سنندج- ایرنا- عضو هیات علمی دانشگاه کردستان با بیان اینکه توزیع عادلانه یارانه‌ها به نفع مردم است، گفت: ضروری است سیاست‌های تکمیلی هم اجرا شود و اگر مردم همراهی کنند، بازتاب مثبت این طرح بیش از پیامدهای منفی آن خواهد بود.

به گزارش خبرنگار ایرنا، حامد قادرزاده روز دوشنبه در بیست و پنجمین نشست فرهنگ دانشگاهی در دانشگاه کردستان باعنوان بررسی تغییر تخصیص ارز ترجیحی از منظر علم اقتصاد، یکی از اشکالات اساسی در سیستم اقتصادی کشور را نبود تفاوت قیمت جغرافیایی دانست و اظهار داشت: وقتی سایر عوامل همچون انتظارات و تغییرات بازار ثابت نباشد، اثر مورد انتظار تغییر ایجاد شده در سیاست اقتصادی ممکن است تعدیل مطلوب سیستم را به دنبال نداشته باشد و به همین دلیل است که با افزایش قیمت‌ها مردم تمایل بیشتری به خرید دارند.

وی ضمن اشاره به مقدمه‌ای در رابطه با ارز ترجیحی، افزود: قیمت امری نسبی است و قیمت ثابت در یک جغرافیا در اصل اشتباه است اما گاهی اوقات سیاست‌های اقتصادی ایجاب می‌کند که بعضی از برنامه‌ها برای جلوگیری از آسیب‌هایی که عدم اجرای آن به دنبال دارد، اجرا شود.

عضو هیات علمی دانشگاه کردستان اضافه کرد: از دهه ۶۰ بحث حمایت از جامعه برای مقابله با سو تغذیه و تحقق بخشیدن به توزیع عادلانه درآمد در کشور توسط اقتصاددانان مطرح شد اما تا سال ۱۳۸۹ اجرایی نشد.

دکتر قادرزاده با بیان اینکه در ایران در ۱۲ دولت گذشته، دولت‌های دوم همواره در جهت آزادسازی قیمت‌ها حرکت کرده‌اند، ادامه داد: امیدواریم با اجرای صحیح توزیع عادلانه یارانه‌ها و با همکاری مردم، شاهد ثبات اقتصادی در کشور باشیم.

یکی دیگر از اعضای هیات علمی دانشگاه کردستان به سیاست‌های اشتباه دولت‌ها در تامین ارز و همچنین پیامدهای آن پرداخت و افزود: امروز در نتیجه این سیاست‌های اشتباه پنج بیلیارد تومان سپرده راکد بانکی در کشور وجود دارد و منتظر کوچکترین تغییر قیمت است تا وارد بازار شود.

زانا مظفری سپرده راکد را آفتی برای اقتصاد دانست و ادامه داد: این آفت نتیجه چاپ پولی است که بانک‌ها انجام داده‌اند و همواره تورم را به دنبال داشته است.

وی کسری بودجه دولت را یکی از عوامل ایجاد تورم عنوان کرد و اظهار داشت: برای جلوگیری از چاپ پول باید ارز ترجیحی حذف و روند پرداخت یارانه تغییر داده شود و از طریق دادن کالابرگ به اقشار کم درآمد این رویه اصلاح شود تا ریشه‌های تورم از بین برود.

یکی دیگر از اعضای هیات علمی دانشگاه کردستان هم اقتصاد را نیازمند جراحی بزرگتر از پرداخت یارانه نقدی دانست و افزود: با این تغییر قیمت‌ها انتظاراتی در مردم ایجاد شده و لازم است تا این مشکلات به صورت ریشه‌ای حل شود.

عادل سی‌وسه‌مرده به معایب پرداخت یارانه نقدی اشاره کرد و گفت: این اقدام موجب ایجاد تورم ۱۰ درصدی خواهد شد و علاوه بر آن پس از ۲ سال این مقدار یارانه نقدی کفاف هزینه اقلام مربوطه را نخواهد داد و بنابراین در این حالت اقشار ضعیف جامعه، ضعیفتر خواهند شد؛ پس پرداخت یارانه به صورت کالابرگ روشی درست و سودمند برای مردم است.

وی ایجاد فشار به بودجه عمومی دولت و عدم سنجش تمام جنبه‌های این اقدام را از دیگر معایب پرداخت یارانه نقدی دانست و پیشنهاداتی را برای اصلاح آن ارائه داد.