تهران- ایرنا- تهیه هر سانتیمترمربع پوست مصنوعی از شرکت‌های تولیدکننده خارجی حدود ۵۶۰ هزار تومان برای بیماران سوختگی، پروانه‌ای و دیابتی هزینه دارد. اکنون محققان ایرانی توانسته‌اند با تولید پوست مصنوعی با استفاده از پوست‌های دورریختنی جراحی‌ها در ایران این هزینه‌ را به ۹۸ هزار تومان کاهش دهند.

به گزارش گروه علم و آموزش ایرنا، علیرضا رفعتی عضو هیات علمی و فناور برتر دانشگاه آزاد اسلامی واحد سروستان که در حوزه تخصصی داروسازی فعالیت علمی دارد، موفق به تولید محصول IDM یا همان پوست مصنوعی شده است. 

تولید پوست مصنوعی با پوست‌های دورریختنی جراحی‌ها 

وی در گفتگو با ایرنا درباره محصول IDM یا پوست مصنوعی، گفت: در حال حاضر متاسفانه بیشتر پوست‌های اضافی در عمل‌های جراحی توسط تیم جراحی در اتاق‌های عمل دور ریخته می‌شود یا از سلول‌های بنیادی آن به صورت مناسب بهره برداری نمی‌شود؛ اما ما توانستیم از این پوست‌های بدون مصرف، استفاده کرده و پوستی شبه مصنوعی را تولید کنیم.

عضو هیات علمی و فناور برتر دانشگاه آزاد درباره فواید تولید محصول پوست مصنوعی گفت: بیماران دیابتی یا پروانه‌ای EB یا افرادی که به سوختگی با درجات مختلف مبتلا هستند، به صورت مستمر به پوست تازه نیاز دارند. در گذشته پزشکان برای درمان آنها از پوست پای بیماران برداشت می کردند که این موضوع باعث ایجاد عفونت و ضعف دستگاه ایمنی در آنها می‌شد، اما با اختراع و تولید پوست مصنوعی نیاز به برداشتن پوست از پای بیماران نیست.

وی یادآور شد: پوست مصنوعی برای مصارف پزشکی از خارج کشور وارد می‌شد که نه تنها باعث خروج ارز می شد بلکه به دلیل تحریم‌ها، بیماران با مشکلات بسیاری مواجه می‌شدند.

کاهش هزینه خرید پوست مصنوعی برای بیماران

این مخترع پوست مصنوعی گفت: تهیه هر یک سانتیمتر در یک سانتیمتر پوست مصنوعی در حدود ۵۶۰ هزار تومان برای بیماران هزینه داشت که به نسبت مصرف زیاد در فواصل زمانی کوتاه مدت هزینه گزافی است و بسیاری از بیماران امکان پرداخت این مبلغ در ندارند.

رفعتی اضافه کرد: وجه تفاوت این محصول با سایر محصولات مشابه خارجی، در ماده ضدمیکروبی یا آنتی میکروبیال (antimicrobial) آن است که در نمونه های خارجی وجود ندارد. 

این پژوهشگر حوزه پزشکی درباره ارزآوری تولید محصول پوست ایرانی نیز گفت: بانداژهای نوین یا پوست‌های مصنوعی برای پانسمان بیماران پروانه ای یا دیابتی از خارج کشور وارد می شد اما اکنون با ثبت اختراع این محصول که آنتی میکروبیال نیز هست و مورد تایید معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری قرار گرفته، به میزان قابل توجهی در هزینه ها صرفه جویی شده است.

رفعتی با تاکید بر اینکه می‌توان با صادرات این محصول به سایر کشورها به ویژه کشورهای همسایه به درآمد ارزی دست یافت، خاطرنشان کرد: در کشورهای حاشیه حوزه خلیج فارس مصرف این نوع پوست مصنوعی به علت وجود بیماری های خودایمنی بسیار بالا است؛ بنابراین با توجه به اینکه این کشورها توانایی تولید این پوست را ندارند، بهترین فرصت برای به دست آوردن بازارهای پزشکی این کشورها است.

تحقیقات پزشکی نیازمند حمایت‌های مالی

این مخترع پوست مصنوعی درباره چالش‌های موجود برای فعالیت های پژوهشی در حوزه پزشکی گفت: با توجه به هزینه‌های گران قیمت آزمایش‌های پزشکی به روسای دانشگاه آزاد اسلامی پیشنهاد می‌کنم در گام دوم دانشگاه بیشتر در این حوزه سرمایه گذاری و از محققان حمایت کنند.

وی با اشاره به اینکه برای تولید پوست مصنوعی اتاق تمیز نیاز است، اظهار داشت: هزینه اجاره و تهیه این اتاق‌ها بسیار گران است و پیشنهاد می‌کنیم دانشگاه آزاد اسلامی برای تهیه این زیرساخت همکاری لازم را داشته باشد.

این پژوهشگر به برگزاری رویداد ملی گام دوم دانشگاه آزاد اسلامی اشاره کرد و گفت: این رویداد که موجب همکاری علمی استادان و دانشجویان این دانشگاه می شود، بستر مناسبی برای معرفی این محصولات به صنعت است که می تواند موجب عرضه آن ها در بازار کار شود.