به گزارش ایرنا، وزیران خارجه هفت کشور صنعتی جهان، در حالی در شمال آلمان جمع شدند که جنگ اوکراین و تبعات آن در حوزه غذا و انرژی ادامه دارد.
در این نشست سه روزه، وزیران خارجه هفت کشور صنعتی در کنار تلاش برای یافتن راه حلی جهت تامین امنیت غذا و انرژی در صورت تداوم جنگ اوکراین، یک نمایش سیاسی علیه روسیه به راه انداختند.
وزیران خارجه گروه هفت بر تداوم حمایت مالی و تسلیحاتی از اوکراین تاکید و خود را علیه روسیه متحدتر از همیشه اعلام کردند.
دیمیترو کولبا وزیر خارجه اوکراین و نیکو پوپسکو وزیر امور خارجه مولداوی نیز به عنوان مهمان در نشست روز جمعه شرکت داشتند. این نشست سالانه تا امروز شنبه ادامه دارد و دیپلماتهایی از انگلیس، کانادا، آلمان، فرانسه، ایتالیا، ژاپن و ایالات متحده و اتحادیه اروپا در آن حضور دارند.
حضور وزیر خارجه مولداوی و اوکراین در این نشست بیانگر نگرانی غرب از گسترش جنگ به مولداوی است و گمانه ها درباره این موضوع را تقویت می کند.
این نشست بعد از نشست مجازی رهبران گروه هفت با موضوع ممنوع کردن یا حذف تدریجی نفت روسیه در هفته گذشته و پیش از نشست غیررسمی وزیران خارجه کشورهای عضو ناتو در برلین در این هفته برگزار شد.
نمایش قدرت و اتحاد علیه روسیه
در شرایطی که از نظر برخی کارشناسان، جنگ امروز بین کی یف و مسکو، جنگ ناتو و روسیه تلقی می شود، وزیران خارجه گروه هفت کشور صنعتی جهان که عضو یا متحد ناتو محسوب می شوند تلاش کردند تا این نشست را به یک نمایش قدرت و اتحاد علیه روسیه تبدیل کنند.
ژان ایو لودریان وزیر خارجه فرانسه در این نشست بر «اتحاد قدرتمندانه» کشورهای گروه هفت برای حمایت از اوکراین علیه روسیه «تا پیروزی» صحه گذاشت و گفت: کی یف در حال انجام یک جنگ قهرمانانه برای حفظ حاکمیت خود است و گروه هفت آماده است تا در طولانی مدت از اوکراین حمایت کند.
لیز تراس وزیر خارجه انگلیس نیز تصریح کرد: در این زمان مهم است که با تامین تسلیحات بیشتر برای اوکراین فشار را بر روی ولادیمیر پوتین رییس جمهوری روسیه افزایش دهیم.
آنالنا بربوک وزیر امور خارجه آلمان نیز گفت: مذاکرات گروه هفت، تلاش روسیه برای اختلافافکنی در جهان بر سر اوکراین را به مبارزه میطلبد. هیچگاه شرکای گروه هفت از زمان پایان جنگ سرد تا به این حد به چالش کشیده نشده بودند. هیچگاه پیش از این، ما تا به این حد متحد نبودهایم.
همچنین جوزپ بورل رئیس سیاست خارجی اتحادیه اروپا در این نشست تصریح کرد: با تحریمهای اقتصادی و ادامه انزوای بینالمللی روسیه و مقابله با اطلاعات نادرست، شاهد فشار بیشتری بر کرملین خواهیم بود.
تاکید بر حمایت مالی و تسلیحاتی از کی یف
گرچه حضور وزیران خارجه مولداوی و اوکراین در نشست وزیران خارجه گروه هفت کشور صنعتی جهان به خودی خود بیانگر حمایت این کشورها از کیشینوا و کی یف است اما وزیران خارجه هفت کشور ثروتمند جهان، اختصاص حمایت های مالی، دیپلماتیک و تسلیحاتی بیشتر از اوکراین را نیز تصویب کردند.
وزیر خارجه انگلیس درباره اهمیت حمایت تسلیحاتی از اوکراین گفت: بهترین امنیت درازمدت برای اوکراین وقتی حاصل میشود که بتواند از خود دفاع کند. این به معنای ارائه تجهیزات استاندارد ناتو به اوکراین است.
رئیس سیاست خارجی اتحادیه اروپا در این نشست، ضمن تاکید بر اختصاص یک کمک نظامی به ارزش ۵۰۰ میلیون یورو به اوکراین، بر تداوم تلاش ها برای تحریم نفت روسیه صحه گذاشت.
وی گفت: حمایت نظامی جدید اتحادیه اروپا شامل تسلیحات سنگین مثل تانک و توپخانه میشود و کمک این نهاد به کی یف را به حدود دو میلیارد یورو میرساند.
وزیر خارجه مولداوی در مصاحبهای با رویترز درباره حضورش در این نشست تصریح کرد: برخی از نیروها در منطقه جداییطلب ترانسنیستریا درصدد ایجاد بیثباتی هستند اما دولت او میخواهد این مساله را از طریق دیپلماسی حل و فصل کند.
همچنین در حاشیه این نشست، وزیر امور خارجه اوکراین در گفتوگو با خبرنگاران با اشاره به احتمال تحریم نفتی روسیه از سوی اتحادیه اروپا گفت: اگر که این پیشنهاد به جایی نرسد، مایه خشنودی پوتین میشود. همچنین متحدان باید داراییهای روسیه را به منظور تامین مالی بازسازی اوکراین توقیف کنند.
وی همچنین خواستار تجهیز ارتش اوکراین به سیستم پرتاب موشک و نیروی هوایی شد.
تاکید بر تداوم تحریم روسیه و رفع محاصره اوکراین
باتوجه به اینکه مسکو و کی یف از بزرگترین تولیدکنندگان محصولات غذایی و انرژی در جهان هستند، این موضوع نیز در نشست وزیران خارجه گروه هفت مورد بررسی قرار گرفت و این کشورها در اقدامی متناقض، از یک طرف بر تحریم روسیه تاکید و از طرف دیگر خواستار رفع محاصره بنادر اوکراین شدند.
این در حالی است که کمبود مواد غذایی نه تنها ناشی از بسته شدن بنادر اوکراین بلکه ناشی از تحریم های غرب علیه روسیه نیز هست و تا زمانی که تحریم ها علیه مسکو ادامه دارد، بحران کمبود مواد غذایی و سوخت در جهان نیز استمرار خواهد یافت.
وزیر امور خارجه آلمان که میزبانی نشست گروه هفت را به عهده داشت در این نشست گفت: از آنجا که اوکراین یکی از صادرکنندگان محصولات کشاورزی است، حمله نظامی روسیه به این کشور به یک «بحران جهانی» تبدیل شده و ۲۵ میلیون تن غلات در حال حاضر در بنادر اوکراین، به ویژه در اودسا مسدود شده است.
وی، بررسی رفع محاصره بنادر اوکراین را یکی از دستور کارهای نشست گروه هفت کشور صنعتی جهان اعلام کرد.
وزیر خارجه اوکراین نیز با بیان اینکه حمله روسیه به اوکراین تنها دلیل آشکار شدن بحران جهانی غذا است، خواستار تحریم بخش انرژی روسیه شد.
وی گفت: اگر مسکو به فروش گاز و نفت به اتحادیه اروپا ادامه دهد، «جیب آنها به اندازه کافی برای ادامه جنگ پر خواهد شد.»