ساری - ایرنا – وزیر میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری گفت: با توجه به این که ساری به موزه‌ای مناسب و بزرگ‌تر برای به نمایش در آمدن اشیاء تاریخی نیاز دارد، حمایت لازم به منظور تجهیز و ایجاد یک موزه باکیفیت در ساری را انجام می‌دهیم.

سید عزت‌الله ضرغامی روز سه‌شنبه در حاشیه بازدید از موزه تاریخ ساری و رونمایی از بشقاب تاریخی دوران ساسانی به خبرنگار ایرنا گفت: موزه کنونی ساری که بشقاب سیمین دوران ساسانی در آن موقتا به نمایش در آمد، در یک بنای تاریخی قرار گرفته که گنجایش محدودی برای نمایش دادن آثار تاریخی دارد.

وی افزود: البته دست‌اندرکاران میراث فرهنگی در ساری برای راه‌اندازی موزه در همین بنای تاریخی و مرمت آن به منظور نشان دادن اشیاء تاریخی سلیقه به خرج دادند، اما با توجه به اهمیت مازندران و ساری و این که لازم است اشیاء تاریخی بیشتری را در مرکز مازندران به نمایش بگذاریم؛ این موزه ظرفیت ندارد و به موزه بزرگتری نیاز است.

وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی مازندران خاطرنشان کرد: با توجه به نیاز موجود، موافقت شد که ساختمان های مناسب واگذار شده از سوی شهرداری برای ایجاد موزه تجهیز شود و برخی اشیاء ارزشمند تاریخی نگهداری شده در موزه‌های ملی را به ساری بیاوریم تا موزه‌ای مناسب و با کیفیت در این شهر موجود باشد.

ساختمان‌های چهارگانه موزه بوستان ولایت ساری حدود یک سال پیش و در روز سوم خرداد ۱۴۰۰ با حضور وزیر وقت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی از سوی شهرداری ساری برای تجهیز و ایجاد موزه به اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی واگذار شدند.

این چهار ساختمان بخشی از زیرساخت‌های موجود در بوستان ولایت ساری هستند که تا پیش از ساخت این بوستان و در زمان استقرار پادگان نیروی زمینی ارتش در این محوطه، به عنوان بخشی از زیرساخت‌های نظامی استفاده می‌شدند، اما پس از واگذاری ۶ هکتار از ۱۰ هکتار زمین پادگان به شهرداری برای ساخت پارک، این نهاد شهری با مرمت این ساختمان‌ها فضایی برای راه‌اندازی موزه‌های شهری ایجاد کرد.

تعیین تکلیف بافت تاریخی ساری

وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی پس از بازدید از موزه تاریخ ساری و رونمایی از بشقاب تاریخی دوران ساسانی، از بافت تاریخی مرکز مازندران و محله آب‌انبارنو نیز بازدید کرد و در جریان آخرین وضعیت ساختمان‌های تاریخی موجود در این بافت قرار گرفت.

در این بازدید که با حضور استاندار مازندران، سرپرست اداره کل میراث فرهنگی استان، نماینده ساری و میاندورود در مجلس، فرماندار ساری و تعدادی از مسئولان شهرستان و فعالان حوزه میراث فرهنگی انجام شد، ضرغامی پس از شنیدن اظهارات کارشناسان حوزه میراث فرهنگی مازندران درباره بلاتکلیفی اجرای طرح احیاء بافت تاریخی این شهر و رها شدن برخی بناهای در تملک شرکت بازآفرینی شهری، قول پیگیری‌های لازم برای به سرانجام رسیدن احیاء این بناهای تاریخی را مطرح کرد.

مسعود نیکوبیان کارشناس میراث فرهنگی مازندران در این بازدید آخرین وضعیت احیاء محله آب‌انبارنو و بناهای تاریخی آن را برای وزیر میراث فرهنگی تشریح کرد و گفت: نکته مهم درباره این بافت این است که شرکت بازآفرینی شهری بسیاری از این بناها را خریداری کرد و حتی کاربری‌شان نیز در طرح اولیه مشخص شده است. حتی برخی آپارتمان‌ها و ساختمان‌های اطراف این ساختمان‌ها نیز خریداری شد تا پس از مرمت بناها با تخریب ساختمان‌های جدید، زمین آن‌ها به محوطه بناهای میراثی اضافه شود. اما متأسفانه این بناها از سوی شرکت بازآفرینی شهری رها شده‌اند و توجهی به آن‌ها نمی‌شود.

وی افزود: انتظار و درخواست ما این است که وزارت میراث فرهنگی از طریق رایزنی با شرکت بازآفرینی شهری کمک کند این بناها طبق ضوابط و مقررات و تحت نظر میراث فرهنگی در اختیار بخش خصوصی قرار بگیرند.

