تهران- ایرنا- به گفته یک فعال حوزه نشر، در نمایشگاه حضوری امکان دیدن و لمس کتاب وجود دارد، مخاطبان می‌توانند چند صفحه از کتاب را بخوانند و با فروشنده در ارتباط باشد، زیرا صرفا نمی‌توان از روی اسم نویسنده یا مترجم، کتاب را انتخاب کند.

به گزارش خبرنگار کتاب ایرنا، نرگس یزدانیار مدیر مسئول و مدیر هنری انتشارات پنگوئن در گفت‌وگو با خبرنگار ایرنا درباره تمایل و قدرت خرید کتاب توسط مردم بیان کرد: مردم دوست دارند کتاب بخوانند، زیرا کتاب چیزی نیست که هیچ وقت از بین برود. کتاب از جمله تفریحاتی است که مردم به آن علاقه دارند، اما انجام آن نیاز به شرایطی دارد، وقتی فرد توان پرداخت کرایه تاکسی را ندارد، تا خود را به نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران برساند، چطور می‌تواند در این نمایشگاه دو یا سه عنوان کتاب خریداری کند؟

مدیر نشر پنگوئن ادامه داد: در سالن بزرگ شبستان تعداد زیادی ناشر فعال هستند، اگر فرد لیست خرید خود را تهیه کند، باید هزینه بالایی برای خرید کتاب پرداخت کند. مگر ناشر چند درصد تخفیف می‌تواند بپردازد؟ ناشر هم شهروند معمولی این جامعه است که خرید می‌کند و باید زندگی خود را تامین کند، به همین دلیل ناشر هم محدودیت‌هایی دارد.

یزدانبار با تاکید بر اینکه فقط قیمت کاغذ بر قیمت کتاب تاثیرگذار نیست و عوامل مختلف در این مساله نقش دارند، ادامه داد: فقط وضعیت کاغذ مطرح نیست، چند شغل وابسته به این رشته وجود دارد، چاپخانه‌ها، قسمت گرافیک کتاب، تایپ، صفحه‌آرا، مترجم یا نویسنده و ... در نیتجه هزینه تولید بسیار بالا خواهد بود، این هزینه چه زمانی به زندگی فردی یا کاری ناشر برمی‌گردد تا بتواند کتاب جدید با کیفیت بهتر تولید کند؟ دخل و خرج با هم همخوانی ندارد.

امید داشتم روزی دوباره با مخاطب و نه مشتری دیدار داشته‌باشم

به گفته این ناشر، مسئولان باید به ناشران در تولید کتاب با قیمت مناسب و مردم برای خرید کتاب کمک کنند. باید بررسی شود که چه اقداماتی می‌تواند انجام شود و به ناشران به خصوص ناشرانی که تازه شروع به کار کردند کمک کنند.

یزدانیار با بیان اینکه انتشارات پنگوئن در سال ۹۵ توانست مجوز دریافت کند. در سال ۹۶ و ۹۷ شروع به تولید کرد و برای نخستین بار در سال ۹۸ وارد نمایشگاه شد، ادامه داد: بلافاصله بعد از شروع به کار ما، همه‌گیری کرونا و گرانی شد و به کار ضربه زد. این کار را دوست داشتم و در آن ادامه دادم و امید داشتم روزی دوباره با مخاطب و نه مشتری دیدار داشته‌باشم. زیرا یک کار فرهنگی انجام می‌دهم و اگر دنبال تجارت بودم لازم نبود تا این اندازه هزینه کنم و برای کار وقت و انرژی بگذارم.

نمایشگاه کتاب فعالیتی فرهنگی و تفریحی است

به گفته این ناشر، مساله‌ای که می‌گوید علم بهتر است یا ثروت در این روزها در رقابت با هم هستند.  او ادامه داد: تنها قیمت کتاب نیست که افزایش پیدا کرده، هزینه کرایه، رفت و آمد و خریدهای خانه افزایش پیدا کرده‌است. افراد با سطح مالی خوب اگر بخواهند کتاب بگیرد، باید چند بار فکر کنند. ناشر، ویراستار تایپیست و گرافیست هم از شرایط راضی نیستند زیرا آن‌ها می‌دانند، وقت می‌گذارند اما برای مثال صفحه‌ای هزارتومان تا ۵ هزار تومان درآمد خواهند داشت.

به گفته یزدانیار در نمایشگاه حضوری امکان دیدن و لمس کتاب وجود دارد، مخاطبان می‌توانند چند صفحه از کتاب را بخوانند و با فروشنده در ارتباط باشد، زیرا صرفا نمی‌توان از روی اسم نویسنده یا مترجم، کتاب را انتخاب کند. بهتر است که نمایشگاه حضوری هر سال تکرار و در مراکز مختلف برگزار شود.

مدیر انتشارات پنگوئن ادامه داد: نمایشگاه بین‌المللی کتاب، علاوه  براینکه فعالیتی فرهنگی است اقدامی تفریحی است که فرد می‌تواند در بازدید از این نمایشگاه، یک روز در کنار خانواده و دوستان بگذراند و چه جایی بهتر از اینکه حول محور کتاب و فرهنگ باشد.