نیویورک – ایرنا- آنتونی بلینکن وزیر خارجه آمریکا روسیه را متهم کرد عامل چالش کنونی امنیتی غذایی در جهان است و مدعی شد: زمانی که روسیه را با هدف پایان هرچه زودتر جنگ اوکراین تحریم کردیم، عمدا و با دقت، استثناهایی را برای محصولات کشاورزی و کودهای شیمیایی ایجاد کردیم.

آنتونی بلینکن وزیر امور خارجه آمریکا عصر چهارشنبه به وقت محلی در یک نشست امنیت غذایی در سازمان ملل که ریاست آن را برعهده داشت، گفت: همانطور که تصمیم روسیه برای شروع این جنگ غیرقابل توجیه است، مسئولیت اختلال در صادرات این کالاها و مشکلاتی که عدم صادرات غلات و کود در سراسر جهان ایجاد کرده، نیز کاملاً بر عهده دولت روسیه است.

وزیر امور خارجه آمریکا همچنین ادعا کرد: این که تحریم‌های اعمال شده علیه روسیه توسط آمریکا و متحدانش، بحران غذایی ناشی از جنگ اوکراین را عمیق‌تر کرده، نادرست است.

وی ادعا کرد: برخی تلاش کرده‌اند تحریم‌های اعمال شده آمریکا و بسیاری از کشورهای دیگر علیه روسیه را عامل تشدید این بحران بدانند. این دروغ است. زمانی که روسیه را با هدف پایان هرچه زودتر جنگ تحریم کردیم، عمدا و با دقت، استثناهایی را برای محصولات کشاورزی و کودهای شیمیایی ایجاد کردیم.

این مقام  دولت بایدن مدعی شد: ما هر روز تلاش می کنیم تا به کشورها اطلاعات یا کمک ارائه دهیم تا اطمینان حاصل شود که تحریم ها مانع از خروج مواد غذایی یا کودهای شیمیایی از روسیه یا هر جای دیگری نمی شود.

این در حالی است که واسیلی نبنزیا سفیر روسیه در سازمان ملل به خبرگزاری اسپوتنیک گفت که سازمان ملل، پیشنهاد معافیت صادرات کود شیمیایی روسیه از تحریم‌ها را ارائه کرده است.

سفیر دولت ولادیمیر پوتین اظهار داشت: دبیرکل سازمان ملل اعلام کرده است که مسکو برای تامین نیازهای جهان، از تحریم صادرات کودهای شیمیایی معاف است. 

به گزارش ایرنا، در پی جنگ اوکراین و بحران جهانی غذایی، سازمان ملل متحد در تلاش است تا غلات و مواد غذایی ضروری را از بنادر اوکراین  خارج کنند.

وزیر امور خارجه آمریکا که کشورش ریاست دوره ای شورای امنیت در ماه جاری میلادی (مه) را برعهده دارد، روز چهارشنبه به نیویورک سفر کرد. بلینکن در سفر دو روزه خود به مقر سازمان ملل متحد در نیویورک با رهبران آفریقا دیدار و گفتگو کرد. جنگ اوکراین بحران غذایی در آفریقا را تشدیده کرده و آنها را به سمت شرایط قحطی پیش می برد.

 اوایل ماه جاری، اوکراین چهار بندر خود در دریای سیاه و دریای آزوف را پس از تسلط نیروهای روسیه، تعطیل کرد.

آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل متحدنیز در این نشست گفت که برای احیای صادرات غلات اوکراین و کودهای شیمیایی با روسیه، اوکراین، ترکیه، آمریکا و اتحادیه اروپا به صورت فشرده در تماس است.

وی تصریح کرد: امیدوار هستم، اما هنوز در این زمینه تلاش باید کرد. پیامدهای پیچیده امنیتی، اقتصادی و مالی مستلزم حسن نیت از همه طرفها است.

دبیر کل سازمان ملل متحد اظهار داشت:  سطح گرسنگی در جهان به بالاترین حد خود رسیده است.  تنها در دو سال، تعداد افرادی که به شدت با ناامنی غذایی مواجه هستند  دو برابر شده و از ۱۳۵ میلیون نفر قبل از همه‌گیری کرونا به ۲۷۶ میلیون نفر در سال جاری رسیده است.

وی گفت: بیش از نیم میلیون نفر در شرایط قحطی زندگی می کنند که این یک افزایش بیش از ۵۰۰ درصدی از سال ۲۰۱۶ تاکنون است.

سفیر آمریکا در سازمان ملل نیز پیش از این اعلام کرد، واشنگتن از تلاش‌های آنتونیو گوترش دبیرکل سازمان ملل متحد برای بازگرداندن غلات اوکراین به بازارهای بین‌المللی همزمان با جنگ اوکراین حمایت می‌کند.

لیندا توماس گرینفیلد به خبرنگاران گفت: گوترش در مورد برنامه‌ها و گفت وگوهای خود با اوکراینی‌ها و روس‌ها در خصوص عرضه غلات به بازارهای جهانی با ما گفت وگو کرده است.

دبیرکل سازمان ملل در نشست خبری مشترک با رئیس جمهوری اتریش در وین تاکید کرده بود که "جنگ بی‌معنی" در اوکراین "باعث ویرانی، خرابی و رنج عظیم در این کشور شده" و تاثیر زیادی بر "غذا، انرژی و اقتصاد" اوکراین داشته است.

دبیرکل سازمان ملل تاکید کرد که امنیت غذایی یک نگرانی عمیق است و محور دیدارهای اخیر وی در مسکو و کی‌یف بوده است.

بر اساس گزارش سازمان ملل، قیمت‌ها بر اثر جنگ اوکراین بالا رفته است. در این میان قیمت نفت با افزایش بیش از ۶۰ درصد نسبت به سال گذشته و قیمت گاز طبیعی با افزایش ۵۰ درصدی در مقایسه با چندین ماه گذشته رو به رو شده است. قیمت کودهای کشاورزی نیز ۲ برابر قبل شده است. تورم در حال افزایش بوده و خریداری انرژی، روندی فرسایشی پیدا کرده و پیشرفت و توسعه متوقف شده است.

روسیه و اوکراین سبد نان جهان و صادر کننده برتر محصولات غلات مانند گندم، ذرت و جو هستند که  در سال ۲۰۲۰ میلادی، هر کدام از آن دو کشور حدود نیمی از گندم تولیدی خود را به کشورهای خاورمیانه و شمال آفریقا صادر کرده بودند.

جنگ اوکراین عرضه غلات و سایر کالاهای مورد نیاز منطقه مانند دانه‌های روغنی، روغن پخت و پز و کود را مختل کرده است.

حدود یک چهارم مجموع صادرات گندم روسیه و اوکراین و نیمی از صادرات ذرت دو کشور برای سال‌های ۲۰۲۱ و ۲۰۲۲ میلادی متوقف شده است.

بسیاری از زیرساخت‌های اوکراین که از تجارت حمایت می‌کند از جمله بنادر و خطوط ریلی تخریب شده یا آسیب دیده اند. اوکراین هم صادرات برخی غلات را برای محافظت از ذخایر خود ممنوع کرده است.