مهدی ایزدی سرپرست اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی نیز در این بازدید وضعیت برخی از خانه‌ها را تشریح کرد و با اشاره به خانه تاریخی فاضلی گفت: این بنای تاریخی که در اختیار راه و شهرسازی است با گذشت چند سال از مرمت هنوز مورد استفاده بخش گردشگری قرار نگرفته و هیچ گونه کاربری برای آن تعریف نشده است.

وی نیز خواستار مساعدت وزیر میراث فرهنگی برای حل مشکل موجود در مسیر احیاء بافت تاریخی ساری شد و اظهار کرد: طرح احیاء معابر محله قدیمی آب‌انبارنو پارسال به شهرداری ساری تحویل شد و اخیرا نیز اجرای آن از سوی شهرداری با مرمت و نماسازی یکی از ساختمان‌ها آغاز شد. امیدواریم که با مساعدت و نگاه ویژه، موضوع خانه‌های تاریخی ساری نیز حل شود و شاهد به بهره‌برداری رسیدن این بناهای مهم ساری در حوزه گردشگری باشیم.

وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی نیز در این بازدید اظهار کرد: این بناها باید از طریق صندوق‌های احیاء واگذار شوند و پس از مرمت به کاربری‌های مختلف تغییر یابد. این کار در شهرهای دیگر انجام شده و نتیجه‌بخش هم بود.

ضرغامی پس از بازدید برخی از ساختمان‌های قدیمی و فرسوده ساری گفت: اگر این ساختمان‌ها به کسانی که تجربه کافی دارند واگذار شود بهترین بهره‌برداری را خواهند کرد. صندوق احیاء و بهره‌برداری از بناهای تاریخی با اداره کل میراث فرهنگی مازندران باید هماهنگ شوند و در مسیری قانونی کار واگذاری این بناها انجام شود.

وی افزود: به رئیس پژوهشگاه وزارت و رئیس صندوق احیاء و بهره‌برداری بناهای تاریخی مأموریت می‌دهم تا سفری به مازندران داشته باشند و پس از بازدید از بافت این محله و بررسی وضعیت بناها، پیگیری‌های لازم در این زمینه را انجام دهند.

وزیر میراث فرهنگی افزود: معمولا ما در بخش‌هایی که مالکیت بناهای تاریخی با مشکل مواجه باشد دچار چالش می‌شویم. اما در ساری که مالکیت بناها مشخص شده و در اختیار بخش دولتی است نباید چنین وضعیتی را شاهد باشیم.

برنامه بهسازی بناهای تاریخی هسته مرکزی شهر ساری به دهه ۸۰ برمی‌گردد که با ریزش بخشی از خانه فاضلی مورد توجه قرار گرفت و توسط شرکت عمران و بهسازی خریداری شد تا برای بازسازی بافت تاریخی ساری گام‌های جدی‌تری برداشته شود. اما بازسازی خانه فاضلی به دلایل اداری متعدد سال ۱۳۸۸ آغاز شد و تا سال ۱۳۹۱ نیز ادامه یافت.

 با این بازسازی ، امید برای احیای سایر بناهای تاریخی ساری نیز افزایش یافت. اردیبهشت ۱۳۹۵ نیز مدیرکل وقت راه و شهرسازی مازندران اعلام کرد که عملیات اجرای ترمیم و بهسازی بافت تاریخی محله آب‌انبارنو با حضور معاون وزیر راه و شهرسازی آغاز شد تا سیمای این گستره تاریخی دو کیلومتر مربعی در هسته مرکزی ساری بازسازی و مرمت شود. یکی از اقدامات مدنظر نیز بازسازی بناهای تاریخی موجود در این محدوده بود.

شرکت عمران و بهسازی ایران که دفتر بافت تاریخی آن در محله آب‌انبارنو و مجاورت همین بناهای تاریخی قرار دارد، مجموعه عمارت کلبادی ۲، خانه صادقیان، عمارت سردارجلیل و خانه میرگتی را خریداری کرد و از نیمه دوم سال ۱۳۹۴ احیا و مرمت این بناها را در دستور کار قرار داد. در این بین نیز دو عمارت سردارجلیل و کلبادی۲ از نظر ظاهری و معماری شرایط به مراتب متفاوت‌تر و جذاب‌تری دارند. به همین دلیل مرمت و احیای آن‌ها در دستور کار قرار گرفت. طی سال‌های اخیر سقف عمارت سردارجلیل مرمت شد و اکنون شرایط تقریبا باثباتی دارد. اما عمارت کلبادی۲ که به خانه سرهنگ‌خان نیز معروف است از چند ماه پیش تا کنون در وضعیت نامناسبی قرار گرفته است.