به گزارش خبرنگار ایرنا، مدتی میشود که ۲ دریچه فاضلاب بلوار توحید(شهید سلیمانی) سنندج سرقت شده است و مردم و مغازهداران آن بلوار، به ناچار شاخه درخت و چند تخته سنگ اطراف دریچه باز منهول گذاشتهاند تا خودروهای عبوری یا عابران اشتباهی داخل آن نیفتند و اتفاق بدی رخ ندهد.
روزها دارد میگذرد و دریچهای روی منهول فاضلاب این بلوار گذاشته نمیشود، یکی از مشاوران املاک خودرو با نیشخند گفت شاید شرکت آب و فاضلاب با جلوبندیسازهای سنندج قرارداد بسته است.
یکی دیگر از مغازهداران این بلوار میگفت: ۲ ماه است دریچه منهول فاضلاب این بلوار را سرقت کردهاند و هر روز مجبوریم سنگ و شاخه درخت دورش بگذاریم تا رانندگان متوجه این دریچه بدون درپوش شوند و دچار حادثه نشوند.
او ادامه داد: به شرکت آب و فاضلاب اطلاع دادهایم اما کسی پاسخگو نیست و تا حالا چند خودرو داخل این منهول افتادهاند و حداقل هر کدام یک میلیون تومان خسارت دیدهاند.
۲۰۰ متر پایینتر همین صحنه را اما این بار در پیادهرو(البته اگر بتوان اسمش را پیادهرو گذاشت) میتوانید ببینید. منهول بدون دریچه و روباز داخل پیاده رو وجود دارد که اگر هوا تاریک شود عابران به سختی میتوانند آن را تشخیص دهند و در صورت سقوط در آن، ممکن است خسارت جبرانناپذیری به آنان وارد شود.
ادامه این داستان در دیگر نقاط شهر
همانطور که اشاره شد، سرقت دریچه منهول فاضلاب فقط مختص به بلوار توحید سنندج نیست. این وضعیت را میتوانید در چهار راه حاجیآباد هم ببینید. درست چند متر بالاتر از این چهار راه به سمت محله حاجیآباد پایین، لاستیک ماشین و چند قطعه سنگ، دور یک منهول فاضلاب گذاشتهاند تا رانندگان از دور آن را ببیند.
از یک آپاراتی پرسیدم که چه مدت است دریچه فاضلاب سرقت شده که جواب داد یک ماه میشود و بارها به ۱۱۰ و شرکت آب و فاضلاب اطلاع دادیم اما کو گوش شنوا؟
داستان به اینجا ختم نمیشود. به نظر میرسد سارقان خواستهاند عدالت را برقرار کنند و چهار طرف شهر از این وضعیت بیبهره نباشند. این صحنه را در بلوار پاسداران که یکی از خیابانهای اصلی و مرکزی سنندج است و همینطور در شهرک بهاران پاینتر از میدان قانع و شهرک مولوی هم میتوانید ببینید.
"جالب اینجاست که با وجود اینکه حداقل ۲ ماه از سرقت دریچهها میگذرد اما شرکت آب و فاضلاب به عنوان متولی اصلی ساماندهی آن و نصب دریچه جدید، کاری انجام نداده است. آیا حتما باید اتفاق ناگواری بیفتد تا دستگاههای متولی به فکر چاره باشند؟" این را یکی از مغازه داران در چهار راه حاجی آباد گفت و به این هم اشاره کرد که همه اش باید نگران باشند که نکند رانندهای ناآشنا به منطقه، شب دقت نداشته باشد و بزند به موانع اطراف دریچه و حسابی به دردسر بیفتد.
سرقت بیش از ۲ هزار فقره دریچه آب و فاضلاب در سال گذشته
بهرحال مردم جدا از انتقاد از سرقت این دریچهها توسط افراد سودجو، از شرکت آبفا هم به شدت شاکی هستند که چرا بعد از ماهها نسبت به نصب دریچههای جدید اقدام نمیکند و بیتفاوت است.
برای پیگیری این وضعیت، قرار ملاقاتی با مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب کردستان گذاشتم که با روی خوش و صبورانه به تمام سوالاتم در چند بخش پاسخ داد.
از محمد فرهاد پرسیدم که چرا به این راحتی دریچه آب و فاضلاب در معابر عمومی به سرقت میرود و اصولا چه کسانی پشت این قضیه هستند که گفت: سرقت دریچهها منحصر به شرکت آب و فاضلاب نیست و شرکتهای خدماترسان دیگر هم با این مشکل مواجه هستند.
وی با اشاره به اینکه در سطح استان حدود ۳۷ هزار دریچه آب و فاضلاب وجود دارد که بیشتر آنها از جنس چدن است، ادامه داد: سال گذشته ۲ هزار و ۴۵۷ فقره دریچه آب و فاضلاب به ارزش ۳۰ میلیارد ریال در استان توسط افراد سودجو به سرقت رفت.
