گنبدکاووس- ایرنا- فرماندار گنبدکاووس مختومقلی فراغی را فردوسی قوم ترکمن دانست و گفت: این شاعر برجسته به دلیل خلق اشعار عرفانی و الهی و نگاهی تقریبی نه تنها در میان قوم ترکمن بلکه در جهان اسلام می‌درخشد.

به گزارش ایرنا، مهدی دهرویه چهارشنبه شب در همایش بزرگداشت ۲۸۹مین سالگرد تولد مختومقلی فراغی شاعر بزرگ ترکمن در محل سالن فرهنگ و ارشاد اسلامی گنبدکاووس اظهارداشت: تولد مختومقلی به عنوان یکی از مفاخر بزرگ اسلام در این شهرستان مایه افتخار است و همواره باید با برگزاری مراسم مختلف یاد و خاطره این بزرگمرد را زنده نگه داشت.

وی افزود: نام شعرای برجسته زیادی در تاریخ مشاهده می‌شود اما تعداد اندکی به مانند مختومقلی آثار برجسته‌ای نشات گرفته از فرامین الهی، قرآنی، سیره پیامبر اسلام(ص) و ائمه(ع) با مضامین اجتماعی، اخلاقی و دینی از خود به یادگار گذاشتند که نشان از روح پاک و عرفانی این شاعر دارد.

فرماندار گنبدکاووس ادامه داد: مختومقلی خیلی آرزو داشت نام‌اش را با شعرای بزرگی چون خیام و مولوی هم‌ردیف باشد و در اشعار خود از کلام این بزرگان بهره گرفت و آمال و آرزوهای مردم را به زبان شعر سرود که این خود مهمترین دلیل ماندگاری نام‌اش در میان مسلمانان به‌ویژه قوم ترکمن است.

دهرویه بیان کرد: خدامحوری، دفاع از مظلوم، مبارزه با ظلم، انسان دوستی، عدالت، انصاف و دستگیری از بندگان خدا به عنوان مظاهر نگاه تقریبی در اشعار مختومقلی به وفور دیده می‌شود که با توجه به تلاش دشمنان برای تفرقه افکنی و اخلال در وحدت و همدلی مردم منطقه باید نگاه این شاعر به عنوان یک الگوی بیش از پیش ترویج شود.

رییس اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی گنبدکاووس هم در این مراسم فرهنگ و هنر را نشانگر هویت ملی و تاریخی هر سرزمینی دانست و گفت: نقش فرهیختگان علمی و فرهنگی به مانند مختومقلی در این میان از اهمیت بالایی برخوردار است و کشور بزرگ ایران اسلامی در دوران تاریک خود همواره محور تولید فرهنگ و تمدن بود و از این نظر جایگاه ویژه‌ای را به خود اختصاص داده است.

رضا شجاعی اظهارداشت: مختومقلی به عنوان یکی از مفاخر ادبی و عرفانی در آسمان فرهنگ و ادب ایران خوش درخشیده است و با خلق آثار ادبی در دوران حیات خود، امروز چهره‌ای شاخص در عرصه شعر و هنر شناخته می‌شود.

وی ادامه داد: مختومقلی بزرگترین شاعر ترکمنی است که شعر و سخن خود را در خدمت فکر اخلاقی، عرفانی و اجتماعی قرار داده است و خردگرایی یکی از ویژگی‌های اشعار وی به حساب می‌آید.

رییس اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی گنبدکاووس افزود: این شاعر بزرگ با فرزانگی تمام انسان‌ها را به راه راست فرا می‌خواند و شعر خود را با مفاهیم قرآن کریم آرایش می‌دهد و اشعارش سراسر زهد، تقوا و پند و اندرز است.   

به گزارش ایرنا، اجرای موسیقی زنده و قرائت اشعار مختومقلی فراغی توسط برخی از شاعران برجسته منطقه از جمله برنامه‌های اجرایی در همایش امروز است. 

مختومقلی فراغی از شاعران بزرگ ترکمن که پدرش دولت محمد آزادی نیز از شاعران و علمای این قوم بود، در سال هزار و ۱۱۲ هجری خورشیدی در روستای حاجی قوشان از توابع بخش مرکزی گنبدکاووس دیده به جهان گشود.

وی از کودکی به علم و دانش علاقه وافری داشت و خواندن، نوشتن، فراگیری علوم عقلی و نقلی را در محضر پدرش دولت محمد آزادی آموخت سپس در مکتب نیاز صالح که از پیران و عارفان زمان بود به کسب فضایل عرفانی و معنوی پرداخت تا آنجایی که از دقایق علوم و معرفت بهره کافی یافت و جوانه شعر و ادب در بوستان خاطرش سر بر کشید.

مختومقلی سپس برای‌ ادامه تحصیل عازم سیر و سفر به بخارا، افغانستان، هندوستان، کابل، ازبکستان، ترکمنستان، آذربایجان، شیروان، خیوه و تبریز شد و سرانجام با ره توشه‌یی از علم و دانایی به منطقه اترک به میان ایل و تبار خود بازگشت.

از سروده‌های مختومقلی حدود ۱۰ هزار بیت به دست ما رسیده که نمونه کاملی از لهجه خالص ترکمنی است و در واقع‌ کاری که مختومقلی در زبان ترکمنی انجام داد، شباهت به کار دانته در زبان ایتالیایی و  فردوسی در زبان فارسی دارد.

دیوان شعر این شاعر که در بین دیگر اقوام ایران زمین و ملل دیگر جهان نیز بلند آوازه بود تاکنون به چند زبان دنیا از جمله انگلیسی، روسی و فارسی ترجمه و چاپ شده است.

این شاعر و عارف نامی ترکمن پس از ۵۷ سال تلاش در مسیر شعر و ادب، در سال هزار و ۱۶۹ هجری خورشیدی در کنار چشمه عباساری در دامنه رشته کوه سونگی داغی بین ایران و ترکمنستان دیده از جهان فرو بست و به دیار حق شتافت.

پیکر این شاعر برای دفن به روستای آق توقای در ۴۰ کیلومتری غرب مراوه‌تپه در منتهی الیه شرق استان گلستان منتقل و در جوار آرامگاه پدرش دولت محمد آزادی به خاک سپرده شد.