به گزارش ایرنا، ابوالفضل طهماسبی روز یکشنبه در همایش بزرگداشت شاعر و عارف نامدار ایرانی ترکمن مختومقلی فراغی افزود: این شاعر و عارف نامی در تقریب مذاهب نمونه بوده و چهره زیبای آن را به جهانیان نشان دادند.
وی اظهارداشت: مختومقلی فراغی از مفاخر، شاعران و عارفان نامدار مرز و بوم کشور و قوم ترکمن است، شاعری که به مسائل اجتماعی و سیاسی اهمیت و توجه ویژه ای داشته و در مسائل زمان خود حساس بوده و مسوولانه قدم می گذاشته و به اهل بیت عترت و طهارت ارادت داشته است.
وی بیان کرد: این عارف نامدار و شاخص که مضامین اخلاقی فراوانی را گوشزد کرده و فردوسی زبان ترکمن است و اشعاری که سروده در مقام شباهت بسیار شبیه شاهنامه حماسه خلق شده توسط فردوسی است.
طهماسبی افزود: در زمان حاضر باید به تمام زوایای این افراد شاخص و نامدار پرداخته شود و در جهت آگاهسازی آحاد جامعه با آنها تلاش کنیم و در آداب و سنن اقوام را معرفی کنیم.
ابراهیم کلته محقق و پژوهشگر علوم انسانی در این همایش گفت: با واکاوی واژه ها، مفاهیم و تفکر جغرافیایی در شعر فراغی به دانش و آشنایی این شاعر عارف به علوم از جمله علوم طبیعی و جغرافیا پی می بریم.
وی افزود: مختومقلی اشعارش را با توجه به قرآن و جغرافیای طبیعی سروده و به نور رحمت در آسمان و نصرت اشاره کرده است.
مختومقلی فراغی شاعر و عارف ترکمن در سال هزار و ۷۳۳ میلادی برابر با سال هزار و ۱۱۲ هجری شمسی در روستای حاجی قوشان از توابع بخش مرکزی گنبدکاووس متولد شد و پس از ۵۷ سال زندگی در کنار چشمه عباساری در دامنه رشته کوه سونگی داغی بین ایران و ترکمنستان درگذشت.
پیکر این شاعر برای دفن به روستای آق توقای در ۴۰ کیلومتری غرب مراوهتپه منتقل و در جوار آرامگاه پدرش دولت محمد آزادی به خاک سپرده شد.
اشعار این شاعر بزرگ ترکمن که در بین دیگر اقوام ایران زمین و دیگر ملل جهان بلند آوازه شده، دارای مضامین اجتماعی، سیاسی، دینی و عرفانی است و دیوان شعر او تاکنون به چند زبان دنیا از جمله انگلیسی، روسی و فارسی ترجمه و چاپ شده است.