به گزارش خبرنگار ایرنا محسن احتشام روز چهارشنبه در آیین اختتامیه نخستین همایش الگوهای نوین کسب و کار در خراسان جنوبی افزود: باید حرکت بنگاههای اقتصادی استان در مسیر نوآوری و خلاقیت و براساس دانشبنیان باشد تا در بازارهای جهانی قدرت رقابت داشته باشند.
وی گفت: نخستین رکن در این زمینه نیروی انسانی متخصص است که خراسان جنوبی درخصوص الگوهای کسب و کار، معدن علم و دانش شناخته شده است.
رییس اتاق بازرگانی بیرجند بیان کرد: در سطح کشور و استان منابع عظیم خدادادی و انسانی وجود دارد و بهترین دانشگاهها و دانشآموختگان را داریم اما خلاء ما در کنار تولید، علم و فناوری است.
وی از علم، فناوری و تولید به عنوان مثلث دانشبنیان یاد کرد و گفت: فناوری، کاربرد علم برای ارزش تجاری است از طرفی علم، مهارتها و منابع را ایجاد میکند لذا این دو توامان در کنار هم باعث کسب ارزش افزوده میشوند.
احتشام گفت: مرتب در فضای کسب و کارهای خراسان جنوبی نسبت به خامفروشی منابع گلایه میکنیم زیرا ارزش افزوده این منابع حتی به کشورهای دیگر جذب میشود و برای توسعه کسب و کارهای دانشبنیان باید همه ما تلاش کرده و تناسب و تعادل بین سه اصل علم، فناوری و تولید را فراهم کنیم که منجر به ایجاد شغل و کارآفرینی میشود.
وی ضمن قدردانی از برگزارکنندگان اولین همایش الگوهای نوین کسب و کار در خراسان جنوبی افزود: نخستین بار این همایش در اتاق بازرگانی بیرجند برگزار شد تا تناسبی بین صنعت و دانشگاه برقرار شود.
رییس شورای ملی زعفران بیان کرد: اگر بخواهیم اسباب تعامل و تناسب سه اصل مهم الگوهای نوین کسب و کار یعنی علم، فناوری و تولید اتفاق بیفتد باید این سه اصل را در کنار هم قرار دهیم و امیدوارم برگزاری این گونه همایشها بتواند به معنای واقعی الگویی در تغییر و تحول روشهای نوین کسب و کار شود چراکه در غیر این صورت موفق نخواهیم بود.
وی با اشاره به الگوهای جدید کسب و کار در زمینه دانشبنیان گفت: آنچه امروز با توجه به تغییر و تحولات سریع که در دوران فراصنعتی اتفاق افتاده، بسیار اهمیت دارد، توجه به حوزه دانشبنیان است.
احتشام ادامه داد: مقام معظم رهبری نیز شعار امسال را "تولید؛ دانشبنیان، اشتغالآفرین" نامگذاری کردند و با تغییر و تحولاتی که با فضای رقابتی در داخل و خارج کشور مشاهده میکنیم اگر به سمت تولیدات دانشبنیان نرویم، محکوم به خارج شدن از چرخه رقابت بهخصوص در عرصه بینالمللی خواهیم بود.
وی گفت: کشورها و شرکتهایی که در حوزه فناوری فعالیت دارند در بازارهای جهانی قدرت رقابت داشته و حرفی برای گفتن دارند، در چند دهه گذشته اقتصاد جهان رنگ و روی تازه به خود گرفته و استفاده از فناوریهای بسیار بالا، رقابت را دچار مشکل کرده است.
رییس اتاق بازرگانی بیرجند با تاکید بر اینکه دسترسی به منابع نمیتواند بقا و شکوفایی شرکتها را تضمین کند اظهار داشت: امروز نوآوری بهویژه نوآوری مبتنی بر فناوری و مزیتهای اصلی، شرکتها و کشورها را در میدان رقابت آورده است.
وی گفت: امروز میزان مشارکت کشورها در توسعه فناوری سهم آنها در اقتصاد جهانی را تعیین میکند، یعنی با توسعه این مهم سهم شرکتها و کشورها در اقتصاد جهانی افزایش مییابد.
