گنبدکاووس- ایرنا- رییس هیات ورزش‌های زورخانه‌ای و پهلوانی گنبدکاووس گفت: امکانات، تجهیزات و فضای ورزشی شهرستان برای علاقمندان این رشته کافی نیست و مسوولان ورزش باید برای افزایش زیرساخت‌های این ورزش باستانی و میراث معنوی ایران تلاش کنند.

محسن امیری روز پنجشنبه همزمان با روز فرهنگ پهلوانی و ورزش زورخانه‌ای در گفت و گو با خبرنگار ایرنا اظهارداشت: وسایل و ابزار انجام این ورزش در گنبدکاووس فرسوده شده اما هیات ورزش‌های زورخانه‌ای و پهلوانی شهرستان اعتباری برای خرید و جایگزینی آنها ندارد.

وی افزود: به عنوان نمونه قیمت خرید یک جفت میل باستانی که ورزشکاران گنبدی در اوزان مختلف برای تمرین به شدت به آن نیاز دارند ۲۰ میلیون ریال است و همچنین مجبور به برش‌زنی کباده‌های قدیمی و ترکیب‌ آنها با هم برای استفاده ورزشکاران در مسابقات هستیم.

رییس هیات ورزش‌های زورخانه‌ای و پهلوانی گنبدکاووس اضافه کرد: پیگیری برای واگذاری سند تنها باشگاه ورزش زورخانه‌ای فعال شهرستان به نام هیات در حال انجام است و همچنین یک قطعه زمین برای ساخت فضای مناسب ورزشکاران این رشته به هیات واگذار شده که به دلیل نداشتن اعتبار امکان ساخت و ساز در آن محل وجود ندارد.

امیری با مناسب ندانستن فضای تنها باشگاه این رشته در گنبدکاووس برای انجام تمرین و برگزاری مسابقات زوردخانه‌ای و پهلوانی، از مسوولان و خیران استانی و شهرستانی علاقمند به توسعه ورزش گلستان خواست برای ساخت فضای مناسب در زمین اهدایی، این هیات را همراهی کنند.

وی یادآور شد: سابقه فعالیت در رشته ورزش زورخانه‌ای و پهلوانی که آمیخته با فرهنگ مردم ایران زمین است در گنبدکاووس به بیش از ۷۰ سال بر می‌گردد و ورزشکاران شاخصی از این شهرستان از جمله محمد زیبایی در بخش کباده، محمد، مهدی و مصطفی کریمی در بخش میل باستانی و چرخ تیز و همچنین پوریا رمرودی در رشته کباده عنوان‌های مختلف قهرمانی کشور را از آن خود کردند.

رییس هیات ورزش‌های زورخانه‌ای و پهلوانی گنبدکاووس افزود: علاقمندان در این رشته با استفاده از "میل باستانی" نماد گرز جنگی، "کباده" نماد تیروکمان، "سنگ" نماد سپر و "تخته شنا" نماد شمشیر حرکات نمایشی را در اوزان و گروه‌های سنی مختلف انجام می‌دهند و نرمش پا و چرخش باستانی و دعا کردن از دیگر حرکات پایانی ورزشکاران در گود به‌حساب می‌آید.

امیری بیان کرد: ورزشکاران این رشته هماهنگ با موسیقی و نوای مرشد، در گود جست و خیز می‌کنند و حرکات زیبای گروهی یا فردی به نمایش می‌گذارند.

وی گفت: حدود ۵۰ نفر در گنبدکاووس به صورت حرفه‌ای در این رشته فعالیت دارند و همچنین طبق تاکید فدراسیون پهلوانی و زورخانه‌ای برای توسعه این رشته در کشور از ۲ سال قبل آموزش ۴۵ کارآموز در سنین هشت تا ۱۴ سال این شهرستان زیر نظر مربی فدراسیون آغاز شده است.   

ورزشکاران فعال در رشته زورخانه‌ای آداب و سنن خاص بر گرفته از پهلوانان و دلاوران افسانه‌ای دوره باستان را همراه با خلق و خوی مردانگی و مروت و جوانمردی ائمه اطهار به نمایش می‌گذارد.

۱۷ شوال (سال پنجم هجری) روز نبرد حضرت علی (ع) با عمروبن عبدود در جنگ خندق روز ملی فرهنگ پهلوانی و ورزش زورخانه ای است.