکشیو معرفی خدمات و تولیدات شرکت های دناش بنیان به مشاوران از جمله این پیشنهادات می باشد.
در حاشیه این گردهمایی نمایشگاهی از دستاوردهای بخش آب و خاک و سامانه های نوین آبیاری برگزار شد.