احتشام عنوان کرد: توسعه اقتصاد دانشبنیان از منظر دیگر یعنی همسویی با اقتصاد مقاومتی هم اهمیت دارد و یکی از سیاستهای کلان نظام نیز توجه به این حوزه است.
وی یادآور شد: وضعیت ژئوپلیتیک کشور الزام میکند اقتصاد مقاومتی در صدر سیاستهای توسعهای قرار گیرد لذا اقتصاد مقاومتی مبتنی بر دانشبنیان در الگوهای جدید کسب و کار باید مورد توجه واقع شود.
احتشام با اشاره به لزوم تقویت توان بومی برای توسعه و تجاریسازی فناوریها گفت: در خراسان جنوبی با توجه به ظرفیت عظیم نیروی انسانی و دانشگاهی، بهترین ظرفیت را داریم که در الگوهای جدید کسب و کار میتواند از محورهای مهم توسعه باشد.
وی افزود: یکی از راههای اصلی تابآوری ملی برای کاهش آسیبپذیری کشور در دوران شیوع کرونا و تحریمها، تقویت توان داخلی مبتنی بر دانش و فناوری بومی است.
رییس شورای ملی زعفران بیان کرد: در زمینه الگوهای کسب و کار دانش بنیانی باید چند اصل مهم از جمله سرمایه انسانی یعنی نیروی توانمند، ریسکپذیر و صاحب ایده داشت.
وی نگاه جامع و متوازن به همه ابعاد توسعهای اقتصاد دانشبنیان در مقابل نگاه ناقص به این مفهوم را اصل دوم دانست و اظهار داشت: علیرغم اقدامات زیادی که در این زمینه انجام شده این خلاء هنوز وجود دارد که نتوانستهایم در بنگاههای بزرگ، دانشبنیانی را به نحو احسن پیاده کرده و در سطح جهانی کالا تولید کنیم.
احتشام توجه همزمان و متوازن به درونگرایی و برونگرایی را اصل سوم اقتصاد دانشبنیان عنوان کرد و گفت: در کنار توجه به منابع داخلی باید نگاه ما برونگرا باشد.
وی افزود: اهرمسازی منابع و حمایتهای دولتی برای جهتدهی به سرمایهگذاریهای بخش تولیدی و صنعتی در تحقق و توسعه اثربخش اصل چهارم و بهبود نظام حکمرانی توسعه دانشبنیان و ایجاد بستر مناسب برای فعالیت بازیگران مختلف نیز اصل پنجم توسعه دانش بنیان است.
رییس اتاق بازرگانی بیرجند بیان کرد: آنطور که باید و شاید بسیاری از قوانین را به نفع بهبود فضای کسب و کار تسهیل نکردهایم.
وی با تاکید بر اینکه نظام برنامهریزی به سمت نظام برنامهریزی راهبردی حرکت نکرده و رشد اقتصادی در سالهای اخیر خیلی کم بوده است گفت: نرخ ارز باید متناسب با اندازه اقتصاد تعیین شود.
احتشام با بیان اینکه ارز ۴۲۰۰ تومانی باید با تفکر راهبردی برداشته شود افزود: به عنوان صادرکننده یک دلار ارز استفاده نمیکنم اما حجم زیادی ارز وارد کشور میکنم لذا فضا برای فعال اقتصادی باید آماده شود.
وی تصریح کرد: برخی کشورها برای فعالان اقتصادی مشوقهای زیادی تعیین میکنند و الگوهای جدید کسب و کار باید برای کارآفرین و سرمایهگذار انگیزه ایجاد کند.
این فعال اقتصادی گفت: بهبود نظام حکمرانی دانشبنیان با تاکید بر ساختار تقسیم ملی بین دستگاههای اجرایی و ارتقای توانمندی سرمایه انسانی با هدف افزایش مهارتهای اشتغالزایی و کارآفرینی از جمله راهبردهای مهم در اقتصاد دانشبنیان است.
اولین همایش الگوهای نوین کسب و کار در راستای حمایت از کسب و کارهای خراسان جنوبی با حضور اساتید، نخبگان، پژوهشگران و فعالان حوزه کسب و کار داخل و خارج استان دیروز و امروز (چهارشنبه) به میزبانی اتاق بازرگانی بیرجند برگزار شد.