به گزارش خبرنگار گروه علم و آموزش ایرنا، امیرحسین راد مدیرعامل شرکت دانش بنیان نوبیتکس در نشست تخصصی «چالشهای توسعه ارز دیجیتال در دولت و بخش خصوصی» که در حاشیه نمایشگاه اینوتکس ۲۰۲۲ برگزار شد، افزود: یک چارچوب حداقلی با کمک و همفکری بخش خصوصی می تواند نیاز این حوزه را برطرف کند، اگر دولت در این حد وارد حوزه رمزارزها میشد که چارچوبهای کلی را مشخص و زمینه توسعه صنعت بلاکچین را فراهم میکرد، شاید امروز حسرت این را نمیخوردیم که چرا با وجود اینکه چند سال زودتر شروع کردهایم، جایگاهی در منطقه نداریم.
وی با یادآوری اینکه در چند سال گذشته غیر از مصوبه هبات وزیران، دیگر هیچ تنظیمگری خاصی در حوزه رمز ارز انجام نشده است، اظهارداشت: بخشهایی از حاکمیت موافق کار فعالان حوزه رمزارزها هستند و این مهم با تعامل بخش خصوصی با بخشهای مختلف حاکمیتی به دست آمده است.
مدیرعامل شرکت دانش بنیان نوبیتکس یادآور شد: با مراودات و تعاملات انجام شده، بخشی از ابهامات، برطرف و ترس دولت کمتر شده است، پیش از این در دوره هایی که بازار صعودی بود و سرمایه بیشتری به این بازار وارد میشد، شاهد برخوردهای قانونگذار و بانک مرکزی بودیم و رگولاتور شبکه پرداخت احساس خطر میکرد، اما وقتی بازار در رکود بوده، رگولاتور توجهی به این حوزه نداشته است.
راد افزود: در طول سالهای گذشته پیشرفتهای زیادی در حوزه رمزارزها در کشور داشتیم اما متاسفانه به دلیل عدم قانونگذاری مناسب در این زمینه، از بسیاری از کشورهای منطقه عقب افتادهایم، به عنوان مثال با وجود ممنوعیت فعالیت کسب و کارهای رمزارزی در امارات در سالهای گذشته، این کشور به تازگی به عنوان یکی از بازیگران رمزارز و بلاکچین فعال شده و حتی در حوزه ماینینگ هم حضور پیدا کرده است، این در حالی است که امارات به لحاظ آب و هوایی مناسب ماینینگ نیست اما در حال توسعه این صنعت است.
وی تاکید کرد: با وجود اینکه در ایران زودتر وارد حوزه رمزارز شده ایم و فرصت داشتیم که در جهت منافع ملیمان از این صنعت بهرهبرداری کنیم، اما نتوانستیم خوب عمل کنیم و به قدری کارشکنی شده که کسی انگیزهای ندارد تا از مسیر قانونی بیاید و در صنعت ماینینگ فعالیت کند.
مدیرعامل یک شرکت دانش بنیان در زمینه رمز ارز درخصوص موضوع رگولاتوری حوزه بلاکچین و همچنین تبادل رمزارز، گفت: در سیاست گذاری و قانونگذاری باید به این موضوع توجه شود که هم منافع قانونگذار تامین شود و هم بخش خصوصی ببیند که ریسکهای فعالیت از مسیر قانونی کمتر است و میتواند رشد کند.
راد یادآور شد: ما در این چند سال میتوانستیم انرژی را تبدیل به بیتکوین کرده و بهصورت غیر متمرکز نگهداری کنیم و دولت از این راه درآمد داشته باشد. به خصوص در دوره تحریمها که با سختی زیاد انرژی صادر کردهایم و در بازگردادن مطالباتمان مشکل داشته و داریم، اما دولت به جای اینکه عملکرد بهتری داشته باشد و فضای روشنتری تنظیم کند، فضای بیم ایجاد کرد.
وی با بیان اینکه هیچ بخشی مثل بخش خصوصی به ریسکهای یک صنعت آگاه نیست، افزود: قانونگذار تلاش دارد تا ریسکهای صنعت را کنترل کند، بهخصوص که رمزارزها با بخش مالی کشور گره خورده است.
این فعال حوزه دانش بنیان گفت: باید رگولاتوری پویا صورت بگیرد چون این صنعت به شدت پویاست و تحولات جدیدی را شاهد هستیم، رویکرد فعلی دنیا در خصوص رگولاتوری این حوزه، خود تنظیمگری است و بخشی از مسئولیت نظارتی میتواند به همان بخش خصوصی و نهادهای صنفی واگذار شود.
