اردبیل - ایرنا - سرپرست اداره کل حفاظت محیط زیست استان اردبیل گفت: سرشماری بهاره قرقاول در زیستگاه‌های مناطق شکار ممنوع نوار مرزی شمال این استان آغاز شد.

به گزارش ایرنا ، حسن قاسم‌پور روز چهارشنبه در جمع خبرنگاران افزود: سرشماری بهاره قرقاول مطابق دستورالعمل سازمانی و به روش مشاهده مستقیم و آوا در زیستگاه‌های نوار مرزی شمال استان در حال انجام است و تراکم نسبی جمعیت این گونه پرنده با بررسی دقیق هر یک از مناطق و زیستگاه‌ها برآورد خواهد شد.

وی هدف از این سرشماری را ارزیابی وضعیت زیستی و تعیین جمعیت پرنده قرقاول، کیفیت زیستگاه‌ این گونه و چگونگی پراکنش آنها در بیش از ۲۰ زیستگاه‌ مناطق شکار ممنوع شمال استان از جمله شهرستان‌های اصلاندوز، گرمی، بیله‌سوار و پارس‌آباد ذکر کرد.

او اظهار کرد: به دلیل اشتراک زیستگاه بین ۲ کشور ایران و جمهوری آذربایجان، جمعیت قرقاول بین ۲ کشور در حرکت است و چنانچه عامل تهدید کننده‌ای در هر یک از زیستگاه‌های ۲ کشور به وجود آید قرقاول به نقاط امن‌تر کوچ می‌کند، به همین علت سرشماری دقیق این پرنده در منطقه دشوار است.

قرقاول نماد حیات وحش استان اردبیل معرفی شده و سرشماری آن هر سال در ۲ مرحله بهاره و پاییزه برای تعیین جمعیت این پرنده و چگونگی پراکنش آنها در زیستگاه‌های مربوطه سنجش و ارزیابی می‌شود.

قرقاول از گونه‌های بومی و حمایت شده کشور بوده و شکار و نگهداری آن طبق قانون ممنوع است، این گونه در استان اردبیل در نوار مرزی شمال استان و عمدتا در شهرستان‌های اصلاندوز، گرمی، بیله‌سوار و پارس‌آباد قابل مشاهده است.

قرقاول پرنده‌ای از راسته ماکیان‌سانان از تیره قرقاولان و زیرتیر قرقاولیان است و به‌طور بومی در آسیا و اروپا زندگی می‌کند.

زیستگاه این پرنده در جنگل‌های مرطوب، بوته‌زارهای تمشک و درختان پهن‌برگ یا خزان‌کننده‌ است که در زیر بوته‌های آنها آشیانه می‌کند.

قرقاول‌ها وابستگی زیادی به جنگل‌های و بوته‌زارها دارند آن‌ها معمولا در جنگل‌ها استراحت و در نقاط باز و کم‌درخت و کشتزارها به تغذیه می‌پردازند.

قرقاول پرنده‌ای است که به خاطر داشتن دم بلند و راه رفتن باشکوهش از سایر ماکیان‌ها متمایز می‌شود و یکی از عجیب‌ترین پرندگان جهان است.

در ۲ یا ۳ هفته اول زندگی یک جفت پنجه روی هر بال این پرنده وجود دارد و انواع بالغ از برگ‌های درختان، حشرات، تمشک، دانه‌ها و میوه‌های جنگلی تغذیه می‌کنند و افزایش و کاهش میوه‌های جنگلی و حشرات در جمعیت این پرنده مؤثر است.

پس از خوردن یک غذای کامل، وزن آنها آنقدر سنگین می‌شود، که پرواز برایشان بسیار دشوار می‌شود، این پرنده هنگام احساس خطر معمولا پرواز نمی‌کند، بلکه به سرعت می‌دود و پنهان می‌شود.

این پرنده سالانه ۱۲تخم در اواسط اردیبهشت ماه به جا می‌گذارد و مدت نشستن روی تخم‌ها نیز حدود ۲۰ روز است.