به گزارش خبرنگار ایرنا، همچنین همزمان با روز جهانی موزهها "نمایشگاه آثار عکاسی میراث و اقلیم و نمایشگاه آثار ثبت شده در فهرست آثار ملی" با حضور مدیر کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی خراسان رضوی در موزه بزرگ خراسان رضوی رونمایی شد.
دکتر سیاوش وکیلی از نوادگان عباسقلیخان و صاحب آثار مزبور در حاشیه رونمایی از این نمایشگاه به خبرنگار ایرنا گفت: این نمایشگاه با ۱۶۰ اثر خطی متعلق به عباسقلی خان و پسرش پاشاخان است که از پدر به فرزند ارشد به صورت موروثی رسیده است.
وی با بیان اینکه عباسقلی خان در دوران ناصرالدین شاه والی تربتجام و باخرز در خراسان فعلی و مرو و هرات بود،افزود: عباسقلی خان سه فرزند داشت که پاشاخان و علیمردانخان نامهای پسران وی بودهاند و علیمردانخان که داستانش معروف است، در جوانی به علت بیماری آبله فوت میکند .
صاحب آثار خطی عباسقلی خان بیان کرد: این آثار ابتدا از سمت پاشاخان به اسدخان و پس از آن به پدربزرگ و پدر بنده، دکتر بهزاد وکیلی استاد پاتولوژی ایران به ارث میرسد که پدرم در هنگام مرگ در سال ۱۳۷۹ این آثار را به من میسپارد.
دکتر وکیلی افزود: تمبرهای فاخر مربوط به دوران احمدشاه و رضاشاه، دستنوشته های خطی، تلگرافهای مربوط به تبادل اطلاعات بین ایران و شوروی، کارتپستالهای متعدد، اسناد مربوط به مراوداتکاری و یک سند مهم پیرامون اعزام عباسقلیخان به تربتجام در سال ۱۲۶۷ از جمله آثار به نمایش گذاشته شده در این نمایشگاه است.
آثارخطی عباسقلی خان به موزه بزرگ خراسان اهدا شد
مدیر کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی خراسان رضوی نیز در این مراسم گفت: نمایشگاههای اسناد تاریخی از جمله نمایشگاه آثار خطی "عباسقلی خان" که امروز شاهد رونمایی از آن در موزه بزرگ استان هستیم، در معرفی میراث فرهنگی به مردم نقش بسزایی دارد.
سید جواد موسوی افزود: در این نمایشگاه ۱۶۰ اثر خطی از عباسقلیخان توسط خاندان وکیلی به موزه بزرگ خراسان رضوی اهدا شد که از این اقدام ارزشمند آنان در معرفی تاریخ خراسان قدردانی میشود.
وی بیان کرد: همزمان با روز جهانی موزهها، امروز همچنین شاهد رونمایی از نمایشگاه آثار عکاسی میراث و اقلیم و نمایشگاه آثار ثبت شده در فهرست آثار ملی در موزه بزرگ خراسان رضوی هستیم.
عباس قلیخان وکیل الدوله به حکم حکومتی ناصرالدین شاه قاجار به منطقه خراسان با مرکزیت "قونسولگری" تربتشیخ جام با اعطای نشان شیر و خورشید از نوع درجه اول در سال ۱۳۰۹ مطابق با سال ۱۲۶۷ هجری شمسی اعزام میشود که فرزند ایشان پاشا خان زرین قلم به عنوان وکیل سفیر ایران در روسیه مشغول مراودات سیاسی و روابط اقتصادی با دولت روسیه میشود.
از عباسقلی خان آثار عمرانی و تاریخی متعددی به جای مانده که مدرسه علمیه عباسقلیخان یکی از آنها است. این مدرسه، امروزه از مدارس حوزه علمیه مشهد است که در ابتدای خیابان نواب صفوی در نزدیکی حرم رضوی قرار دارد.
حمام عباسقلیخان و بازار عباسقلیخان از دیگر آثار به جا مانده از وی در مشهد است.