مصطفی هاشمی روز چهارشنبه در گفتوگو با خبرنگار ایرنا، تصریح کرد: در ۲۰ سالی که مربیگری کردهام هیچگاه در مورد مباحثی مانند داوری، باخت، آسیبدیدگی بازیکنان، داشتن یا نداشتن بازیکنان خارجی و مسایلی از این دست صبحت نکردم، اینبار هم فقط به این دلیل حرف میزنم که در حق باشگاه مهرام اجحاف صورت گرفته است.
وی ادامه داد: همیشه سعی کردم بردها را با همه تقسیم کنم اما مسئولیت باخت و شکستها را گردن بگیرم. دنبال بهانه هم نیستم چرا که اعتقاد و یقین دارم از سوی مردم و جامعه قضاوت میشوم و نمیخواهم تصویری که از من در جامعه ورزش ساخته شده، شکل دیگری به خود بگیرد.
سرمربی سابق تیم ملی بسکتبال ایران یادآور شد: واقعیت این است وقتی یک تیم میبرد یا شکست میخورد، به یک نفر خاص باز نمیگردد و چرخهای از افراد و عوامل در آن دخیل هستند. ابهاماتی که وجود دارد این است چرا در نیمه دوم بازی برابر نظمآوران سیرجان اتفاقاتی به وقوع پیوست که روند تیم دچار اختلال شد، آنهم در شرایطی که تیم برتر بودیم و میتوانستیم برنده از زمین بازی خارج شویم. اگر در این شرایط سکوت کنم به باشگاه مهرام اجحاف کردهام. قبول دارم در مسیری که طی شد اشتباهاتی داشتیم اما اتفاقاتی افتاد که تا امروز در مورد آن صحبت نکردهام که از دست من مربی و هر فرد دیگری خارج بود اما تاوان و زیان آن را من دادم.
اشتباه اول من در یارگیری بود
هاشمی گفت: اشتباه اول من در یارگیری بود، متاسفانه به خوبی در این موضوع عمل نکردیم و تاوان آن را هم در طول لیگ دادیم که مسئولیت آن را گردن میگیرم. به هر حال نسبت به اتفاقات و مسایلی که وجود داشت، سهمی برای هر بخش باید قائل شد. در مورد باشگاه حرفی ندارم چرا که مهرام سالهاست به عنوان یک از برندهای بسکتبال ایران حضور دارد و افتخارآفرینی میکند.
وی در پاسخ به این سوال که بارها شنیده شد در باشگاه مهرام از سوی یک بازیکن قدیمی تنش و درگیری ایجاد شده، افزود: اجازه بدهید در این مورد وارد حاشیه نشویم، ما با همه این شرایط به بازی سوم برابر نظمآوران سیرجان رسیدیم آنهم در شرایطی که بازیکن مصدوم داشتیم و نمیتوانستیم از تمام ظرفیتهای خود بهره ببریم. در آن بازی و در یک دقیقه بیستویک با ۱۵ امتیاز بالا بودیم اما اتفاقات و روند بازی به گونهای پیش رفت که مثل بهمن سر ما و تیم خراب شد.
تصمیمهای سهوی داوران کار دستمان داد/ جامعه داوری پاک؛ نیازمند آموزش
سرمربی سابق تیم ملی بسکتبال ایران خاطر نشان کرد: متاسفانه تصمیم گیریهای سهوی داوران کار دست ما داد، فیلم بازی را از دقیقه ۲۱ تا ۳۵ ببینید و خودتان قضاوت کنید. حاشیههایی که در تیم ایجاد شد کافی بود تا تیم در نیمه دوم و در ادامه بازی ضعیف و ضعیفتر شود و هر چه کردیم نشد از باتلاقی که در حال فرو رفتن در آن بودیم، خارج شویم.
او در مورد داوری نیز یادآور شد: داوران مثل من مربی،بازیکن و یا هر فرد دیگری انسانند و ممکن است اشتباه کنند، به نظر من تا برای جامعه بسکتبال، کار اساسی نشود نمیتوان انتظار خلق شگفتی داشت. دستمزد داوران ناچیز است و باید دورههای آموزشی و رفتاری را در بالاترین سطح و کیفیت جهانی برای آنها برگزار کرد تا از بابت ذهنی و بدنی آماده قضاوت شده و کمترین اشتباهات را داشته باشند.
وی ادامه داد: بحث مالی و آموزش باید مد نظر و تاکید فدراسیون باشد و اگر میخواهیم بسکتبال ایران رشد کند باید جدا از مسایل فنی و تیمداری، به این موضوع هم دقت لازم را داشته باشیم اما حرف من این است که اجازه بدهیم نتیجه بازی تنها توسط عوامل یک باشگاه، کادر فنی و بازیکنان تعیین شود و امیدوارم روزی به این مهم برسیم. من امروز از مهرام دفاع میکنم چرا که اعتقاد دارم مهرام در این زمینه لطمه دید، هرچند میدانم بعد از صحبتهای من موافقان و مخالفان دلیل و برهان میآورند اما نمیتوانم سکوت کنم و در برابر آنچه اتفاق افتاده، حرف نزنم. ما میتوانستیم برنده باشیم اما نشد و این یک حقیقت تلخ است.
