سنندج- ایرنا- نماینده سقز و بانه در مجلس شورای اسلامی گفت: مهمترین راهکار برای توسعه استان کردستان، سرمایه‌گذاری و اشتغالزایی در بخش کشاورزی بوده و این حوزه باید مورد توجه ویژه دولت باشد.

به گزارش خبرنگار ایرنا، بهزاد رحیمی روز پنجشنبه در نشست طرح جامع احیای دریاچه ارومیه در سنندج اظهار داشت: هشت درصد از رواناب‌های کشور در استان کردستان وجود داشته و این استان رتبه اول تولید کشاورزی دیم را در کشور دارد اما از لحاظ آبی بودن زمین های زراعی از متوسط کشوری پایین تر است.

وی بر لزوم نگاه ویژه به کردستان و تلاش برای تخصیص آب به بخش کشاورزی منطقه تاکید کرد و افزود: بیشترین دغدغه ما در استان بحث اشتغال است که در صورت تخصیص آب بیشتر، اشتغالزایی گسترده ای را در منطقه شاهد خواهیم بود.

نماینده سقز و بانه در مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه فقط ۱۱ درصد از اراضی زراعی کردستان آبی است، ادامه داد: به ازای هر سه هکتار زمین آبی کشاورزی، برای ۲ نفر اشتغال ایجاد می شود که از این ظرفیت باید استفاده کرد.

رحیمی به تصویب تخصیص آب به پنج هزار هکتار از اراضی پایاب سد چراغ ویس سقز اشاره کرد و گفت: در صورت اجرای این طرح، بیش از ۲ هزار نفر صاحب شغل می شوند.

وی یکی دیگر از نگرانی ها را سهم کم کشاورزان کردستانی از آب سد شهید کاظمی سقز عنوان کرد و اظهار داشت: درست است که آب مسئله ای ملی و کشوری است اما همواره این نگرانی برای کشاورزان حوزه دریاچه ارومیه در سقز وجود دارد که تراز آب از جانب آذربایجان غربی در حوضه سد شهید کاظمی رعایت نشود.

نماینده سقز و بانه در مجلس شورای اسلامی با اشاره به اینکه سد شهید کاظمی سقز با ۳۳ درصد بیشترین تاثیر را در احیای دریاچه ارومیه دارد، تاکید کرد: این انتظار وجود دارد که برای افزایش سهم آب کشاورزان سقزی در محدوده این سد اقدامی صورت گیرد.

رسیدن به الگوی کشت بهینه، هدف نهایی از اجرای برنامه های احیای دریاچه ارومیه

مشاور معاون وزیر جهاد کشاورزی در امور زراعت هم در این نشست گفت: هدف نهایی از اجرای برنامه های احیای دریاچه ارومیه، رسیدن به الگوی کشت بهینه است که در برنامه ششم توسعه و قانون بودجه امسال باید اجرایی شود.

علیرضا یزدانی با بیان اینکه اساس کار در طرح احیای دریاچه ارومیه بر مبنای کشاورزی حفاظتی است، افزود: برنامه پنج ساله ای را از همه معاونت های تخصصی وزارتخانه دریافت کرده ایم که برای اولین بار در سه استان آذربایجان شرقی و غربی و کردستان و با رویکرد گروهی اجرا خواهد شد.

وی برنامه های استان حوضه دریاچه ارومیه را حول محور زراعت عنوان کرد و ادامه داد: کشاورزی حفاظتی شامل خاک ورزی، تناوب زراعی و پوشش دائمی خاک است که باید به درستی در این حوضه اجرایی شود.

 مشاور معاون وزیر جهاد کشاورزی در امور زراعت یادآور شد: بحث احیای دریاچه ارومیه از سال ۱۳۹۳ در کشور و با برنامه های سخت افزاری که عمدتا بحث سازه ای بودند توسط وزارت نیرو شروع شد و قرار بود تا سال ۱۴۰۰ به اتمام برسد اما با توجه به تغییر دولت این مهم محقق نشد.

یزدانی به پایین بودن شاخص آبی بودن اراضی کشاورزی کردستان اشاره داشت و افزود: امسال برای آبی کردن یک هزار هکتار از اراضی دیم پایاب سد چراغ ویس سقز، یک هزار و ۲۰۰ میلیارد ریال اعتبار در نظر گرفته شده است.

برنامه این است که در مجموع پنج هزار هکتار اراضی کشاورزی دیم پایاب سد چراغ ویس سقز آبی شود که امسال برای اجرای این پروژه در یک هزار هکتار آن برنامه ریزی شده است.

 پایین بودن شاخص اراضی اآبی کشاورزی کردستان در کشور

رییس سازمان جهاد کشاورزی کردستان هم در این نشست با بیان اینکه از یک میلیون و ۲۱۷ هزار هکتار اراضی استان، ۱۲۶ هزار هکتار معادل ۱۱ درصد آن آبی است، افزود: کردستان تنها استانی است که میزان اراضی آبی آن کمتر از ۲۵ درصد است که باید برای ارتقای این شاخص، با جدیت گام برداشت.

پیمان اسکندری یادآور شد: تولید ثروت و اشتغالزایی در کردستان متکی به بخش کشاورزی بوده و بحث تبدیل اراضی دیم به آبی و اجرای شبکه‌های ابیاری، دغدغه اصلی مسوولان و کشاورزان است.

وی با بیان اینکه زمین های آبی هفت برابر اراضی دیم، افزایش تولید دارند، ادامه داد: مهمترین مطالبه مردم کردستان از رییس جمهور در سفر آینده وی به استان، بحث تخصیص آب است که امیدواریم این مهم محقق شود.

رییس سازمان جهاد کشاورزی کردستان بر لزوم اجرایی شدن تخصیص آب به پنج هزار هکتار از اراضی پایاب سد چراغ ویس سقز تاکید کرد و گفت: نیاز است کردستان در بحث تخصیص آب جهشی دیده شود، چراکه استان از لحاظ درآمد سرانه رتبه سی‌ام کشور را دارد و تخصیص آب در بخش کشاورزی، منجر به توسعه منطقه خواهد شد.

جمعیت بهره‌بردار کشاورزی استان کردستان ۱۱۵ هزار نفر است که سالانه حدود سه میلیون تُن محصولات کشاورزی تولید می کنند که بیش از ۴۰۰ هزار تُن از این میزان مربوط به محصولات باغی و باقی مربوط به بخش زراعت است.

عمده محصول زراعی استان کردستان گندم و عمده محصول تولیدی باغی نیز توت فرنگی با حدود ۶۰ هزار تن در سال است.