مدیرعامل نوبیتکس ابراز امیدواری کردتا یک سال آینده به تنظیمگری خوبی در حوزه رمزارز برسیم.
قانونگذاری تنها در حوزه های پرریسک باشد
در ادامه این نشست کیومرث اشتریان دبیر پیشین کمیسیون اجتماعی و دولت الکترونیک هیات دولت با بیان اینکه در دولت، در رابطه با بلاکچین و رمزارز بیش از آنکه ترس باشد ابهام وجود دارد، گفت: بهعنوان مثال در دولت قبل وزیر نیرو، برای موضوع مصرف برق در ماینینگ بیتکوین خیلی نگرانی ایجاد کرده بودند اما مشکل بزرگ تر بانک مرکزی بود که قاعدتا باید باسوادترین بازیگر این عرصه باشد، اما متاسفانه این مرجع بهشدت کماطلاع بود.
وی افزود: وقتی با برخی کارشناسان و مسوولان بانک مرکزی صحبت میکردیم میدیدیم چه قدر کماطلاع هستند. وقتی افراد کم اطلاع باشند نفش نظرات منفی در روند تنظیمگری این حوزه بیشتر میشود و مدام نظرات منفی مطرح میشود. در بانک مرکزی حاضر هم نبودند که مطالعه کنند یا در نشستها حضور داشته باشند و یا کارشناسان را دعوت کنند و صحبتهایشان را بشنوند.
دبیر پیشین کمیسیون اجتماعی و دولت الکترونیک هیات دولت ادامه داد: اگر اطلاعات درست از بلاکچین به دولت ارائه دهیم و فضا برای بخش های مختلف دولت روشن شود، فضای تصمیمگیری نیز روشن می شود. صنعت بلاکچین یک طیف است که هر طرفش رویکرد خاصی را دنبال می کند. اینها را باید برای دولت مشخص کنیم و دولت بداند در چه بخشهایی میتواند از این صنعت استفاده کند و در نهایت ترسش بریزد.
اشتریان همچنین اظهار داشت: دولت میتواند به مقدار یارانه، یک رمزارز مثل اتریوم در اختیار مردم قرار دهد و بعد اتریوم را در بازار داخلی بپذیرد و برای تبادل یک سری اقلام خاص استفاده کند، دنیای آینده بازی جمعیت در دنیای بلاکچین و رمزارز است، بخش خصوصی باید این را برای دولت و مردم روشن کند که ما این امتیازها را داریم و این کارها را میتوان انجام داد.
وی با بیان اینکه در بخشهایی از دولت دغدغه امنیت وجود دارد، گفت: باید با گفتوگو و صحبت، از اکوسیستم بلاکچین امنیتیزدایی کرد. البته در بحث اقتصاد سیاسی باید بیشتر گفتوگو کرد و در ردههای بالاتر وارد تعامل و رایزنی شد، اما کار سخت است چراکه بخشهایی هستند که به نوعی احساس رقابت با بخش خصوصی میکنند.
به گزارش ایرنا، یازدهمین دوره نمایشگاه بین المللی نوآوری و فناوری (اینوتکس ۲۰۲۲) با حضور ۴۰۰ استارتاپ و شرکت دانش بنیان روز سه شنبه ۲۰ اردیبهشت ماه در پارک فناوری پردیس گشایش یافت.
نمایشگاه اینوتکس یک رویداد منحصر به فرد در اکوسیستم نوآوری و فناوری در ایران است که هر ساله توسط پارک فناوری پردیس و با حضور کارآفرینان و صاحبنظران مطرح حوزه علم و فناوری برگزار میشود.
هدف اصلی از برگزاری نمایشگاه اینوتکس تلاقی سه ترند برتر زیست بوم نوآوری و فناوری؛ از سرمایهگذاری بر روی ایدهها و استارتاپها گرفته تا افزایش همکاری و مشارکت و نیز گفت و گو و شبکه سازی میان بازیگران اصلی است.
این نمایشگاه امسال در فضایی به وسعت پنج هزار متر و با حضور حدود ۴۰۰ شرکت دانشبنیان و صنعتی داخلی، استارتاپ، شتاب دهنده، شرکت فناور مستقر در پارک های علم و فناوری و مراکز رشد و پاویون کشورهای روسیه و هند نیز برپا شده که جدیدترین محصولات و خدمات فناورانه به بازدیدکننده های حضوری و برخط ارایه می شود.
نمایشگاه اینوتکس عصر امروز به کار خود پایان می دهد.