ترجیح میدهم سکوت کنم/ شبها با کابوس میخوابم
هاشمی در خصوص گلایه برخی از مربیان لیگ برتری در خصوص عملکرد داوری، گفت: در این مورد بهتر است حرفی نزم اما وقتی که از عملکرد داوریهای لیگ ابراز رضایت میشود بحثهایی به وجود میآید که قضاوت آن را به مردم و جامعه بسکتبال واگذار میکنم. آنهایی که در بطن بسکتبال هستند شرایط را میدانند و امروز هم نمیخواهم منزلت و جایگاه بسکتبال را دستخوش اتفاقات و حاشیهها کنم.
سرمربی سابق مهرام در مورد بازی با نظمآوران سیرجان گفت: باخت برابر نظمآوران سیرجان برای من کابوس بود و هنوز هم نتوانستم خودم را با این شرایط وفق بدهم. چرا در طول بازی سوم، مهرام و هاشمی یکباره ضعیف شدند و افت کردند؟
همه اینها دلایلی دارد که در نیمه دوم بازی، یکباره تیم دچار افت شد، چرا؟ با این شرایط نمیتوان کنار آمد چراکه بیاخلاقیهایی شد که قابل هضم نیست.
چرا همدیگر را هدف گرفتهایم؟
وی ادامه داد: متاسفانه چند وقتی است به صورت هدفمند بسکتبال و برخی از افراد را نشانه رفتهاند، از آن ماجرای تاسف بار فرودگاه بگیرید تا مسایلی که تا آخرین لحظات مجمع و انتخابات با ما همراه بود. نمیدانم چرا تمام اعتقادات، باورها، آرمانها و داشتههای اعتقادی خود را به بازی گرفتهایم تا یک نفر یا یک گروه را از دور خارج کنیم. اگر قرار باشد این مساله در ورزش ما تبدیل به یک عادت شود به جرات میگویم در سالهای آینده چیزی از اخلاق، معرفت و فرهنگ برای ما باقی نخواهند ماند چرا که برای رسیدن به اهداف خود حاضریم حتی با آبرو و اعتبار مردم هم بازی کنیم. متاسفانه زمانی که بحث انتخابات میشود همه با هم دشمن میشوند،به دنبال ضربه زدن به هم هستند و میخواهند به هر شکل ممکن طرف مقابل را از دور خارج کنند.
هاشمی خاطر نشان کرد: نمیدانم چه کاری میتوان انجام داد اما انتخابات به این شکلی که ما در کشورمان داریم بلای جان ورزش میشود. شاید اگر وزیر ورزش این اختیار را داشت که روسای فدراسیونها را منصوب کند وضعیت بهتر بود چرا که مدیران ورزش با نظر و حمایت او منصوب میشدند و همه طبق یک شیوه و روال منطقی حرکت میکردند اما الان هر کسی، ساز خود را میزند.
او ادامه داد: شاید اگر کارگروهی تشکیل میشد که افراد دارای شرایط و با اخلاق را برای تصدی پستهای مدیریتی ورزش انتخاب و معرفی میکردند، وضعیت بهتری داشتیم. من قانونگذار نیستم اما اعتقاد دارم با شیوهای که در پیش گرفتهایم به زودی دچار مشکل میشویم. چرا باید جامعه ورزش و خانواده یک فدراسیون در دوره انتخابات و به دلیل ابراز تمایل خود به یک فرد یا یک جریان، دچار مشکل شده و به جان هم بیافتند؟ متاسفانه شایسته سالاری در ورزش ما کم رنگ شده و هر کسی برای رسیدن به اهداف و امیال خود از هیچ رفتار و کرداری دریغ نمیکند. قرار بود ورزش فضایی توام با منش و روح پهلوانی باشد تا انسانها خودشان را در آن پرورش دهند اما الان محلی برای تسویه حسابهای شخصی شده و شاهد هستیم چطور تیشه به ریشه هم میزنند.
تیمی را گرفتم که از المپیکیها خالی بود
وی در مورد شرایط حضورش برای نشستن بر روی نیمکت تیم ملی بسکتبال گفت: من زمانی به تیم ملی اضافه شدم که تیم از المپیک بازگشته بود و رامین طباطبایی از من برای هدایت تیم کمک گرفت. من هم بر اساس تفکراتی که داشتم که مهمترین آن تغییر نسل با شیب ملایم و اضافه کردن بازیکنان جوان، مستعد و البته با کارایی بالا بود این مسئولیت را قبول کردم. در همین مدت هم شاهد بودید چه بازیکنانی به تیم ملی اضافه شدند و اگر شرایط دستخوش تغییر و تحولات نمیشد این روند ادامه داشت، شک ندارم که این تیم موفق خواهد شد و مسیر خوبی را در پیش گرفته و برای همه بچهها و تیم ملی آرزوی موفقیت و سربلندی دارم.