سال گذشته ۲ هزار و ۴۵۷ فقره دریچه آب و فاضلاب به ارزش ۳۰ میلیارد ریال در کردستان توسط افراد سودجو به سرقت رفتمدیرعامل شرکت آبفای کردستان بخش عمدهای از سرقتها را با انگیزه مالی و توسط معتادان و متکدیان اعلام کرد و افزود: قیمت دریچهها با توجه به اندازه و وزن آن متفاوت است اما ارزش هر دریچه حداقل ۱۰ میلیون ریال است.
وی به این هم اشاره کرد که از سرقت دریچهها و در خطر بودن جان و مال مردم، به شدت نگران است و حتی موردی پیش آمده که یک زن بخاطر افتادن خودرو داخل این تاسیسات بدون دریچه، دچار سقط جنین شده و حالا باید شرکت آب و فاضلاب دیه آن را پرداخت کند.
درخواست از شرکتهای دانشبنیان برای تولید دریچههای مقاوم در برابر سرقت
فرهاد در ادامه بحث گفت که هر دریچهای از هر جنسی نصب کنیم، افراد سودجو به راحتی آن را سرقت میکنند و این موضوع باعث نگرانی ما و مشکل برای شهروندان شده است.
وی به برگزاری جلسات با نیروی انتظامی و دادستانی برای همکاری بیشتر در جهت پیشگیری این سرقتها اشاره کرد و افزود: با شرکت های دانش بنیان هم صحبت کردیم که دریچههایی طراحی کنند تا افراد سودجو انگیزهای برای سرقت این دریچهها نداشتهباشند و بتوان مانع از این کار شد.
به گفته مدیرعامل شرکت آبفا کردستان تا تولید دریچههای مطمئن و تعویض همه دریچهها زمان لازم است، بنابراین یک همت جمعی و همکاری فراسازمانی بین مردم و دستگاهها و رسانهها برای ممانعت از سرقت دریچههای آب و فاضلاب لازم است، بطوریکه حساسیت ویژهای در جامعه ایجاد شود که فردی اجازه تعرض به اموال و تاسیسات عمومی به خود ندهد و ارتباط بین مالخر و سارق نیز قطع شود.
فرهاد بر ضرورت ورود رسانهها در این قضیه تاکید کرد و ادامه داد: مردم در صورت مشاهده سرقت دریچه، سریع آن را از طریق سامانه ۱۲۲ اطلاع دهند تا اقدام به نصب دریچه جدید شود، البته ممکن است از جنس و اندازه دریچه سرقت شده، در انبار نداشته باشیم، بنابراین باید آن را سفارش دهیم که کمی زمانبر است.
او به این هم اشاره کرد که در صورت اطلاعرسانی دیرهنگام، نصب یا تهیه دریچه آب یا فاضلاب، طولانیتر خواهد شد، پس شهروندان حتما سریع آن را به شرکت آبفا اطلاع دهند.
ضرورت تبدیل درب چدنی دریچه های آبفا به مواد غیرقابل بازیافت
موضوع را با رییس پلیس آگاهی فرماندهی انتظامی کردستان هم در میان گذاشتم که اظهار داشت: با توجه به فراوانی دریچه های منهول آبفا در سطح شهرها، امکان ممانعت از سرقت آن توسط پلیس وجود ندارد.
سرهنگ عبدلله فاتحی ادامه داد: طبق مصوبه قرارگاه مبارزه با سرقت استانداری، ادارات موظفند نسبت به تقویت حفاظت فیزیکی یگان خود اقدام کنند، بنابراین شرکت آبفا هم باید درب دریچههای آب و فاضلاب را مواد غیرقابل بازیافت و ترجیحا بتونی تبدیل کند تا قابل سرقت نباشد.
او به شهروندان هم توصیه کرد، در صورت مشاهده سرقت درب این دریچهها، آن به پلیس اطلاع دهند و اگر شرکت آبفا هم یقین پیدا کرد که دریچه ای سرقت شده است، نمایندگی حقوقی آن به کلانتری مربوطه اعلام سرقت کند تا موضوع پیگیری شود.
مردم انتظار دارند
حرفهای مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب کردستان را دیدیم و خواندیم. درست است که آبفا محدودیتها و مشکلات خاص خود را دارد اما مردم هم انتظار دارند که حداقل دستگاهها با جدیت در راستای انجام وظایف خود قدم بردارند که باری بر مشکلات و دغدغههای شهروندان اضافه نشود.
اما در مورد سرقت دریچههای آب و فاضلاب، ذکر این نکته ضروری است که نیروی انتظامی و دستگاه قضا، در زمینه پیشگیری از این سرقتها همکاری جدی با شرکت آب و فاضلاب داشته باشند، ضمن اینکه شرکت آبفا هم با کمک جوانان خوشفکر و شرکتهای دانشبنیان، با تولید دریچههای ضد سرقت، برای یک بار و همیشه این مشکل را برطرف کند.
در حال حاضر ۵۴۵ هزار مشترک در کردستان از خدمات شرکت آب و فاضلاب بهره مند هستند که ۴۱۰ هزار مشترک آن شهری و ۱۳۵ هزار مشترک نیز روستایی است.