به گزارش خبرنگار ایرنا مهدی عصمتیپور روز پنجشنبه در دیدار سران و معتمدان عشایر استان با استاندار خراسان جنوبی که به مناسبت ۲۹ اردیبهشت روز بسیج عشایری برگزار شد، اظهار داشت: با توجه به خشکسالیهای ۲۰ سال اخیر در استان کمآبی مهمترین چالش جامعه عشایری است و سال گذشته آبرسانی به عشایر با ۲۸ تانکر دولتی و خصوصی انجام شد.
وی گفت: سال گذشته به دلیل شدت خشکسالیها، ۵۴۰ حلقه چاه، چشمه و قنات عشایر استان خشک شد و به همین دلیل حجم آبرسانی سیار به جامعه عشایر افزایش یافت.
مدیرکل امور عشایر خراسان جنوبی عنوان کرد: در صورت افزایش تانکرهای آبرسانی سیار، آبرسانی به عشایر را بهصورت مطلوب دنبال خواهیم کرد تا این قشر زحمتکش در فصل تابستان برای تامین آب خود دغدغهای نداشته باشند.
وی کمبود علوفه را از دیگر مشکلات جامعه عشایری خراسان جنوبی ذکر کرد و افزود: سال گذشته ۴۲ هزار و ۵۰۰ تن علوفه بین دام عشایر استان توزیع شد که از این مقدار ۳۳ هزار تن یارانهای و ۹ هزار و ۵۰۰ تن بهصورت آزاد با قیمت مناسب بوده است.
عصمتیپور تصریح کرد: عشایر به دلیل شدت خشکسالیها در سال گذشته ۱۰۰ درصد دام خود را دستی تعلیف کردند که هزینههای سنگینی را به جامعه عشایر برای خرید علوفه وارد کرده است.
وی بیان اینکه در خراسان جنوبی هشت هزار و ۳۰۰ کیلومتر ایل راه عشایری وجود دارد گفت: مرمت این ایلراهها با ۲ دستگاه گریدر انجام میشود که با توجه به وسعت زیاد خراسان جنوبی نیاز است در این خصوص دستگاههای جدید خریداری تا مرمت ایلراهها بهموقع انجام شود.
مدیرکل امور عشایر خراسان جنوبی با اشاره به اختصاص ۱۳۴ میلیارد تومان اعتبار سفر رییس جمهور به حوزه عشایری خراسان جنوبی ادامه داد: ۲۰ میلیارد تومان این اعتبار تاکنون تزریق شده که از این محل چهار تانکر آبرسانی با اعتبار هشت میلیارد تومان خریداری شد ولی همچنان به خرید هشت دستگاه تانکر برای آبرسانی مطلوب به عشایر نیاز است.
وی افزود: سال گذشته از مجموع ۲۲۰ میلیارد تومان تسهیلات پرداختی به عشایر کشور، ۵۰ میلیارد تومان آن در خراسان جنوبی جذب شده که عشایر با توجه به خشکسالیهای ادامهدار توان بازپرداخت این تسهیلات را ندارند و نیاز است روند بازپرداخت تسهیلات عشایر به مدت سه سال تمدید شود.
عضو هیات اندیشهورز بسیج جامعه عشایری خراسان جنوبی هم در این نشست گفت: در حال حاضر آبرسانی سیار به هفت هزار و ۵۰۰ خانوار عشایری با تانکر انجام میشود و درخواست ما این است که آب مورد نیاز عشایر بهصورت شبانهروزی تامین شود نه اینکه بهصورت یکجا و برای یک هفته حمل میشود که کیفیت لازم برای شرب را ندارد.
اسحاق عنایتی افزود: فرآوردههای دامی و لبنی عشایر توسط دلالان خریداری میشود که نیاز است خرید تضمیتی و توافقی محصولات عشایر در دستور کار مسوولان قرار گیرد.
وی عنوان کرد: عشایر میتوانند درآمد خوبی از محل جمعآوری گیاهان دارویی داشته باشند که نیاز است زمینه برای خرید این محصولات از آنان فراهم شود، همچنین عشایر با اجرای طرح مردمیسازی و اجرای نظامند یارانهها دغدغه تامین آرد و نان خود را دارند که باید در این زمینه تدابیر لازم اندیشیده شود.
عضو هیات اندیشهورز بسیج جامعه عشایری خراسان جنوبی گفت: در شهرستانهای سربیشه و نهبندان در مجاورت جامعه عشایری معادنی وجود دارد که در حال حاضر فقط گرد و خاک آن نصیب عشایر میشود و نیاز است در راستای مسوولیت اجتماعی صاحبان معادن نسبت به تیغزنی ایلراههای عشایر اقدام کنند.
کمآبی، کمبود علوفه، درخواست افزایش سهمیه آرد، خرید تضمینی دام عشایر، کشتار دام مولد عشایر به دلیل خشکسالی، واگذاری اسلحه شکاری، تسریع در اجرای طرحهای آبرسانی پایدار، واگذاری چاه کشاورزی به عشایر برای کشت علوفه، مهاجرت عشایر و ناکارآمدی بیمه در حوادث مختلف از مهمترین درخواست و مشکلات عشایر در این نشست ۲ ساعته با استاندار خراسان جنوبی بود.