هاشمی تصریح کرد: زمانی که تیم را تحویل گرفتیم و بازیها شروع شد، ۶ بازیکن المپیکی خود را در اختیار نداشتم که مشکل بزرگی بود، نبود حامد، صمد،آرون و سینا در بازی با بحرین و عدم حضور بهنام یخچالی در دیدار با قزاقستان به این جمع و بیماری کرونایی که ارسلان و سجاد را درگیر کرده بود و این دو در ۱۰ روز بعد به تیم اضافه شدند ، طبیعی بود که وزن تیم ملی افت داشت. بازیکنان جوانی را به تیم تزریق کردیم که عملکرد خوبی داشتند که در این پنجره هم قرار بود باشند مثل ثابتی، طاهرخانی، علیاکبری و قلیزاده به این جمع اضافه شدند. به هر حال باید اجازه داد تا چرخه تیم ملی به حرکت طبیعی خود ادامه دهد و باید همیشه بازیکنان آماده، آیندهدار و مستعد را برای ورود به این چرخه آماده داشت.
دوره سرپرستی مبهم و پرتنش بود/ قزاقها همه فاکتورهای لازم را دارند
سرمربی سابق تیم ملی گفت: ۲ دیدار با بحرین داشتیم که در بازی اول در تهران بردیم و در منامه و در بازی برگشت شرایط سختی وجود داشت اما موفق عمل کردیم. در آن دوران به دوره سرپرستی خوردیم که شرایط خاص خود را داشت و روند کار به هم ریخت. فضای متشنجی داشتیم و ابهام و سردرگمی گریبان تیم ملی را گرفته بود، مشکلات کرونا هم بود که به همین دلیل لیگ را تعطیل کردیم، در همین مدت بازیکنان جدیدی را به تیم اضافه کردیم، آنهایی که در ورزش قهرمانی کار کردهاند میدانند در دوره سرپرستی کار سخت است به خصوص اینکه در چرخه مسابقات هم باشید.
وی گفت: به بازی با قزاقستان رسیدیم، قزاقها یک گارد راس آمریکایی داشتند که خوب بود و از بابت تیمی همه فاکتورهای لازم را داشتند اما تیم ملی ما از بازیکنان خوب خود مثل حامد حدادی، صمد نیکخواه بهرامی، بهنام یخچالی، آرون گرامیپور، سینا واحدی و ... خالی بود. ارسلان کاظمی و سجاد هم دیر به ما اضافه شدند و همه بار حمله ما روی دوش محمد جمشیدی افتاد و طبیعی بود که نتوانیم از تمامی داشتههای خود بهره ببریم. البته این نکته را هم باید مد نظر داشت که در ۸ دقیقه آخر ما ۱۳ امتیاز پیش بودیم اما اتفاقاتی در زمین بازی رقم خورد که اسم آن را حادثههای ورزشی میتوان گذاشت مثلا توپ به اشکال مختلف توی سبد نمیرفت و در ۴۰ ثانیه پایانی بازی را واگذار کردیم، در حالی که اگر بازیکنانی که نام بردم در تیم باشند به راحتی میتوانیم قزاقستان را ببریم.
هاشمی افزود: بعد از این بازی به سوریه خوردیم، با آن اتفاقات باید دوباره تیم را جمع میکردیم که کار سختی بود اما بازیکنان با همه شرایط، سخت تلاش کردند و تعهد کاری خود را انجام دادند.
همزمانی انتخابات و بازی تیم ملی خوب نبود
وی در واکنش به همزمانی بازی تیم ملی و انتخابات فدراسیون بسکتبال گفت: در مورد انتخابات نامهای به وزیر ورزش نوشتم و درخواست کردم با توجه به این که دو بازیکن تیم ملی هم باید رای بدهند و در جریان تعامل و رایزنیهای انتخاباتی قرار گرفتهاند با تاکید بر تمرکز تیم ملی، زمان انتخابات کمی تغییر کند اما در نهایت شاهد بودیم انتخابات برگزار شد. به نظرم مسیر درستی را طی کردیم ، شک ندارم این تیم در کاپ آسیا و بازیهای آسیایی در فینال خواهد بود و احتمال قهرمانی هم وجود دارد.
او در مورد تغییرات اعمال شده در تیم ملی بسکتبال افزود: با پیوستن حامد حدادی در درجه اول و بهنام یخچالی و سینا واحدی و آرون خیلی تقویت خواهد شد.
یک پیشنهاد برای رئیس فدراسیون
هاشمی در پایان پیشنهادی برای داوری هم داشت، پیشنهاد میکنم تعداد دوربینهای فیلمبردار موجود در تالار بسکتبال آزادی را بیشتر کنند تا از همه زوایا بتوان هم بازی و هم نحوه قضاوت داوران را مورد بررسی قرار داد و از این تنش و چالشها که سالیان مدیدی است به داوران و زحمتکشان صادق و سالم نسبت داده میشود کاسته شود.
آرزوی سربلندی برای بسکتبال کشورم دارم، بسکتبال متعلق به خانواده بزرگ این رشته است نه قشر خاصی و باید از تمامی ظرفیت های موجود برای سربلندی و اعتلای آن استفاده کرد.